Kategoriler
Faydalı Bilgiler

Vücut Sistemleri ve Görevleri (Özet Konu Anlatımı)

Vücut Sistemi

Vücut yapılarımız, her birinin kendine özgü işlevi olan birkaç farklı sisteme yerleştirilmiştir. Vücuttaki en küçük birimler, belirli özellikleri taşıyan hücrelerdir. Bu minik yapılar, organlara yerleştirilmiş olan dokular içinde toplanır. Farklı vücut sistemleri, ortak bir amacı olan hücreler, dokular ve organlardan oluşan sistemlerden oluşur.

Sponsorlu Bağlantılar

Örtü Sistemi

Cilt, saç ve tırnaklar vücudun dış örtüsünü veya dış parçalarını oluşturur. Vücudun iç kısımlarını hasardan korumaya ve bulaşıcı organizmaların istilasına engel oluşturmaya yardımcı olurlar.

Kas Sistemi

Kas sistemi, iskelet kemiklerini kaplayan ve eklemlere uzanan kas tabakalarından oluşur.  Hareket üretmek için kasılıp ve gevşeme hareketi yaparlar.

İskelet Sistemi

İskelet, güçlü fakat esnek bir kemik ve bağ dokusundan oluşur. Vücut için destek sağlar ve iç organların ve yapıların birçoğu için koruma sağlar.

Kan Dolaşım Sisistemi

Bu sistem, kalp ve kan taşıyan damar ağından oluşur. Vücudun hücrelerine oksijen ve besinleri ulaştırır ve atık maddeleri uzaklaştırır.

Büyük ve Küçük Kan Dolaşımı

Sinir Sistemi

Sinir sistemi vücudun ana kontrol sistemidir. Beyin, omurilik ve vücudun geri kalan kısmına uzanan bir sinir ağından oluşur.

Lenf Sistemi

Bu sistem, dokulardan sıvı toplayan ve kana geri gönderen bir damar ağıdır. Ayrıca, vücudu enfeksiyona karşı koruyan hücre grupları içerir.

Solunum Sistemi

Solunum sistemi akciğerler üzerinde yoğunlaşır ve kana oksijen vererek hayat verir. Ayrıca vücudu bir atık ürün olan karbondioksitten kurtarır.

Endokrin Sistem

Büyüme ve enerji üretimi gibi birçok vücut süreci hormonlar tarafından yönlendirilir. Bu kimyasallar endokrin sistem bezleri tarafından salıverilir.

Sindirim Sistemi

Sindirim sistemi, vücudun faaliyetlerini desteklemek için ihtiyaç duyduğu yiyecekleri alır. Yiyecekleri besin maddeleri denilen birimlere böler ve besin maddelerini kana emer.

İdrar Sistemi

Vücut hücreleri, çoğu idrarla atılan atık ürünler üretir. Üriner sistemin işi idrar yapmak ve vücudun dışına atmaktır.

Üreme Sistemi

Üreme sisteminin erkek ve dişi organları, yeni bir kişi oluşturmak için gerekli sperm ve yumurtalar üretir. Ayrıca bu küçük hücreleri bir araya getirirler.

Hücreler

Vücudun temel yapı taşları hücreler olarak adlandırılan küçük yapılardır. İnsan vücudu çeşitli trilyonlarca hücreden oluşur. Sinir hücreleri, kas hücreleri, yağ hücreleri, karaciğer hücreleri vs. Her bir hücre farklı bir işleve sahiptir. Tipik bir hücrenin merkezi çekirdeği, sitoplazma adı verilen bazı jöle benzeri maddelerle çevrilidir. Sitoplazma hücre zarı tarafından örtülür. Bu zar, maddelerin hücrenin içine ve dışına doğru hareketini kontrol eder.

Sinir Hücreleri

Sinir hücreleri veya nöronlar, vücut hücresinin sayısız tiplerinden biridir. Her sinir hücresi, hücre çekirdeğini içeren merkezi bir vücuda ve fibril benzeri projeksiyonlara sahiptir. Sinir sistemi, vücuda bilgi toplamak ve iletmek için milyarlarca nöron içerir. Yetişkin beyni tek başına 25 milyar kadar nöron içerebilir.

Hücreler

Hücreler farklı şekil ve boyutlardadır, ancak hepsinin ortak özellikleri vardır. Çoğu hücrenin çekirdeği vardır. Bu çekirdek, hücrelenin faaliyetlerini yönlendiren genetik materyali içerir. Sitoplazma, organel olarak adlandırılan küçük yapıları içerir. Her birinin belirli bir görevi olan birkaç organel türü vardır. Örneğin mitokondriyum hücrenin enerjisini üretir.

Dokular

Hücreler, belirli fonksiyonlara sahip dokuları oluşturmak üzere bir araya gelir. Bağ dokusu en yaygın olanıdır; diğer dokuları ve organları ayırır ve destekler ve kıkırdak ve kemik içerir. Yağ dokusu, enerji depolama ve yalıtım sağlayan yağ hücreleri ile doludur. Epitel doku, birçok vücut organının yüzeyini korur. Diğer tipleri arasında kas ve sinir dokusu bulunur.

Organlar

Dokular organlarla birlikte gruplandırılarak organları oluşturulur. Bunlara beyin, kalp, akciğerler, böbrekler ve karaciğer dahildir. Her vücut organı belirli bir şekle sahiptir ve birlikte çalışan farklı doku türlerinden oluşur. Örneğin, kalp esas olarak kalpteki pompalama hareketini sağlamak için ritmik olarak daralan özel kas dokusundan oluşur. Fakat aynı zamanda kasılmaları meydana getiren elektrik sinyallerini taşıyan ve epitel dokusu ile kaplı olan sinir dokusu da içerir.

Beyin

Beyin vücudun en karmaşık organıdır. Düşünce ve mantıkdan sorumlu ve solunum gibi yaşamsal süreçleri kontrol eden orta beyin yada beyin sapına sahiptir. Beyin esas olarak sinir dokusundan oluşur.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT