Kategoriler
Faydalı Bilgiler

Dünyayı Tehdit Eden Küresel Sorunlar Nelerdir?

Küresel Sorunlar

Dünyanın varlığını tehdit eden küresel sorunlar birer kıyamet senaryosu gibi insanlığın tepesindeki “Democles’in kılıcı” gibi bekliyor. Aslında dini kaynaklarda var olan ve dünyanın sonunu tayin edecek olan kıyamet ilgili çeşitli senaryolar bulunmakta. Bu senaryoların gerçekleşme sürecini meydana gelecek büyük küresel düzeydeki doğal afetlerle özdeşleştirenler var. Bu konuda yapılmış bir inceleme araştırma ile ilgili sonuçları da yazımızda bulabilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar

Küresel sorunlar dünyanın tamamını etkileyen problemlerdir. Bunların başında günümüzde küresel ısınma geliyor denilebilir.
Ancak başka önemli sorunlarımız da vardır.İşte dünyayı tehdit eden en önemli küresel sorunlar;

  • Küresel ısınma,
  • Ozon tabakasındaki delik,
  • Savaşlar,
  • Kıtlık,
  • Enerji kaynaklarının tükenmesi,
  • Yer altı ve yer üstü kaynaklarının tükenmesi

Bunların bir kısmı günümüzün bir kısmı ise geleceğin küresel sorunlarıdır. Ancak geleceği değiştirmek de bizim elimizde. Gelcekte bu sorunların yaşanmasını engelleyebiliriz.

Gelecekte Dünyayı Tehdit Edecek Tehlikeler

İngiliz The Guardian gazetesi, gelecek 70 yıl içerisinde dünyanın ve insanoğlunun varlığını tehdit edebilecek 10 büyük tehlikeyi araştırdı. En ciddi tehdit, süper volkanlar.

İşte yerbilimciler, silah uzmanları, astronomlar ve bilim adamlarının tahminlerine dayanılarak hazırlanan olası felaket senaryoları:

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ : Atmosferde biriken zararlı gazların yarattığı sera etkisiyle bu yüzyılın sonuna kadar dünya sıcaklığında yaklaşık 2 derecelik artış bekleniyor. Bu ısı artışı, gıda stokları üzerinde onarılamaz hasar yaratacak. Olasılığı: Yüksek – Gerçekleşirse insanlığın ne kadarı yok olur?: Yüzde 60.

EVRİM SAATİNİN SONU : Bilim adamları, doğadaki canlıların evrim saatini belirleyen telomer adlı DNA zincirlerinin kısalmasıyla, kanser, alzheimer gibi yaşlılığa bağlı hastalıkların da oluşma riskinin artığını kaydediyor. Olasılığı: Düşük – Gerçekleşirse insanlığın ne kadarı yok olur?: Yüzde 80.

SALGIN HASTALIKLAR : Son yüzyılda AIDS, SARS gibi salgın hastalıklarla mücadele eden insanoğlunun, daha kötü salgınlara maruz kalabileceği belirtiliyor. En yakın olasılık, Asya’yı vuran kuş gribi virüsünün tüm dünyaya yayılması. Olasılığı: Çok yüksek – Gerçekleşirse insanlığın ne kadarı yok olur: Yüzde 30.

TERÖRİZM: Uzmanlara göre, terörist grupların, biyolojik ve kimyasal kitle imha silahlarıyla saldırı düzenleme olasılığı her geçen gün artıyor.Olasılığı: Çok yüksek – Gerçekleşirse insanlığın ne kadarı yok olur?: Yüzde 20.

NÜKLEER SAVAŞ: Uluslararası strateji uzmanlar, Soğuk Savaş’ın bitimiyle azalan nükleer savaş olasılığının bugün İsrail, Hindistan, Pakistan ve Kuzey Kore gibi nükleer silaha sahip ülkeler nedeniyle halen sürdüğünü belirtiyor. Olasılığı: Düşük – Gerçekleşirse insanlığın ne kadarı yok olur?: Yüzde 80.

METEOR ÇARPMASI: Çapı 1.5 kilometre büyüklüğünde bir meteor, birkaç milyon yılda bir dünyaya çarpıyor. Çarpışmanın küresel sonucuysa yeni bir buzul çağı. Olasılığı: Orta – Gerçekleşirse insanlığın ne kadarı yok olur?: Yüzde 50.

AKILLI ROBOTLARIN HÂKİMİYETİ: Gelişen teknolojiyle 2050’ye kadar robotların insanlar gibi düşünmeye başlayacağı tahmin ediliyor. Bunun sonucunda yaratıcıları üzerinde hâkimiyet kurma olasılıkları göz ardı edilmiyor. Olasılığı: Yüksek – Gerçekleşirse insanlığın ne kadarı yok olur?: Yüzde 80.

KOZMİK PATLAMA: Samanyolundaki bir gezegenin patlamasıyla ortaya çıkacak gama ışınları, dünyada yeni bir buzul çağı başlatabilir. Olasılığı: Düşük – Gerçekleşirse insanlığın ne kadarı yok olur?: Yüzde 40.

SÜPER VOLKAN PATLAMASI : Süper volkanlar, 50 bin yılda bir faaliyete geçiyor. Yarattıkları yıkımsa, meteor çarpmasının yaklaşık 12 katı. Olasılığı: Çok yüksek – Gerçekleşirse insanlığın ne kadarı yok olur?: Yüzde 70.

KARA DELİKLER : Bilim adamları, dünyanın bir kara delik tarafından yutulması olasılığını da göz ardı etmiyor. Olasılığı: Çok düşük – Gerçekleşirse insanlığın ne kadarı yok olur?: Yüzde 100.

Kısaca Küresel Isınma Nedir?

Küresel ısınma, atmosfere verilen gazların sera etkisi yaratması sonucunda, dünya atmosferi ve okyanuslarının ortalamasıcaklıklarında belirlenen artışa verilen isimdir.

50 yıldır saptanabilir duruma gelmiş ve önem kazanmıştır. Dünya’nın atmosfere yakın yüzeyinin ortalama sıcaklığı 20. yüzyılda 0.6 (± 0.2) °C artmıştır. İklim değişimi üzerindeki yaygın bilimsel görüş, “son 50 yılda sıcaklık artışının insan hayatı üzerinde fark edilebilir etkiler oluşturduğu” yönündedir.

Küresel ısınmaya, atmosferde artan sera gazlarının neden olduğu düşünülmektedir. Karbondioksit, su buharı, metan gibi bazı gazların, güneşten gelen radyasyonun bir yandan dış uzaya yansımasını önleyerek ve diğer yandan da bu radyasyondaki ısıyı soğurarak yerkürenin fazlaca ısınmasına yol açtığı ileri sürülmektedir.

Sponsorlu Bağlantılar

“Dünyayı Tehdit Eden Küresel Sorunlar Nelerdir?” için 9 yanıt

bence gayet ii olmuş teşekkürler tek sorun akıllı robotların hakimiyeti biraz fantastik olmuş gerçekten böyle bir şey varmı admin ?

bence çok güzel olmuş 6. sınıfa gidiyorum hocamız öle bir ödev verdi.
Türkçe dersi için yazdım konuyu bu siteye tıkladım ..

Çok güzel yazmış admin..

Türkçeden 100 aldım .. Çok saolllll adminnnnnn…

HOCANIN GÖZÜNE GİRDİM 😀

ama anlamıycak ne varki tek tek anlatmış admin işte daha ne istionuz ya sizz ??

ya senem resmen aşşalıyosun ama onları . belkide anlamamazlıktan geliyolar , bence önyargılı davranma kendini bi alt sewiyeye düşüryosun
MALESEFF

Ya arkadaşlar anlamayacak ne varki ya size açık açık anlatmış işte neresini anlamıyosunuzki kıtlıkmı var ya sorun mu var sizde
küresel sorunlar dünyanın tamamını etkileyen problemlerdir….
Allah Allah ya sabırr

Kısaca Küresel Isınma Nedir?
Küresel ısınma, atmosfere verilen gazların sera etkisi yaratması sonucunda, dünya atmosferi ve okyanuslarının ortalamasıcaklıklarında belirlenen artışa verilen isimdir.

50 yıldır saptanabilir duruma gelmiş ve önem kazanmıştır. Dünya’nın atmosfere yakın yüzeyinin ortalama sıcaklığı 20. yüzyılda 0.6 (± 0.2) °C artmıştır. İklim değişimi üzerindeki yaygın bilimsel görüş, “son 50 yılda sıcaklık artışının insan hayatı üzerinde fark edilebilir etkiler oluşturduğu” yönündedir.

Küresel ısınmaya, atmosferde artan sera gazlarının neden olduğu düşünülmektedir. Karbondioksit, su buharı, metan gibi bazı gazların, güneşten gelen radyasyonun bir yandan dış uzaya yansımasını önleyerek ve diğer yandan da bu radyasyondaki ısıyı soğurarak yerkürenin fazlaca ısınmasına yol açtığı ileri sürülmektedir.

ben bunun gibi daha çok konu istiyorum bana çok çabuk şu konuyu söyleyin kuresel ısınma nedir

yazdığınız kelimelerin hiçbirini anlamadım. ödevimi de yapmak için başka site bulurum 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT