Kategoriler
Soru / Cevap

Kafatasındaki Eklemler Nelerdir?

Sizden gelen soru:

Kafatasındaki eklemler nelerdir?

Cevap:

Kafatasındaki eklemler oynamaz eklemler ve Sutura eklemleridir.Oynamaqz eklemler kafatası dışında da görülebilmetedir fakat Sutura eklemisadece kafatasında görülmektedir.Şimdi oynamaz eklemlere ve Sutura eklemine göz atalım;

Sponsorlu Bağlantılar

Eklem, iki kemiğin vücut bölümlerinin hareket edebilmesini sağlamak için birleştiği kısıma verilen ad.

Oynamaz eklemler

Kafatası kemiklerinin birbirlerine eklendikleri yerlerdeki eklemlerdir. Buradaki eklem yerleri, bir testerenin dişleri gibi birbirlerine geçme şeklindedir. Kemikler, bu girinti ve çıkıntılarla birbirlerine oynamayacak şekilde eklenmiş durumdadırlar.

Sutura eklemler

Yalnız kafatasında görülen eklemlerdir.Kemiklerin ekleme katılan kenarları arasında ince fibröz bir ligament yer alır yenidoğan bebeklerde henüz kafatasını oluşturan kemikler tam temas halinde olmadığından, kemikler arasında fibröz bağlarla örtülmüş yumuşak alanlar kolaylıkla hissedilebilir. Halk arasında bıngıldak ya da yumuşak nokta olarak bilinen bu yapılara biz anatomide fonticulus adı veriyoruz. Sutura tipi eklemler, eklemi oluşturan kemikler arasındaki diş şekillerine göre farklı adlar alırlar.

  1. Eğer kemik kenarları testere dişi şeklinde sivri ise bu sutura tipine sutura serrata adı verilir. Sutura sagittalis’i buna örnek olarak verebiliriz.
  2. Eğer kemik kenarlarındaki uzantılar diş şeklinde ise buna sutura denticulata adı verilir. Örneğin sutura lambdoidea’nın büyük bir bölümü böyledir.
  3. Eğer kemik kenarları parietal kemik ve temporal kemiğin pars squamosa’sında olduğu gibi birbirlerinin üzerlerine oturuyorlarsa buna sutura squamosa adı verilir. Sutura squamosa’nın kenarları testere dişi şeklinde olduğunda sutura libbosa adı verilmektedir.
  4. Palatin kemikler arasında ya da palatin kemikler ile maxilla arasında olduğu gibi kemiklerin yan yana gelmiş eklem yüzleri birbirini tamamlar şekilde kabaca birleştikleri sutura tipine ise sutura plana adı verilmektedir.
  5. Son olarak schindylesis çıkıntılı bir kemiğin diğer kemik üzerinde bulunan yarığa girmesi ile oluşan özel bir sutura tipidir ki buna ala vomeris’deki yarığa giren rostrum sphenoidale örnek olarak verilebilir.
Sponsorlu Bağlantılar

“Kafatasındaki Eklemler Nelerdir?” için 6 yanıt

Merhaba arkadaşlar ödev videosu çekiyorum .bir sorunum var kafatasındaki eklemler … dir boş yere ne yazılır

çok iyi bir soru sormuşsun ben de merak ettim acaba ilk kim yanıt verecek

kafatası eklemi oynamıyorsa niye o eklemler var niye tek kemik değil

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT