Kategoriler
Faydalı Bilgiler Soru / Cevap

Ay ve Güneş Takvimi Özellikleri ve Farkları?

Ay ve Güneş Takvimi

Daha önce takvimler hakkında  belittiğimiz gibi takvimler bir çeşit zaman ölçme birimlerini ifade eder. Kimi takvimlerde güneş yılı adı verilen ve dünyanın güneş çevresinde bir tam dönüş yapma zamanı esas alınmıştır. Bazı takvimlerde ay yılı esas alınmıştır. Bu nedenle güneş yada ay yılını kullanan takvimler arasında azda olsa bir fark vardır. Yazımızda bu farklarla ilgili olarak daha geniş bilgiler bulabilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar

Güneş Takvimi

Güneş takvimi, Dünya’nın Güneş’e göre dönme ekseninin açısını temel alan bir takvim türüdür.

Yıldızlara göre güneş takvimleri

Dünyanın konumu sabit yıldızlara göre hesaplanır, sonra güneş herhangi bir zodyak takım yıldızının yakınında bulunduğu zaman belirlenir. Bu tip takvimlere “yıldızlara göre güneş takvimi” denir.

Yıldızlarla ilgili takvimin yılı ortalama olarak bir takvim yılı kabul edilir.

Hint Güneş Takvimi yıldızlara göre güneş takvimine bir örnektir. Genellikle 365 gün uzunluğundadır, fakat şimdi ve daha sonra fazladan bir gün ile artık yıl oluşur.

Ay Takvimi

Ay takvimi, Dünya’nın Güneş çevresindeki hareketleri yerine Ay’ın tam devrelerini (sinodik ayları) temel alan takvim. “Mevsim yılı” da denilen bir Güneş yılında 12.37 sinodik ay bulunur, yani ay senesi daha çabuk tamamlanır. Bu nedenle ay takvimlerini Güneş takvimine çevirirken belirli bir sürenin ilave edilmesi (periyodik interkalasyon) gerekir.

Tarihçe

Sümerler muhtemelen ayın devrelerine dayalı bir takvimi kullanan ilk medeniyetti.Sümer-Babil ayları yeni Ay’ın göründüğü gün başlıyordu. Hükümdarlık astronomları mevsim hataları bariz hale geldiğinde takvimde gerekli düzenlemeleri yapıyorlardı. MÖ 380 civarında ay takvimlerine sabit düzenlemeler getirildi. 7 artık ay, 19 yıllık periyodlarda yıllara ekleniyordu. Daha sonra Yunan astronomlar da Ay yılını Güneş yılına uyarlayan çeşitli düzenlemeler yaptılar. Roma cumhuriyet takvimi, muhtemelen Yunan Ay takvimini temel almıştı.

Günümüzde bazı dinî gruplar Ay takvimlerini kullanmaya devam ederler. Örneğin Yahudi takvimi, milattan 3760 yıl 3 ay önce başlar. Yahudi yılı sonbaharda başlar. Aylar 29 veya 30 gündür. Artık yıl ve aylarla Güneş takvimine uyarlanır.

Bir diğer ay takvimi, İslam peygamberi Muhammed’in MS 622 yılında Mekke’den Medine’ye Hicret’ini esas alan Hicrî takvimdir. Bu takvimi Güneş yılına uydurmak için ayar yapılmaz.

Ay ve Güneş Takvimi Farkları

Takvim teorisinde güneş veya dünya merkezli bir bakış açısına sahip olmamızın bir değeri olmadığını anlamak önemlidir.

Takvim teorisinde güneş veya dünya merkezli bir bakış açısına sahip olmamızın bir değeri olmadığını anlamak önemlidir. Ayın hareketi oldukça karmaşıktır. Sinodik ay, bir yeni aydan ötekine kadar geçmesi gereken süredir. Sinodik kelimesi Yunanca buluşma anlamına gelen ve ayın güneşle buluşmasına atfedilen “synodos”dan gelmektedir. M.Ö. 1000 – M.Ö. 4000 yılları arasında, 29 gün 6 saat 26 dakikadan (29.27 gün) 29 gün 20 saat 6 dakikaya (29.84 gün) kadar değişkenlik gösterirken, ortalaması 29 gün 12 saat 44 dakika 3 saniyedir (29.530588853 gün).

Eğer Lunar seneyi 12 ortalama Lunar aydan ibaret olarak varsayarsak, bunun uzunluğu 354.36707 gün yapar ki bu da 365.242374 gün olan bir dönence yılından yaklaşık 11 gün kısadır. Lunar yıl ile güneş yılı arasındaki fark, antik insanlar için büyük bir sorun olmuştur. Bu sorunun üstesinden gelmek için daha uzun bir rezonans döngüsü bulma çabasına girmişlerdir. Eski astronomlar 235 ortalama Lunar ayın, neredeyse 19 dönence yılına eşit olduğunu keşfetmişlerdir. Aslında 235 ortalama Lunar ayın uzunluğu 6939.6884 günken, 19 dönence yılı 6939.6018 güne eşittir. Aradaki fark yaklaşık olarak sadece iki saattir ki bu da 220 yılda sadece bir günlük hata payı verir.

Sponsorlu Bağlantılar

“Ay ve Güneş Takvimi Özellikleri ve Farkları?” için 2 yanıt

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT