Kategoriler
Diyet Sağlık

13 Yaş İçin Diyet Programı

Diyet Yapma

Diyet yapma işlemi alınan kiloların başlıca nedeni olan kalori fazlalığının yağlara dönüştürülme işlemini azaltmaya yöneliktir. Kilo verme işlemi doğrudan kişinin metabolizmasına bağlı olduğundan kişiden kişiye değişiklik göstermesi normaldir. Bu nedenle kaç yaşında olursanız olun konusunda uzman bir diyetisyene danışmadan sadece dergilerde yada internette gördüğünüz her diyeti yapmayınız. Burada verilenler sadece bilgilendirme amaçlıdır.

Sponsorlu Bağlantılar

diyet hataları ve çözümler

Bilinçsizce yapılan diyetler metabolizma hızını yavaşlatır, bu durum da daha az yememize rağmen daha çabuk kilo almamıza neden olur.

Beslenme ve diyet uzmanı Esra Kurtuluş, metabolizmanın yavaşlamasını engellemek veya yavaşlayan metabolizmayı hızlandırmak için neler yapılması gerektiğinde bilgiler verdi.

Metabolizma Hızının Diyete Etkisi

Halk arasında metabolizma hızı olarak bilinen, “bazal metabolizma hızı” kişinin bir günde dinlenir vaziyette, herhangi bir fiziksel aktivite yapmadan harcadığı enerji miktarıdır. Kısaca vücudumuzun çalışma sisteminin sağlanması ve iç organların çalışması ile harcanan enerji miktarıdır. İnternet üzerinden kilo, boy ve yaşınızı girerek bazal metabolizma hızınızı hesaplayabilirsiniz. Örneğin boyunuz 165, kilonuz 65, yaşınız 25 ve kadın iseniz bazal metabolizma hızınız 1442 kcal / gün’dür. Bu rakam sizin bir gün içerisinde hiçbir şey yapmadan harcadığınız kalori miktarıdır.

Bazal Metabolizma hızınızı hesaplayabilmeniz için Harris-Benedict Denklemi:
Erkekler= 66 + ( 13.7 x Kilogram olarak ağırlık) + ( 5 x santimetre olarak boy ) – ( 6.8 x yaş )
Kadınlar= 655 + ( 9.6 x Kilogram olarak ağırlık) + ( 1.7 x santimetre olarak boy ) – ( 4.7 x yaş )

Bilinçsizce yapılan diyetler sonucunda bazal metabolizma hızı yavaşlar ve bunun sonucunda bir günde harcadığınız enerji de azalır. Bu durum sonucunda ise ya diyet yaparken kilo verme hızımız düşer ya da daha az yememize rağmen daha çabuk kilo alır hale geliriz.

Peki bu kadar önemli olan metabolizma hızımızı düşürmemek için neler yapmak gerekir? İşte metabolizmamızı hızlandırmak için yapılması gereken çok basit ama çok önemli şeyler:

Metabolizmayı Hızlandıran Öneriler

 6 öğün: 
Tüm diyetisyenlerin özellikle üstüne basa basa önerdikleri 6 öğünün en önemli nedeni; metabolizma hızının yavaşlamasını engellemektir. Bu nedenledir ki almanız gereken enerjiyi 6 öğüne bölerek hem daha az acıkmış, hem de sık sık ve azar azar yemek yiyerek vücudu sürekli çalıştırıp, bazal metabolizma hızı yavaşlatmamaktır. Uzun süre aç kalınması sonucunda bazal metabolizma hızı düşer. Bu nedenle, diyet yaparken ara öğünlerde önerilen meyve, ayran ve diyet bisküvi ürünleri tüketilmesi büyük önem taşır.

 Sıvı tüketimi: 
Gerek bazal metabolizmanın yavaşlamaması, gerekse vücut çalışma sistemlerinin (dolaşım, sindirim, solunum gibi) düzenli olarak sağlanması için günlük 2-2,5 litre sıvı alınması gerekir.

 Yürüyüş: 
Bazal metabolizmamızın çalışmasında en önemli faktörlerden birisi de yürüyüş. Özellikle hareketsiz yaşam, zaman içerisinde metabolizma hızımızı düşürür. Bu nedenle günde 30 dakika sizi yormayacak bir tempoda yürüyüş yapın.

 Aynı saatte yemek yememek: 
Bilimsel olarak kanıtlanmasa da her gün aynı saatte aynı yemeğin yenilmesi de metabolizma hızını yavaşlatır. Bu nedenle yemek saatlerinizi biraz değiştirebilirsiniz. Örneğin, kahvaltı saatinde meyve yeme alışkanlığınız yok ise bazı sabahlar meyve yiyin. Akşam yemeğinizi ise her gün aynı saatte olmasa da 15-20 dakika kadar öne veya geri kaydırın.

Bol bol meyve yiyin: 
Metabolizmayı hızlandırmaya destek olan bir yöntem acıkılan zamanlarda bol bol meyve yemektir. Özellikle karpuz, kiraz gibi kalorisi düşük yaz meyvelerini tercih edebilirsiniz.

Metabolizma Hızlandıran Diyet

Sabah : 4-5 adet erik, 1 avuç fındık veya ceviz, 1 kibrit kutusu kadar beyaz peynir, 1 dilim kepek ekmeği ve istediğiniz kadar domates, salatalık, yeşillik.

Ara : 1 adet meyveli yoğurt.

Öğle : 1 kase çorba (kremasız), 1 dilim kepekli ekmek, 4-6 yemek kaşığı zeytinyağlı sebze yemeği, salata.

Ara : 1 adet meyve (elma, armut gibi) ve 1 kase yoğurt veya 1 bardak süt.

Akşam : 1 kase çorba, 100 gram balık veya 3 adet köfte, salata, 1 dilim kepekli ekmek.

Öneriler

  •  Günde mutlaka en az 2,5 litre sıvı tüketmeye özen gösterin.
  •  Kesinlikle öğün atlamayınız.
  •  Diyette yer alanlar dışında fazla veya eksik yemeyiniz.
  •  Zeytinyağlı sebze yemek tercihinizi yaparken az yağda pişmiş olmasına dikkat edin. Kesinlikle kızarmış sebze yemeklerini tercih etmeyin.
  •  Çay, kahve şekersiz olmak şartıyla istenilen miktarda tüketilebilir.
  •  Açlık hissi duyduğunuz anda 1 küçük havuç veya 1 küçük avuç beyaz leblebi yiyebilirsiniz.
  •  Günde bir su bardağından fazla soda tüketmeyiniz.

12-17 Yaş Arası Diyet

Doktorum’da 25 Mart Perşembe günü “Sağlıklı Zayıflama” konusu İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Gürkan Kubilay Dr. Kubilay, “Doktorum” izleyicileri için özel diyet listesi hazırladı. İşte 12 – 17 yaş gurubunun kullanabileceği diyet listesi.

,Not:Resimleri büyütmek için üzerine tıklayınız…

 

Sponsorlu Bağlantılar

“13 Yaş İçin Diyet Programı” için 32 yanıt

ben 13 yasindayim 78 kilodayim… cok asirir stresliyim lutfen bana yardimci olun ..!!! bu kilolardan kurtulmak istiyorum

Edacığım bence diyet yapamamanın nedeni ya kendine gerçekten güvenmiyorsun (yani yılıyorsun özgüvenin yerinde değil ) ya da belki azim etmiyorsun veya uygulamaya çalıştığın diyet listeleri birazcık sana ağır geliyor. Bence ilk önce porsiyonunu azalt aktif ol ve bol su tüket. Her akşam spor yap ilk önce hafif yap sonra dozunu arttır. Kendine güven belli bi hedef koy. Ben 1.68 boyundayım ideal bir boy 46 kiloyum sporu seviyorum fast foodu sevmiyorum o yüzden böyleyim ayrıca fast food tembellik ve güvensizlik senin düşmanın spor sebze meyve azim ve özgüven senin dostun bunu unutma…

bana göre çok şişman değilim ama zayıflamam gerekli işe yarıyor mu

meliscim kilon aşırı derecede iyi bana göre bende 13 yaşındayım boyum: 1.61 kilom: 78 sakın kendini bozma. ama ben kafayı yicem bu kilolarımdan gögüslerimde aşırı büyük… istediğim hiç bi şeyi giyme şansına sahip değilim… psikolojim çok bozuk.. diyetleride yapamıyorum.

ben aşırı kilolu değilim yanı obezite değilim ancak sısmanlık var bir çok diyet denedim ancak hepsi de cok ağırdı 1 haftada bıraktım acaba bu diyet listesi yararlı olur mu ??????

daha hiç denemedim bazı kişilerden öneri olarak aldım işe yarıyacağını düşünüyorum kesinlikle bu formülü denemeniz gerekli 🙂 🙂 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT