Kategoriler
Diyet Soru / Cevap

Neden vücudun üst kısmı alt kısmında daha fazla kilo alır?

Sizden gelen soru:

* Neden vücudun üst kısmı kilo fazla olup alt kısımda olmaz? *

Sponsorlu Bağlantılar

Cevap:

Neden vücudun bazı bölgeleri daha fazla kilo alır?

Vücudun üst bazı insanlarda alt kısmından daha fazla kilo alır. Bazı insanlarda ise vücudun alt kısmı üst kısmında daha fazla kilo alır. Vücudun fark bölgelerinden neden daha fazla kilo alımı olur uzman doktorun verdiği cevaba bakalım.

Obezite Danışmanı Bilim Doktoru Haluk Saçaklı neden vücudun farklı bölgelerinde daha fazla koli alımı ve yağlanma olduğunu anlattı;

İlk neden genlerimiz. Üç tip şişmanlık var. Bir, erkeksi tip dediğimiz bir şişmanlık. Yani vücudun genellikle üst bölgenin yağlı olması.

Bir de halk arasında armut tip olarak bilinen, kadınsı tip şişmanlık var. Üst taraf ince, alt taraf aşırı yağlı oluyor.

zayıflama, diyet, kilo verme, sağlık

Kadınsı  ve erkeksi şişmanlık

Bunların yanı sıra her iki tip şişmanlığın iç içe olduğu genel bir şişmanlık var yani hem alt, hem üst bölgesi. Bazı kadınlar erkeksi tip şişmanlığa da yakalanabiliyor. Yani incecik bacaklar ve kalın üst taraf. Bura kadınlarımızı daha büyük bir tehlike bekliyor.

Kadınların kadınsı tip şişmanlığa yakalanmaları onların daha şanslı olduğunu gösterir. Erkeksi tip şişmanlığa yakalanan yani karın ve göğüs bölgesi aşırı yağlı olan kadınlarda göğüs kanseri riski çok daha fazla oluyor.

Bel / Kalça oranı

Bel kalça oranına göre, erkekler 95’in üzerine çıktığı zaman, kadınlar 0,85’in üzerine çıktığı zaman üst gövde şişman oluyor. Yani bunun formülü Bel / Kalça oranı.

Beli en dar yerden, kalçayı en geniş yerden santimetre olarak ölçüyoruz. Beli kalçaya böldüğümüz zaman sonuç 0,95 – 0,85 oranının üzerine çıktıysa tehlike var demektir.

Sadece çevre ölçümü olarak da bunu verebiliriz. Karın çevresi erkeklerde 94 cm, kadınlarda 80 cm’nin üzerine çıktığı zaman tehlike başlıyor.

Kişinin hataları

Tabii tek suçlu genler değil. Kötü bir beslenme, hareketsiz bir yaşantı, lokal olarak bazı bölgelerin daha aşırı yağlanmasına neden oluyor.

Kötü beslenme deyince aklımıza neler gelir? Vücudun gereksinim duyduğundan daha fazla kalori tüketimi söz konusu olduğunda, vücut onu yakamadığı an depolara gönderiyor.

Depolar da nedir? Yağ deposu. O yağ depolarındaki yağlar genişlemeye başlıyor.

Hareketsiz yaşam

Diyelim ki basen bölgesinde daha fazla yağ hücresi var, oradaki genişleme daha fazla oluyor. Başlıca nedenlerden biri de hareketsiz yaşam. Çok geri gitmeyelim.

Bir yüzyıl öncesinde işlerinin %97’sini kas gücüyle yaparken, bugün bu işleri mekanik güçle yapıyor. Bu da sadece lokal yağlanmaya değil, sağlıksız bir yaşama neden oluyor.

Video anlatım

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT