Kategoriler
Faydalı Bilgiler Kültür/Sanat

Fizik Mühendisliği Meslek Tanıtımı, Çalışma Alanları ve İş Olanakları

Fizik Mühendisliği Meslek Tanıtımı

Fizik evrenin oluşumunu ve işleyişini düzenleyen yasaları araştıran ve bu yasaların uygulanmasını sağlayan temel bilimdir. Bu özelliği nedeniyle fizik, bilimin tarihsel doğal gelişim sürecinde önce inşaat, makine, elektrik gibi klasik mühendislik alanlarının, sonra da jeoloji, maden, elektronik, bilgisayar, kimya, gıda, çevre gibi akla gelebilecek tüm güncel mühendislik alanlarının doğuşunu ve gelişimini sağlamıştır. Bunun yanında fizik, gelecekte yeni mühendislik alanları oluşturacak biçimde gelişen üstüniletkenlik, fotonik, biyofizik gibi alanlara da öncülük etmektedir. Bu çerçeveden bakıldığında, fizik biliminin bugüne kadar ortaya çıkan ve bundan sonra da ortaya çıkacak olan tüm mühendislik alanlarını oluşturup geliştirme gibi bir yetkinliğinin olduğu görülebilir. Araştırmayla ulaştığı evrensel yasaları, ölçülebilen nicelikler aracılığı ile uygulamaya aktarma özelliğine sahip olması nedeniyle uygulamalı fizik de bir mühendislik alanıdır. Dünyadaki pek çok üniversitede yer alan uygulamalı fizik ya da fizik mühendisliği bölümleri, mühendislik amaçlı eğitim-öğretim programları ve araştırmaları ile yukarda belirtilen doğrultuda etkinliklerini sürdürmektedirler. Bugün günlük yaşantımıza girmiş olan transistörler, laserler,bilgisayarlar, radarlar, uçaklar, teleskoplar, uydular gibi pek çok gelişmiş teknoloji ürünü, başka bilim ve mühendislik dallarından katkılar olsa da, büyük ölçüde fizikçilerin ve fizik mühendislerinin eseridir.

Sponsorlu Bağlantılar

Bölümün Amacı:

Fizik mühendisliği bölümü, doğadaki maddelerin yapısını ve aralarındaki etkileşimi inceleyen fizik bilimi bulgularının uygulama alanına dönüştürülmesi ile ilgili konularda eğitim ve araştırma yapar.

Bölümde Okutulan Belli Başlı Dersler:

Fizik mühendisliği bölümlerinde eğitim süresi 4yıldır. Matematik, fizik, kimya bu eğitim süresinde okutulan başlıca derslerdir. Nükleer fizik, atom fiziği, katıhal fiziği gibi kuramsal ve temel konuların yanı sıra elektronik, bilgisayar programlama gibi uygulama derslerine de önem verilir. Fizik mühendisliği bölümlerinde temel fen eğitimi ile birlikte teknik çizim, makine elemanları, malzeme gibi gerekli mühendislik konuları da işlenir.

Gereken Nitelikler:

Fizik mühendisliği bölümlerinde okumak isteyen bir kimsenin, maddenin yapısı, davranışı ve özelliklerine ilişkin konulara karşı ilgisi ve yaratıcı gücü olmalıdır. Ayrıca kişinin iyi bir gözlemci, deneyci ve kuramcı olması bu alandaki başarısını artırıcı etkenlerdir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler:

Fizik mühendisliği programını bitirenlere “Fizik Mühendisi” Sünvanı verilir. Fizik mühendisleri elektronik endüstrisi, TCDDY ve PTTgibi haberleşme ile ilgili kuruluşlarda üretilen ve kullanılan malzemenin elektronik, metalurjik, optik vb. özellikleri konusunda kalite kontrolünü yapar; temel fizik bilgilerini uygulama alanlarına aktarmak amacı ile araştırma ve geliştirme çalışmalarını yürütür. Fizik mühendisi fizikçilerin ürettikleri temel fizik bilgilerini teknolojiye ve dolayısıyla endüstrinin ihtiyaçlarına uygular; elektronik mühendisinin ürettiği aletlerin devre elemanlarını, katıhal elektroniği bilgisiyle üretir, geliştirir. Telekomünikasyona lazer optiğinin, endüstriye süper iletkenliğin sokulması buna örnektir.

Çalışma Alanları:

Bölümden mezun olan öğrenciler modern teknoloji kullanan kamu ve özel sektör kurumlarında çalışmaktadırlar. Bilgisayar ve elektronik malzeme üretiminde kalite kontrol birimlerinde, radyasyon güvenliği ve sağlık fizikçisi olarak hastanelerde enerji santrallerinde çalışabilirler. Üniversitelerde akademik çalışma yapmak isteyen mezunlar ise fizik mühendisliği bölümlerinin yanı sıra nükleer enerji, biyofizik, jeofizik, sağlık fiziği gibi araştırma dallarında da uzmanlaşabilirler. İyi yetişmiş fizik mühendisleri aranan elemanlardır

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT