Kategoriler
Faydalı Bilgiler Soru / Cevap

Pamukkale kültürel mirasımız hakkında detaylı bilgiler nelerdir?

Sizden gelen soru:

Öğretmen ödev verdi kültürel miraslarımızdan birini açıklayarak yazın diye google amcaya sordum Pamukkale vardı birinde pamukkale kültürel mirasmı şimdiden teşekkür ederim?

Sponsorlu Bağlantılar

Cevap: 

Pamukkale Kültürel Mirasımız

Türkiye’nin kültürel miraslarından birisi olan Pamukkale, ülkemizin güneybatısında yer alan Denizli iline bağlıdır. Menderes nehri vadisinde yer alan Pamukkale, kaplıcaları ve akan sulardaki karbonat mineralleri eşsiz güzellikteki travertenleri ortaya çıkarmıştır.

Pamukkale 9 Aralık 1988 tarihinde UNESCO Dünya Mirası Listesine alınmıştır.

  • Liste Sıra No: 485
  • Niteliği: Doğal ve Kültürel

Eski Hierapolis kenti, toplam 2700 metre uzunluğunda, 600 metre genişliğinde ve 160 metre yüksekliğindeki beyaz “kalenin” üzerine inşa edilmişti.  Travetenler görsel zenginliğin yanı sıra kalp rahatsızlıkları romatizma göz ve deri rahatsızlıklarına iyi gelmektedir.

Pamukkale terasları, kaplıca suyu tarafından çökeltilmiş bir tortullu kayaç olan travertenden oluşur.

Bu bölgede, 35 °C den 100 °C ye kadar olan sıcaklık aralıklarında 17 adet sıcak su kaynakları vardır.

Ayrıca bkz: Türkiye’deki Bütün Kültürel Miraslarımız

pamukkale

Kutsal Kent: Pamukkale

Doğunun antik kentlerinden biri olan kutsal kent Frigya Hierapolisi UNESCO Dünya Mirası Listesine 1988 yılında girmiştir.

Hierapolis’in gizemini dünyaya yayan efsaneye göre, çirkinliğinden bıkan çoban kızı, canına kıymak için kendini sulara atar ve Hierapolis’in sularında güzeller güzeli bir kıza dönüşür.

Hierapolis’in temelleri Firigler döneminde atılmıştır ve adını Helenistik dönemin Bergama kralı Telephoss’un güzel karısı Hiera’dan alır. Hıristiyanlığın küçük Asya da yayılmasında en önemli rollerden birini üstlenen Hierapolis, aynı zamanda İsa’nın oniki havarisinden biri olan St.Philippe’in öldürüldüğü kenttir. Bu nedenle İ.S.4.yy da onun anısına din merkezi İlan edilen Hierapolis, daha sonra doğunun kılavuzu unvanını alarak I.S. 96 ile 162 yılları arasında en parlak dönemini yaşamıştır. İ.S. 395 yılında Bizans yönetimine geçen Hierapolis artık Piskoposluk merkezidir.

Doğa ile tarihin eşsiz buluşması Pamukkale’de bulunan ve Kutsal Kent anlamına da gelen Hierapolis antik kenti; Nekropolü, Domitiyan yolu ve kapısı, kare alan içine oturtulmuş Oktokonus tapınağı, Apollo ve Artemis Ne el ele mitolojiden birçok sahneyi temsil eden tiyatrosu, Frontlnus caddesi ve kapısı, Agorası, Kuzey Bizans Kapısı, Güney Bizans Kapısı, Gymnasium, Trltonlu Çeşme Binası, Apollon Kutsal Alanı, Su Kanalları ve Nympheumları, Surlan, Aziz Phılıppus Martynonu ve köprüsü, Direkli Kilisesi, Nekropol Alanı, Katedral ve Roma Hamamı kalıntıları ile olanca görkemiyle ayakta durmaktadır.

Tarih boyunca, termal suyun içindeki kalsiyumun çökelmesi ile oluşan doğa harikası Pamukkale travertenleri 2.700 metre uzunluğunda ve 160 metre yüksekliğindedir. Parlak beyaz rengiyle Pamukkale’yi 20 km uzaklıktan görmek mümkündür. Pamukkale’de sıcaklıkları 35-100 C arasında değişen 17 sıcak su alanı mevcuttur.

Termal maden sularının varlığı ve yörenin olağanüstü görünümü antik çağ insanlarını da etkilemiştir. Dönemin zenginleri Roma’nın ve Anadolu’nun çeşitli bölgelerinden gelip, yaşamlarının son dönemlerini Hierapolis kentinde geçirmişlerdir. Bu nedenle kentin Nekropolis’i (mezarlığı) son derece anıtsal ve değişik yörelere ait mezarlarla süslüdür.

Yapılan kazılarda bulunan tarihi eserler, Hierapolis Arkeoloji Müzesi’nde sergilenmektedir. Buldan llçesi’ndeki Tripolis ve Honaz İlçesl’ndeki Colossea ise, bölgede bulunan diğer antik kentlerin en önemlileri olarak dikkat çekmektedir.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT