Kategoriler
Faydalı Bilgiler Kültür/Sanat

DNA’nın Temel Yapı Birimi Nedir?

Kısaca DNA ve Yapısı

Öncelikle DNA’yı kısaca bir hatırlayalım.DNA’ın açılımını bilmeyen yoktur ancak biz yinede söyleyelim. Açılımı Deoksiribonükleik asit DNA bütün organizmaların ve bazı virüslerin genetik talimatlarını taşıyan nükleik asittir.Bu talimatlar canlılık işlevleri ve biyolojik gelişmeleri için gereklidir.

Sponsorlu Bağlantılar

DNA’nın yapısını ise en temelde oluşturan organik bazlardır.Bu organik bazlar da Adenin-Timin-Guanin-Sitozin’dir.5 karbonlu deoksiriboz şekeri ve fosfattan meydana gelmiştir.Sarmal bir merdiven olan DNA ortada organik bazlar (Adenin -Timin) veya (Guanin-Sitozin) şeklinde kenarlarında 5 karbolı şeker ve fosfat ile bağlanmıştır.

DNA’nın Yapısı

DNA yapısı, hem tek iplikli hem çift iplikli DNA’da çeşitli biçimler gösterir. Hücreler için DNA’nın yapısıyla ilişkili olan DNA’nın mekanik yapısı hücreler için önemli bir sorun yaratır. DNA’nın okunması veya ona bağlanmasıyla ilgili her hücresel süreç, onun tanınması, paketlenmesi veya değişime uğratılmasına etki edecek çekilde onun mekanik yapılarını ya kullanır ya da değiştir. DNA ‘nın aşırı uzunluğunun (bir kromozomdaki DNA’nın uzunluğu 10 cm’yi bulabilir), onun sertliğinin ve sarmal yapısının bir sonucu olarak, hücre DNA’sının düzenlenebilmesi için histon gibi yapısal proteinler ve topoizomeraz ve helikaz gibi enzimler evrimleşmiştir. DNA’nın özellikleri onun moleküler yapısı ve dizisi ile yakından ilişkilidir. Özellikle DNA ipliklerini birbirine bağlayan hidrojen bağları ve elektronik etkileşimlerin, her bir iplikteki bağların kuvvetine kıyasla olan zayıflığı, bu ilişkide önemli bir rol oynar.

DNA’nın mekanik yapısını doğrudan ölçebilen deneysel teknikler nispeten yenidir ve çözelti içinde yüksek çözünümlü görüntüleme genelde zordur. Buna rağmen, bilimciler bu polimerin mekanik özellikleri hakkında büyük miktarda veri üretmişlerdir ve DNA’nın mekanik özelliklerinin hücresel süreçlere olan etkileri halen aktif olarak araştırılmakta olan bir konudur.

Çoğu hücrede bulunan DNA’nın uzunluk bakımından makroskopik olduğunun belirtmek önemlidir — her bir insan kromozomundaki DNA birkaç santimetre uzunluğundadır. Dolayısıyla, hücreler DNA’yı içlerinde taşıyabilmek için onu sıkıştırmak veya “paketlemek” zorundadırlar. Ökaryotlarda, histon olarak adalandırılan mkara gibi proteinler etrafından DNA’nın sarılması ile bu gerçekleşir. Bu DNA-protein kompleksinin daha da çok sıkıştırılması sonucu mitoz bölünme sırasında görülen kromozom yapıları meydana gelir.

Sponsorlu Bağlantılar

“DNA’nın Temel Yapı Birimi Nedir?” için bir yanıt

bana net ve net dna nın temel yapı birimi nedir lazım ama tek cümlede ve bu sayfa çok banel biraz daha bilgiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT