Kategoriler
Faydalı Bilgiler Kültür/Sanat

Kar Nasıl Oluşur?

Kar Neden Yağar?

Kış ayları yaklaştıkça insanın kara olan özlemi de gittikçe artmaktadır.Özellikle ilk karın düşmesini sabırsızlıkla bekleyen insanların ayrı bir duygusu bulunmaktadır.Karın beyazlığından mı yoksa kış ayının en büyük özelliğinden mi olduğu bilinmez ama bu görüntü herkeste bir heyecan ve sevinç uyandırmakta.Kimileri için ise kar geldi soğuk geldi sendromu başlamakta.

Sponsorlu Bağlantılar

Karın nasıl oluştuğu konusunda ise kış aylarında güneş ışınları çok güçlü olmadığı için, bulutların bulundukları yüksekliklerde hava sıcaklığı çok düşük olunca, yükselen su buharı, sublime denilen şekilde sıvı hale geçmeden, bu aşamayı atlayarak doğrudan buz kristali haline dönüşür. 0.l milimetre çapındaki buz kristalleri birbirlerine yapışarak kar tanelerini oluştururlar.

Kar Manzarası Duvar Kağıtları

Mükemmel Kar Taneleri Resimleri

Yeryüzünün Alametifarikaları

Kar Oluşumu

Kar yağarken bulut ile yer arasındaki hava sıcaksa bu kar taneleri yere düşene kadar yağmur tanesi haline dönüşebilirler, ama soğuksa yere kadar kar tanesi olarak inmeyi başarabilirler. Hafiflikleri nedeniyle yere o kadar yavaş inerler ki 3000 metreden inmeleri 2 saat alabilir. Bazen bulutun altındaki sıcaklık öyledir ki, bir kısmı kar, bir kısmı yağmur damlası halinde düşerler, biz buna ‘sulu sepken’ diyoruz. Yani yağmur veya kar yağmasını belirleyen ana unsur, bulut ile yer arasındaki hava sıcaklığıdır.

Kar yağışına benzer şekilde dolu yağışı daha ziyade ılıman iklimlerde ve bahar aylarında görülür. Isınan hava ile yükselen su buharı, hava akımları ile daha da yükselerek 12.000 metre civarında -50 derece hava sıcaklığında buz kristallerine dönüşür. Buradaki güçlü hava akımları ile bu buz kristalleri de birleşerek buz tanelerini oluşturur.

Bu buz taneleri ağırlıkları nedeni ile o kadar hızlı düşerler ki bulut ile yer arasındaki sıcaklık ne olursa olsun eriyecek zaman bulamazlar. Çapı 5 milimetreden büyük dolular halinde yeryüzüne ulaşırlar. Aslında tüm bu şartların oluşması çok enderdir ve bu nedenle dolu yağışı hem çok az görülür, hem de çok kısa sürer.

Kar Neden Beyaz Renklidir?

Bir elma kırmızı görünür, çünkü elma yüzeyi ışıktaki renklerin çoğunu yutar ve sadece kırmızı ışık gözümüze yansıyınca elma yüzeyini kırmızı olarak görürüz. Benzer şekilde, bir kar kristalinin üzerine güneş ışığı düştüğünde güneş ışığı kar kristali tarafından bir kaç kez saçılır. Işığın hiçbir kısmı diğerine nazaran daha fazla yutulmaz, ve saçılmaz. Böylece, ışıktaki tüm renkler eşit olarak geri yansıtıldığından karın rengi güneş ışığı gibi beyaz olarak görülür.

Sponsorlu Bağlantılar

“Kar Nasıl Oluşur?” için 16 yanıt

offfffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffff offfffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffff

kar hakkında hiç birşey bilmiyorsunuz…sizden iyi bennn bilirim…canım bundan emin olun…hahahahahahahahahahahaha…….

uffff yaaaaaaaaaaaaa beyza nın dediği gibi bu çok fazla

bn per. ödevimi yapıyorum ama özet biçimi ile . eğer bu şekilde yaparsam elim yorulur ve çok fazla olur

performans ödevi ypyorm hem ansıklıpedi hem burası hem kaynak kitaplarımm oo çok gzl olcak çok gzl paylasmıssınız

kar neden beyaz renklidir adlı bilgi için teşekkürler öğretmen arkadaşlarıma öneririm!..

Kar neden yağar ve neden beyazdır başlıklı yazı kısa ve öz olarak anlatılmıştır. Bunlar öğretici olarak çok değerli yazılar..Bunlardan yararlanmak gerekir diye düşünüyorum. Bu değerli yazıları bu sitelere aktaranlara ne kadar teşekkür etsek azdır..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT