Kategoriler
Faydalı Bilgiler Kültür/Sanat

SSL Nedir? SSH Nedir?

SSL ve SSH

SSL ve SSH bu iki terime mutlaka rastlamışızdır.peki hiç düşündünüz mü?SSL (Secure Socket Layer) ve SSH (Secure Shell) nedir? Nerelerde kullanılır? Niçin kullanılır? iste yazının devamında bunlara cevap bulacaksınız.

Sponsorlu Bağlantılar

SSH Tekniği

Tatu Ylönen tarafından geliştirilen SSH (Secure shell, Güvenli kabuk) bir bilgisayara uzaktan girmenizi ve orada komutlar çalıştırmanızı sağlayan oldukça basit yapılı bir uygulama. SSH güçlü bir asıllama ve güvenli iletişim gereklerini karşılayarak telnet vb. İletişim kurallarının yerini alıyor. Biri ticari olan iki ayrı isimle piyasada bulunuyor. SSH iletişim kuralı bir kayıt iletişim kuralı ve onun üzerine kurlu bir tokalaşma iletişim kuralından oluşmuştur.

SSL Tekniği

Netscape Corporation tarafından geliştirilen SSL (Secure sockets layer) iletişim kuralı da SSH’a benzer katmanlara sahiptir. SSH’dan temel farkı, anahtarların elle yönetimi yerine izin belgesi (sertifika) tabanlı kamusal anahtar altyapısını (PKI) kullanabilmesidir. Birçok işletim sisteminde yazılım ile ulaşım katmanı iletişim kurallarının haberleşmesini sağlayan BSD Sockets gibi arayüzler bulunur. SSL, güvenlik düzeneklerini bu arayüzlere taşıyarak tüm TCP/IP iletişimini güvenli kılmak fikri üzerine kuruludur. SSL iletişim kuralının nereye yerleştiği aşağıdaki şekilden görülebilir;

İletişim kuralları yığınında yerleştiği yerden ötürü SSL kullanan yazılımlar ile kullanmayan yazılımların kapı numaraları çakışmaktadır. Bunun çözümü üç şekilde olabilir: SSL destekleyen her bir uygulama iletişim kuralı için yeni bir kapı numarası atanır, alışıldık kapı numaraları kullanılarak güvenlik seçenekleri uygulama iletişim kuralına bırakılır ya da TCP paketlerine SSL kullanılıp kullanılmadığını belirten bir alan eklenir. Şu an için görünen ilk seçeneğin kullanıldığı.

Şekilde görüldüğü gibi SSL iki ayrı katmana ayrılır: SSL kayıt katmanı ve SSL tokalaşma katmanı. SSL kayıt katmanı üstündeki iletişim kurallarından aldığı verinin parçalanması, asıllanması ve şifrelenmesi ile ilgilenir. Bu katmanın üzerinde SSL’in diğer katmanları çalışır. Bunların en önemlisi tokalaşma iletişim kuralıdır.
SSL tokalaşma iletişim kuralının gereği sunucu ile istemci arasında bir bağ oluşturmak, şifreleme, sıkıştırma kurallarını belirlemek, gerekirse tarafları asıllamak, oturum için gerekli anahtarları oluşturmaktır.

İşte verinin güvenliksiz bir ortam olan internette bir yerden bir yere taşınması sorununa bir çözüm olması için SSL ortaya atılmıştır. SSL’i ilk ortaya atan Netscape firmasıdır. Daha sonra IETF tarafından bir güvenlik standardı olarak kabul edilmiş ve Netscape’ten devralınmıştır. SSL, güvenli olmayan bir ortamda verinin göndericiden alıcıdan güvenli bir şekilde iletimini sağlamak amacı ile hem herkese açık bir anahtar şifrelemesini hem de özel anahtar şifrelemesini aynı anda kullanabilen bir yapıda tasarlanmıştır. Veriyi sunan Web Server, Sertifika otoritesi tarafından imzalanmış özel ve herkese açık bir anahtara sahiptir. Bu anahtar değerleri verinin alıcı tarafından sunucudan güvenli bir şekilde alınmasını sağlar.

Kaynakça

– Rolf Oppliger, Internet and Intranet Security, Artech House, 1998, pp. 215–247

– Berk Demir, Linux Kullanıcıları Derneği

– Techtarget

– Dr.İ.SOĞUKPINAR G.Y.T.E. Bil.Müh.Böl. Veri ve Ağ Güvenliği Ders Notları

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT