Kategoriler
Faydalı Bilgiler Kültür/Sanat

Gaziantep Şehrinin Neleri Meşhur?

Gaziantep Şehrinin Neleri Ünlü?

Gaziantep Kalesi: Şehir merkezinde yer alan Gaziantep Kalesi kentin simgelerinden biridir. Roma döneminden kaldığı bilinen kale günümüzde müze olarak ziyarete açıktır.

Sponsorlu Bağlantılar

Zeugma Antik Kenti: Roma, Helenistik ve Bizans dönemlerinden yapıtları günümüze taşıyan Zeugma Antik Kentidünyanın en önemli arkeolojik alanlarından biridir. Fırat Nehri kıyısında kurulu olan antik kent Gaziantep’te mutlaka görmenizi tavsiye ettiğimiz yerlerden.

Bakırcılar Çarşısı: Gaziantep Kalesi’nin kuzeyinde yer alan tarihi hanların yukarı tarafında yer alan ünlü bakırcılar çarşısı, Gaziantep’in simgelerindendir. El işçiliğinin, zanaatın ve bakır işlemeciliğinin en güzel örneklerini görebileceğiniz bu tarihi çarşıyı gezmenizi öneriyoruz.

İpek Yolu üzerinde olması nedeniyle pek çok kültürün bir araya gelmesi ile Gaziantep mutfağı da oldukça geniş bir yelpazeye sahiptir. Gaziantep mutfağında yaklaşık 250 çeşit yemek vardır ve bu sayı ile Türkiye’nin en zengin mutfağına sahiptir.

Gaziantep mutfağının en ünlü yemekleri genellikle kebaplardan oluşur. Alinazik kebabı, albiberli patlıcan kebabı, simit kebabı, orman kebabı, soğan kebabı, tike kebabı, külbastı, altı ezmeli kıyma kebabı Gaziantep kebaplarındandır.

Kebapların yanı sıra et yemeklerinden soğan yahnisi, ekşili taraklık tavası, beyran, et paçası, ekşili ufak köfte ve doğrama en bilinen yöresel yemeklerdir.

Gaziantep mutfağında yoğurt çok fazla kullanılır. Yoğurtlu yuvalama, sarımsak aşı, yoğurtlu bakla ve şiveydizyoğurtla yapılan yemeklere örnektir.

Mumbar dolması, içli köfte, çiğ köfte, omaç, yağlı yumurtalı köfte, karnı yarık, imam bayıldı, kabaklama, firik pilavı, özbek pilavı, incikli pilav, meyhane pilavı Gaziantep sofralarını süsleyen yemeklerdendir.

Baklava, fıstıklı kadayıf, şöbiyet, dolama, nişe helvası, şam tatlısı, aşure, zerde, peynirli irmik helvası ise Gaziantep mutfağından çıkan tatlılardır.

Baklava

El sanatları

Gaziantep’te çok çeşitli el sanatları mevcuttur. Geçmişte Gaziantep’teki en yaygın el santları dericilik, bakırcılık, yemenicilik, kilimcilik, el işlemeciliği ve kuyumculuktur. Bunlardan el işlemeciliği, bakırcılık ve kilimcilik önemini hâlâ korumaktadır. Özelikle Gaziantep’in kendine özgü motifleri olan kilimleri ve bakır ürünleri çok meşhurdur. Gaziantep’e özgü kilim çeşitleri Baklava dilimleri, Habbap ayağı, Kuş Kanadı, Zincir Göbek, Dirsek göbek, Pençe Göbek, Çarkı felek, Parmak göbek ve Atom Göbek’tir. Ayrıca hanımların hemen her evde yaptığı Antep işi, dantel ve örgü gibi başka el sanatları da mevcuttur.

Mutfak

Gaziantep’in çok zengin bir mutfağı toplamda 300 çeşide yakın yemeği vardır. Yemek çeşidi olarak da en çok yemek çeşidi ile Türkiye’de birinci sırayı alır. Bu mutfak seneler boyunca çeşitli geleneklerin harmanlanmasıyla zenginleşmiştir. Antep mutfağı özellikle kebap ve etyemekleri ile meşhurdur. Alaca çorba, altı ezmeli kebap, arap köftesi, baklava, beyti, börk aşı, çağla aşı, cağırtlak kebap, doğrama, ekşili taraklı kebap, erik tavası, firik pilavı, kavurma, kuşbaşı kebap, küşneme, lahmacun, patlıcan kebabı, sarımsak kebabı, simit kebabı, soğan kebabı, şiveydiz, yuvarlama ve yeni dünya kebabı Gaziantep mutfağına özgü yemek ve tatlıların sadece çok azıdır.

Gaziantep, 2015’te gastronomi dalında UNESCO’nun Yaratıcı Şehirler Ağı’na dâhil edildi.

Ağız

Antep ağzı ile İstanbul ağzı arasındaki farklar
TürkçeAntepçe
kalıngalın
lezzet/n’æz.zet/
baklavapeklova
bugünbööğn/
gökgöv/
dükkândüven
bahçebahça
elbet/h’el.bet/
büyükböyyyk
mevsim/m’œʊ.sym/
hamarat/’a.ma.ɾat/
buğdaybuuda

Güneydoğudaki birçok ilde olduğu gibi Gaziantep’in de kendine özgü bir ağzı vardır. Halk arasında “Antep ağzı” ya da “Antepçe” adıyla çağırılan bu konuşma şekli özellikle kırsal kesimde yaşayanlar ve yaşlılar arasında daha çok görülür. En belirgin özellikleri “r” ve “y” harflerinin söylenmemesi, “h” ve “k” harflerinin değişime uğraması ve
“-iyor” eki ile bâzı şahıs eklerinin yok olmasıdır. Antep ağzının Uygurca ile de benzer özellikler gösterdiği hemen fark edilir. Bazı örnekler yandaki tabloda yer alır.

Türküler ve halk oyunları

Gaziantep yöresine özgü çok çeşitli türküler vardır. Bu türküler kahramanlık, aşk, göç ve oyun türküleri ve ağıtlar olarak beşe ayırılabilir. Bu türkülerden Karayılan, Şirinnar, Allı Yemeni, Ezo Gelin, Bahçalarda Mor Meni, Evlerinde bir İpekten halı var, Bahçalarda Zerdali,Emmoğlu ve Deriko sadece çok az bir kısmıdır.
Gaziantep, halk oyunları yönünden de çok zengindir. Bu oyunlar ise ağır halaylar, oynak halaylar ve mizanseli oyunlar olarak üçe ayrılır.

Tarihî yerler ve müzeler

Kentin tam merkezinde tarihî Gaziantep Kalesi yer alır. Kalenin güneyinde tarihî Naib Hamamı bulunmaktadır. Kalenin kuzeyinde ise çok sayıda tarihî han (Bayaz Han, Büdeyri Hanı ve Şire Han gibi) bulunmaktadır. Hanların kuzeyinde bakır işlemeleriyle ünlü tarihî Bakırcılar Çarşısı yer alır. İlde Boyacı Camii, Kurtuluş Camii ve Şirvan Camii gibi çok sayıda tarihî cami yer alır. Bey Mahallesi’nde ise tarihi Antep evleriyer alır. İldeki görülecek bir diğer yer ise Aziz Bedros Kilisesi’dir. Bu cümleden önce adı geçen bütün yerler ödüllü “Kültür Yolu Projesi” adı altında restore edilmiştir. Gaziantep sınırları içerisindeki Zeugma ile Yesemek Taş Ocağı ve Heykel Atölyesi, UNESCO’nun Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunmaktadır.

Gaziantep, ilinde çok sayıda müze vardır. Yapılmakta olan müzelerle beraber Gaziantep tam bir müzeler kenti olacaktır. Aşağıda Gaziantep’teki müzelerin bir listesi yer almaktadır.

  • Gaziantep Arkeoloji Müzesi
  • Gaziantep Mevlevihanesi Vakıf Müzesi
  • Şahinbey Savaş Müzesi
  • Medusa Cam Müzesi
  • Hasan Süzer Etnografya Müzesi
  • Zeugma Mozaik Müzesi

Parklar ve bahçeler

Gaziantep birçok park ve mesire yerine ev sahipliği yapar. Yeşilvadi Parkı, Türkiye’nin en büyük parkıdır ve şehrin güney sınırının tamamını kaplar.. Ayrıca 100. Yıl Parkı, Celal Doğan Parkı, Anneler Parkı, Masal Parkı ve Hayri Tütüncüler bunlardan birkaçıdır. Ayrıca kentte Harikalar Diyarı gibi eğlence yerlerinin sayısı hiç de az değildir. Ayrıca Gaziantep’te Türkiye’nin en büyük hayvanat bahçesi olan Gaziantep Hayvanat Bahçesi bulunur. Bu hayvanat bahçesi Orta Doğu ve Balkanlar’ın en büyük, dünyanın ise 3. en büyük hayvanat bahçesidir.Türkiye de müze bakımından zenginlik sıralamasında 5. sıradadır. Gaziantep’te gezilecek diğer yerlere planetaryum ve botanik bahçesi ve müzeleri örnek verilebilir.

Antepfıstığı: sakız ağacıgiller (Anacardiaceae) familyasından yenebilen kabuklu bir meyve ve bunun ağacına verilen ad. Bu ağaç adını en çok yetiştiği kentlerden olan Gaziantep’ten alır.

rp_antep1.gif

-Antep Baklavası: Tarifi:

Geniş bir leğene unu boşaltıp yumurtaları içine kırın. Sonra tuzu ekleyip bir bardak su ilave edin. Hamuru sert bir hale gelene kadar yoğurduktan sonra üzerini ıslak ve temiz bir bezle örterek yaklaşık 20 dakika kadar dinlenmeye bırakın.
Dinlenen hamuru leğenden çıkararak 12 eşit parçaya bölün ve üzerine nişasta serpip elinizle yassı hale getirin.Mermer bir zemin veya sofra üzerinde oklava veya merdaneyle hamurları olabildiğince ince bir şekilde açın.
Hamur açılırken sürekli olarak nişasta serpin. Açtığınız yufkaları tepsiye dizmeden önce çok hafif bir şekilde tepsiyi iyice yağlayın. Sonra birer birer yufkaları tepsiye dizin.
Yufkaları tepsiye dizerken her bir defasında daha önce kısık ateşte eritmiş olduğunuz tereyağına bir fırçayı batırarak yufkanın üzerine serpin.
Hamurun yarısını tepsiye döşedikten sonra fıstık veya cevizi güzel bir şekilde tepsiye yayın. Kalan hamurları da aynı şekilde fıstıkların üzerine dizin. Bıçağın tersiyle tepsinin kenarından hamuru içeriye doğru sıkıştırın. Yine bıçak yardımıyla istediğiniz şekilde (havuç dilimi kare dikdörtgen vb. gibi) dilimleyin.
Eritmiş olduğunuz yağı dilimlerin üzeri kapanacak şekilde dökün. Hazırladığınız baklavayı orta hararetli bir fırında yaklaşık yarım saat pişirin. Bu süre içinde baklavanın içi pişecek ve yüzeyi de portakal rengini alacaktır.
Kadayıftaki gibi hazırladığınız şerbeti baklavayı fırından alır almaz sıcağı sıcağına ilave edin. Sonra yine soğumaya bırakın baklavanız hazırdır.

-İplik Sanayi

-Antep Mutfağı

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT