Kategoriler
Faydalı Bilgiler Kültür/Sanat

Muhabbet Kuşlarının Çiftleşmesi Hakkında Ayrıntılı Bilgi

Muhabbet Kuşlarının Çiftleşmesi

Muhabbet kuşları insanlar tarafından oldukça beğenilen we ewde beslenilen bir kuş türüdür.En büyük özelliklerinden birisi insanlara karşı sıcak olması ve belirgin öğrendiği sesleri çıkarmasıdır.Muhabbet kuşlarını diğer kuşlardan ayıran bir diğer özelliği ise çiftleşme biçimidir.

Sponsorlu Bağlantılar

Ayrıca bakınız: Muhabbet Kuşlarının Yaşam Süreleri 

Muhabbet Kuşlarının Çiftleşirken İncelenmesi

Muhabbet kuşları eş kabullenmede oldukça seçicidir. Çiftler birbirlerini benimsediklerinde çiftleşmek için uygun zamanı beklerler. Kuşlarda seksüel istek güneş ışığıyla uyarıldığından doğru zaman baharın gelmesiyle başlar.

Muhabbet kuşlarının dişisi daha zor eşe gelir, erkek ise dişinin engel olmasına rağmen, her fırsatta dişisinin kuyruğuna dokunmaya çalışır. Dişiyi etkilemek için, kafesteki çanı kuvvetli şekilde çalar. Durmadan uçar, konmak için dişinin yanını seçer. Yan yan sekerek yürür. Ateşli bir şekilde başını sallayarak dişinin yanına yaklaşır. Gagasıyla omzuna vurur. Bu sırada, heyecandan göz bebekleri küçük siyah noktalara dönüşür. Dişi, birleşmeye hazır olduğunu günlerce sonra gösterir. Dalın üzerine konar oturur. Başını arkaya uzatır. Kuyruğunu havaya kaldırır ve hareketsiz kalır. Erkek mesajı alınca, dişinin sırtına çıkar. Çiftleşme bittiğinde dişi uçup gider.

Muhabbet Kuşunun Yavrusu Ne Zaman Çiftleşebilir?

Yavru muhabbet kuşu 6-8 aylık olunca erişkinliğe ulaşmış olup, eşleşmeye hazırdır.

Muhabbet Kuşunun yuva yapmasına yardımcı maddeler neler olmalıdır?

Doğada yaşayan kuşlar, güçlü gagalarıyla ağaç dallarını ufalayıp, elde ettikleri talaşı, yuvalığın dibine taşırlar. Kafeste yaşayan kuşlara yardımcı olmak için, yuvanın tabanını üç santim yüksekliğinde, talaşla kaplayın. Yuvaya koyduğunuz talaşın, kimyasal maddelerle işlenmiş ağaçlardan elde edilmediğine emin olun. Ayrıca yuva yapmasına yardımcı olmak için kendir liflerini kafese koyarsak, dişi yuva yapmak için bu malzemeyi kullanacaktır.Yuva geniş bir kafese yerleştirilmeli. Kafes küçükse, yer kaplamaması için kapıyı açıp, dışarıdan yerleştirin. Muhabbet kuşları önce , yuvayı merakla izler. Dişi kuş gün geçtikce, yuvayla daha çok ilgilenir. Yuvanın içine göz atmaya başlar. Bir süre sonra içine girip, sağı solu gagalayıp, kontrol eder. Giderek, yuvada daha çok kalır. Erkek kuş da yuvaya göz atar ama içeri girmez. Dişiden uzak duran erkek kuş, artık daha cüretkar davranacaktır.

Yavru Muhabbet Kuşu Çiftleşebilmek İçin Nasıl Olmalıdır?

Pet shoplarda, muhabbet kuşları için uygun ölçülerde hazırlanmış yuvalar bulmak mümkün. Dilerseniz, 25 santim yüksekliğinde, 15 santim derinliğinde ve 15 santim genişliğinde bir yuvayı kendiniz de kontrplaktan yapabilirsiniz. Yuvaların arka kısmında, yavruları kontrol edebilmek için dışarı doğru açılan bir kapı ve ön kısmında anne ve babanın girebilmesi için bir delik bulunmalı. Giriş deliğinin birkaç santim altına, kuşçuların konarga adını verdiği kısa tüneği yerleştirmeyi unutmayın. Dişi kuş, yuvalığa uçtuğu zaman, giriş deliğinin kenarına değil, konargaya konacaktır. Ayrıca dişinin yuva yapabilmesi için arka kısıma bir oyuk yapmanız yuvanın düzgün durmasını sağlayacaktır.

Muhabbet Kuşlarının Çiftleşmesi Nasıl Gözlemlenir?

İlk yumurtadan sonra iki günde bir olmak üzere toplam 4 ile 6 yumurta yaparlar. Yumurtlamak, dişi için muazzam zordur. İlk yumurtadan sonra kuş kuluçkaya yatar. Yalnızca, tuvalet ihtiyacı için dışarıya çıkar. Artık, erkeğin onu besleme zamanı gelmiştir. Bu arada meraklanarak yuvanın içine bakmak gibi bir harekette bulunmanız dişiyi rahatsız edeceğinden bazen yumurtaları kırmak ya da aşağıya atmak gibi eylemlerle de karşılaşabilirsiniz. En iyisi uzaktan takip etmektir.Muhabbet kuşları hislerini çabuk gösteren, çabuk kızan kuşlardır. Özellikle yumurtladıktan sonra yuvasına bakılmasından, kendisi ya da eşi ile ilgilenilmesinden, Kafes ya da yuvasının yer değiştirilmesinden kesinlikle hoşlanmaz. Bunu yumurtalarını kırarak ya da yuvadan aşağı atarak gösterir. Hatta yumurtadan çıkmış yavrusunu dahi yuvadan atabilir ya da gagalayarak öldürebilir. Bazen yeniden yumurtlayacağı zamanda yavrusunu öldürerek aşağıya atabilir. Eğer yumurta boş ya da yavruya bakma niyeti yoksa zaten yumurtayı aşağıya atar.

Sponsorlu Bağlantılar

“Muhabbet Kuşlarının Çiftleşmesi Hakkında Ayrıntılı Bilgi” için 21 yanıt

Kuslarimim yuvasi salonda Kuşları tv sesleri veya bizim seslerimiz ciflesmelerini engellermi ?

Arkadaşlar benim iki muhabbet kuşum var erkek 1.5 yaşında dışı 9 aylık erkek dişiye yem kusuyor erkek çok istekli başını sallıyor filan ama dışı çok isteksiz.yuvalığa girmiolardı biz taşınırkwn onu çıkarmıştık sonra ben bidaha yakmayın her şeyi denedim Nijerya tohumu aldım kızıştırıcı yem aldım onlar benim için çok önemlidir lütfen yardım edin

bir cift kus aldim 3. hafta doldu ama simdi kavga ediyolar nolacak. yuvalikta takili

Merhaba bizim 3 senedir disi kusumuz var ciftlesmesi icin erkek kus aldik ama disi kus gagasiyla vuruyor surekli . Daha once de yanina bir kus almistik onu bogarak oldurdugu icin simdi ayri kafeslerde tutuyoruz. Ciftlesmelerini nasil saglayabiliriz. Erkek kus hep kaciyor disi pesinden ayrilmiyor surekli vuruyor bunu da oldurmesin diye ayri tutuyoruz ama yardimci olun lutfen birbirlerine nasil alisacaklar

arkadaşlar bnim 2 tane kuşum var bir idişi biri erkek dişi erkekten kaba duruyor erkek ise dişiden küçük duruyor bu çift ler çiftleşe bilirlermi cevappp yazınn ???

arkadaşlar ben de iki tane kuş aldım biri dişi biri erkek dişi erkekten kaba duruyor erkek ise dişiden küçük duruyor çifleşe bilirlermi ?

Erkek çiftleşmek istiyordur ve dişi istemediği için de kaçıyordur. Dişi kuş çiftleşmeye hazır olduğunda bu kovalamaca son bulacaktır merak etmeyin.

Arkadaşlar benim bir çift kuşum var öpüşüyorlar
Ama son 2 gündür erkek dişiyi kovaliyor sizce sebebi ne olabilir lütfen cevaplar misiniz????

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT