Kategoriler
Faydalı Bilgiler Soru / Cevap

Şırıngayı Kim İcat Etti?

Şırınganın İcadı

Şırınga birçok kez rastladığımız hatta bazen kullanmak durumunda kaldığımız   sağlıkta kullanılan araçtır. Şırınga kullanımında temel amaç kullanılan ilacın kaslara doğrudan damarın içine zerk edilmesini sağlamaktır. Peki bu kadar basit bir kullanım amacı olmasına rağmen çok önemli bir işlevi yerine getiren şırıngayı kim buldu diye düşündünüz mü? Sorunun cevabını burada bulabilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir çok hastalığın tedavisinde ilacın damara yada deri altına enjekte edilmesinde kullanılan şırıngalar tıpta bir devrim niteliği taşımaktadır. Hastalarda, deri altına veya damardan uygulanan ilacın daha çabuk etki ettiği 19. yüzyılın ortalarında farkedildi. Bu amaçla 19. yüzyılın ortalarından itibaren, birçok doktor, ucunda sivri bir iğne olan cam şırıngalarla hastalarına bazı ilaçlar vermeye başladılar.

Bu aracı ilk kez kullanan hekim olarak Fransız cerrahı Charles Gabriel Pravaz kabul edilir. 1853 yılında Charles Gabriel Pravaz, kullandığı bu şırınga ile, hastaya deri altından verdiği ilacın, ağızdan alınan ilaçlara oranla çok daha çabuk kana karıştığım ve daha etkin olduğunu anlamıştı. Daha sonraları, cam ve metal şırıngalar yapıldı. Bunlar, kullanılmadan önce sterilize edilmek için kaynatılıyordu. İğnelerin de kaynatılması gerekiyordu. Ayrıca, zaman zaman uçlarının kütleşip kütleşmediğine bakmak zorunluydu.

Şırınganın Kullanımı

19. yüzyılın ortalarından itibaren, birçok doktor, ucunda sivri bir iğne olan cam şırıngalarla hastalarına bazı ilaçlar vermeye başladılar. Bu aracı ilk kez kullanan hekim olarak Fransız cerrahı Charles Gabriel Pravaz kabul edilir. Pravaz, kullandığı bu şırınga ile, hastaya deri altından verdiği ilacın, ağızdan alınan ilaçlara oranla çok daha çabuk kana karıştığım ve daha etkin olduğunu anlamıştı.

Daha sonraları, cam ve metal şırıngalar yapıldı. Bunlar, kullanılmadan önce sterilize edilmek için kaynatılıyordu. İğnelerin de kaynatılması gerekiyordu. Ayrıca, zaman zaman uçlarının kütleşip kütleşmediğine bakmak zorunluydu. Bugün ise bir kez kullanıldıktan sonra atılabilen plastik şırıngalar yaygınlaştı.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT