Kategoriler
Faydalı Bilgiler Kültür/Sanat

Kütle Çekim ve Enerjinin Korunumu İle İlgili Yasaların Yasalaşma Süresi

Kütle Çekim Yasasının Yasalaşma Süreci

Dünya üzerindeki her cismin başka bir cisme bir kuvvet uyguladığı görülmüştür. Yapılan deneylerde de bunun aksi ispatlanamamıştır. Tüm kütleler birbirini çektiği ve birbirini çekmeyen kütle ortaya atılamadığı için bu bilimsel bir kanun yani yasa olmuştur.

Sponsorlu Bağlantılar

Önceki çağlarda da yaşayan insanlar yer çekimini biliyorlardı fakat bir isim vermemişlerdi. Yerçekimi ile ilgili araştırmalar astronomi bilimi ile başladı diyebiliriz.

Örneğin Müslüman Astronomi Bilim Adamlarından El-Bitruci’ nin “Kitabü’l Heye” isimli kitabında yıldızların birbirlerine göre durumlarını anlatmıştır. Bu kitap Copernic’e yol göstermiştir. Toledo’ lu İbrahim ez-Zerkali astronomik aletleri geliştirerek uluslararası bir ün kazanmıştır. Copernic onun usturlab hakkındaki eserlerinden bahseder. Gezegenlerin hareketlerini gösteren ve “Toledo Tablosu” diye anılan tablosu uzun süre bütün Avrupa’ da kullanılmıştır.

Bir diğer Müslüman astronom El – Battani 9. yüzyılda Harran Civarında yaşamıştır. El-Battani Güneş sistemini tespit eden kişi olmasının yanında Güneş ve Ay tutulmalarınıda ilk olarak açıklamış, Güneş ve Ay’ ın görünür yarıçaplarını ölçmüştür.

Daha yakın tarihimizde de doğu ve batı dünyasının 15.yüzyılın seçkin bir bilim adamı olarak tanıdığı astronom olan Ali Kuşçu’ yu görürüz.

17. yüzyılda yaşayan Newton kendisinden önceki bilim adamlarının çalışmalarını geliştirerek ilk çağdan beri merak edilen, gezegenlerin yörüngelerinde kalma sebebini açıklamayı başarmıştır.

Merkezkaç kuvvet yasası ile Kepler yasalarını birlikte ele alan Isaac Newton Kütle çekim yasasını ortaya koymuştur.

Kepler kanuunları :

1.Yörüngeler Kanunu

2. Alanlar Kanunu

3. Periyotlar Kanunu

Merkezkaç kuvvet yasası :

Merkezkaç kuvveti anlamlı fakat gerçek olmayan, yani Newton yasalarına uyan bir kuvvet değildir. Newton’a göre duran bir cisme etki eden kuvvet o cismin ivme kazanmasına neden olur. Ve yine Newton’a göre hareket halindeki bir cisim, üzerine kuvvet etki etmediği sürece hareketine devam edecektir. Dairesel hareket sistemlerinde yani dönen sistemler için başlangıçta duran bir cisim (yatayda dönen bir levha ya da bir atlıkarınca ve üzerinde hareketsiz bir cisim düşünün) hareket başladığında dışa doğru kayma eğilimi gösterecektir.turkeyarena.com

Yani cisim merkezden dışa doğru bir ivme kazanacaktır. Newton’a göre bu cisme ivmenin yönünde (dışa doğru) bir kuvvet etki ediyor olması gerekir. İşte gerçekte olmayan bu kuvvete merkezkaç kuvveti denir.

Newton yaptığı araştırma ve deneyler sonucu Yerçekimi Genel Kanunu nu bulmasına karşın yayınlamak için yirmi yıl kadar bekledi. Bu kanunu yayınlanmasının bu denli uzun zaman almasının tek bir sebebi vardı. Bu da Newton’un tenkit edilmeye tahammülü olmayan bir karaktere sahip olmasından başka birşey değildi. Çalışmalarına bir itiraz gelecek diye hep huzursuzluk duyardı.

Enerjinin Korunumu Kanununun Yasalaşma Süreci

Kütle çekim kanununa benzer şekilde enerjinin korunumu içinde gözlemler ve deneyler hep enerjinin korunduğunu göstermiş ve aksi bir durum gözlenememiştir. Durum böyle olunca enerjinin korunumu da bilimsel yasalar arasında yerini almıştır.

Evrende var olan enerji sadece başka bir enerji biçimine dönüşür, var olan enerji kaybolmaz. Yapılan tüm deneyler bunu doğrulamaktadır.

Sponsorlu Bağlantılar

“Kütle Çekim ve Enerjinin Korunumu İle İlgili Yasaların Yasalaşma Süresi” için bir yanıt

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT