Kategoriler
Soru / Cevap

Uzun kemik iliğinin görevi nedir?

Uzun kemik iliği olarak bilinen sarı kemik iliği rengini yağ hücrelerinden almaktadır. Uzun kemik iliğinin görevi ise gerektiğinde kırmızı kemik iliğine dönüşmesidir.

Sizden gelen soru: 

Uzun kemik iliğinin görevi?

Cevap:

Uzun kemik iliğinin adı sarı kemik iliğidir. Sadece uzun kemiklerde bulunan sarı kemik iliği yağ hücrelerinden oluşmaktadır. Sarı kemik iliği kırmızı kemik iliği ile karıştırılmamalıdır. Şimdi sarı kemik iliğinin görevini kısaca açıklayalım ve detaylı bilgiler verelim.

Sponsorlu Bağlantılar

Sarı kemik iliği yada uzun kemik iliği yedek bir kırımızı kemik iliği görevi görmektedir. Bu kemik iliği ağır kanamalar ya da hipoksi durumunda, aktif olarak kan hücresi üretme yeteneğine sahip olan kırmızı kemik iliğine dönüşebilir.

Sarı kemik iliği

Sarı kemik iliğinin büyük ölçüde yağ hücrelerinden oluşur ve yağ hücrelerinin renginden ötürü bu adı alır. Yeni doğanlarda kemik iliğinin tamamı kırmızı kemik iliğiyken, büyümeyle birlikte, zamanla yerini sarı kemik iliğine bırakmaya başlar. Sarı kemik iliği, ağır kanamalar ya da hipoksi durumunda, aktif olarak kan hücresi üretme yeteneğine sahip olan kırmızı kemik iliğine dönüşebilir. Yani, bir anlamda, kırmızı kemik iliğine yedek görevi görür.

uzun kemik

Kırmızı ve sarı ilik

İki tip ilik vardır: kırmızı ilik ve sarı ilik:

  • Kırmızı ilik (veya miyeloid ilik), süngerimsi kemikte bulunur. Alyuvar, akyuvar ve trombositler burada üretilir.Myeloid dokudan zengindir.
  • Sarı ilikte bazı akyuvarlar üretilir. İçinde çok daha fazla sayıda yağ hücresi olduğu için sarı renklidir.

Her iki tipteki ilik de sayısız kılcal kan damarı içermektedir.

Doğumda tüm kemik ilikleri kırmızıdır, zamanla sarı ilik oranı artar. Yetişkinlerde ortalama 2,6 kg kemik iliği olur, bunun yarısı kırmızıdır. Kırmızı ilik başlıca yassı kemiklerde (göğüs kemiği, kafatası, kaburgalar, omurgalar ve kürek kemikleri gibi) veuzun kemiklerden olan femur ve humerusun proksimal ucundaki süngerimsi kısımda bulunur. Sarı ilik uzun kemiklerin orta kısmındaki boşlukta bulunur.

Ciddi kan kaybı durumunda vücut sarı iliği kırmızıya dönüştürerek kan üretimini hızlandırır.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT