Kategoriler
Faydalı Bilgiler Kültür/Sanat

Kahramanmaraş Şehrinin Neleri Meşhur?

Kahramanmaraş Şehrinin Neleri Ünlü?

-Maraş Dondurması: Maraşlı Osman Ağa’nın, cinsel gücü artırıcı olarak bilinen “yabani orkide”yi (salep) yaparken tesadüfen keşfettiği tatlıdır. “Sahlepli karsambaç” olarak başlayan tatlı, üç kuşak sonra “Maraş dondurması” olarak tanınmaya başlamıştır. Kahramanmaraş dondurmasının en önemli özelliklerinden biri, keçi sütünden yapılmasıdır.

Sponsorlu Bağlantılar

-Döngel Mağaraları: Döngel Mağaraları Kahramanmaraş’tan Göksun’a giden yolun ortalarında yer alan Döngel Köyü’nde. Göksun’a 40 km kaldığını gösteren tabeladan sonra sağa dönüşleri takip ederek giderseniz tam dönüşte yer alan tabelayı görebilirsiniz. Tabela tam dönüşte olduğu için kaçırıp ileriden dönmek de bir alternatif tabi:) Dönüşten sonra köyün içinden geçerek piknik alanı ve mağaraların olduğu yere geliyorsunuz. Mağaralar karşıda tepede gözüküyor, suyun geldiği yerden ilerleyerek biraz daha yakınına gidebiliyorsunuz. Mağaraların içine girmek için farklı bir rota izlemek gerekiyordur muhtemelen.

-Maraş Kalesi: Kahramanmaraş kent merkezindeki yığma tepenin üstündedir. Günümüze değin birçok onarım geçiren kalenin M.Ö. 1. yüzyıl – M.S. 2. yüzyıl arasında yapılmış olacağı düşünülmektedir.150×75 metre boyutlarında dikdörtgene yakın planlıdır. Eski Eserler ve Müzeler Genel Müdürlüğü duvarların bir bölümünü ve üç burcu onartmıştır. Bunlardan biri kalenin eski giriş yapısıdır. Kare planlı burcun dış duvarları kesme taş, iç duvarları ise moloz taştır. Yarıdan çoğu yıkılmış iç duvarlarda iç kapı koridoru ile kapı söve yerleri onarılmıştır. Burcun güney yüzünde sivri kemerli, çiftkanatlı kapı yer alır. Ahşap kapı kanatları, kalın saç kaplanarak iri başlı çivilerle perçinlenmiştir. Burcun doğusu mazgal deliklidir. İçten haç planlı burç, haçın uzun kolu üstündeki başka bir kapıyla kaleye açılır. Kale surlarının içi park olarak düzenlenmiştir. Açık çay bahçeleri, çocuk parkı ve dinlenme mekanları bulunmaktadır.

-Tarhana Çorbası: Tarifi

1 su bardağı suda tarhana pişirilmeden en az bir saat önce ıslatılır. Tencerede yağ, salça ve nane hafif karıştırıldıktan sonra 4 su bardağı su ve ezilmiş tarhana ilave edilerek tuz atılır. Devamlı karıştırılarak koyulaşması ve topaklanmaması sağlanır. Kaynayınca karıştırma bırakılır. 5 dakika daha kaynayan tarhana servise hazırdır. Afiyet olsun.

-Sütçü İmam: Maraşlı olup asıl adı Ali, lakabı Hacı imam’dır.Uzunoluk Mescidinde imamlık yaparken aynı zamanda süt de sattığından “Sütçü imam” olarak da bilinmekteydi. İşgalci Fransız kuvvetleri içindeki Ermeni askerlerin Müslüman kadınlara sarkıntılık etmesi üzerine çıkan olaylarda, bir Fransız askerini öldürüp şehrin dışına çıkarak Maraş’ta bağımsızlık mücadelesini başlattı. Fransızlar, Maraş’tan kovulduktan sonra şehre döndü. Belediyece kaledeki topun idaresiyle görevlendirildi. Abdülmecit Efendi, TBMM tarafından halife seçilince 101 pare kutlama atışı yaparken barutun ateş alması sonucu yaralandı. 25 Kasım 1922’de öldü.
Kaynak: http://www.msxlabs.org/forum/kahraman-turkler/20176-sutcu-imam-sutcu-imam-kimdir-sutcu-imam-hakkinda.html#ixzz1SeEnvjIv

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT