Kategoriler
Faydalı Bilgiler

Bitki ve Hayvan Hücresi Arasındaki Farklar ve Benzerlikler

Bitki ve Hayvan Hücreleri Benzerlikleri

Hayvan hücreleri ve bitki hücreleri ökaryotik hücreler oldukları için benzerdir. Bu hücrelerin DNA’sı var ve bir çekirdek zarla diğer hücresel yapılardan ayrılmış gerçek bir çekirdeği vardır. Bu hücre tiplerinin her ikisi de, mitoz ve mayoz bölünmeyi içeren üreme için benzer süreçlere sahiptir.

Sponsorlu Bağlantılar

Hayvan hücreleri ve bitki hücreleri, hücresel solunum süreci boyunca normal hücresel fonksiyonları büyütmek ve korumak için ihtiyaç duydukları enerjiyi elde eder. Bu hücre tiplerinin her ikisi de, normal hücresel işlem için gerekli fonksiyonları yerine getirecek şekilde uzmanlaşmış olan organeller olarak bilinen hücre yapılarını içerir.

Hayvan ve bitki hücreleri, çekirdek, Golgi kompleksi, endoplazmik retikulum, ribozomlar, mitokondri, peroksizomlar, sitoskeleton ve hücre (plazma) zarı da dahil olmak üzere aynı hücre bileşenlerinin bir kısmına sahiptir.

Hayvan ve bitki hücreleri birçok ortak özelliğe sahipken, birçok açıdan da farklıdırlar.

Hayvan ve Bitki Hücreleri Arasındaki Farklar

Boyut: Hayvan hücreleri genellikle bitki hücrelerinden daha küçüktür. Hayvan hücrelerinin uzunluğu 10 ila 30 mikrometre, bitki hücreleri ise 10 ila 100 mikrometre arasında değişir.

Şekil: Hayvan hücreleri çeşitli boyutlardadır ve yuvarlak veya düzensiz şekiller eğilimindedir. Bitki hücreleri tipik olarak dikdörtgen veya küp şeklindedir.

Enerji Depolama: Hayvanlar hücreleri enerjiyi kompleks karbonhidrat glikojen formunda depolar. Bitki hücreleri, enerjiyi nişasta olarak depolar.

Proteinler: Proteinlerin üretilmesi için gereken 20 amino asitten sadece 10’u hayvan hücrelerinde doğal olarak üretilebilir. Diğer gerekli amino asitler beslenme yoluyla edinilmelidir. Bitkiler 20 amino asidi sentezleyebiliyor.

Farklılaşma: Hayvan hücrelerinde yalnızca kök hücreler diğer hücre türlerine dönüşebilmektedir. Çoğu bitki hücresi türü farklılık gösterebilir.

Büyüme: Hayvan hücreleri, hücre sayısını artırarak boyutunu arttırır. Bitki hücreleri ağırlıklı olarak hücre büyüklüğünü artırarak büyür. Merkez koful daha fazla su emerek büyür.

Hücre Duvarı: Hayvan hücrelerinin hücre duvarı yoktur ancak bir hücre zarı vardır. Bitki hücreleri, bir hücre zarı kadar selülozdan oluşan bir hücre duvarına da sahiptir.

Sentriyoller: Hayvan hücreleri, hücre bölünmesi sırasında mikrotübüllerin düzenlenmesini düzenleyen silindirik yapıları içerir. Bitki hücreleri tipik olarak santriyol içermez.

Silya: Silya (cilia) hayvan hücrelerinde bulunur ve genellikle bitki hücrelerinde yoktur. Silya hücresel hareketlere yardımcı mikrotübüllerdir.

Sitokinez: Sitokinez, hayvan hücrelerinde hücre bölünmesi sırasında sitoplazmanın bölünmesidir. Bitki hücre sitokinezinde, hücreyi bölen bir hücre plakası oluşturulur.

Glioksizomlar: Bu yapılar hayvan hücrelerinde bulunmaz, bitki hücrelerinde bulunurlar. Glioksizomlar, özellikle çimlenen tohumlarda, şeker üretiminde lipidlerin bozunmasına yardımcı olur.

Lizozomlar: Hayvan hücreleri, hücresel makromolekülleri sindiren enzimler içeren lizozomlara sahiptirler. Bitki hücreleri nadiren lizozom içerirler, çünkü bitki kofulu molekül parçalanmasını kontrol eder.

Plastidler: Hayvan hücrelerinin plastidleri yoktur. Bitki hücreleri, fotosentez için gerekli kloroplast gibi plastidler içerir.

Plasmodezma: Hayvan hücrelerinin plazmodezmaları yoktur. Bitki hücreleri, bitki hücre duvarları arasındaki gözenekler olan plazmodezmaya sahiptir ve iletişim sinyallerinin, tek tek bitki hücreleri arasında geçmesine izin verir.

Koful: Hayvan hücreleri birçok küçük koful içerebilir. Bitki hücreleri, hücre hacminin % 90’ına kadarını işgal edebilen büyük bir merkezi koful içerir.

Ökaryotik ve Prokaryotik Hücreler

Hayvan ve bitki hücreleri aynı zamanda ökaryotik hücrelerdir ve bakteriler gibi canlılarda bulunan prokaryotik hücrelerden farklıdır. Prokaryotlar genellikle tek hücreli organizmalardır; hayvan ve bitki hücreleri ise genellikle çok hücrelidirler. Ökaryotik hücreler, prokaryotik hücrelere göre daha karmaşık ve daha büyüktür. Hayvan ve bitki hücreleri, prokaryotik hücrelerde bulunmayan birçok organel içerir. Prokaryotların hiçbir çekirdeği yoktur, çünkü DNA bir zar içerisinde bulunmaz, nükleoid denilen sitoplazmanın bir bölgesinde sarılı olarak bulunur. Hayvan ve bitki hücreleri mitoz veya mayozla çoğalırken, prokaryotlar en çok ikili fisyon yoluyla çoğalır.

Diğer ökaryotik organizmalar

Ökaryotik hücrelerin tek türü bitki ve hayvan hücreleri değildir. Protikatörler ve mantarlar, ökaryotik organizmaların diğer iki türüdür. Protistlere örnekler algler, euglena ve amiplerdir. Mantar örnekleri arasında, mantar, maya ve küfler bulunur.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT