Kategoriler
Diyet Sağlık Soru / Cevap

Şeker Hastaları İçin Diyet ve Kilo Verme Önerileri Nelerdir?

Şeker Hastaları ve Kilo Problemi

Şeker hastalığı son zamanlarda adını sıkça duyduğumuz bir hastalıktır. Bu hastalıkta vücuda alınan besinlerdeki şeker oranlarını kontrol altında tutma görevini üstlenen hormonlar görevlerini yapamayınca  vucüttaki şeker oranı kontrol dışına çıkarak çeşitli zararların oluşmasına neden olur. Temel olarak bu şekilde tanımlanabilen şeker hastalığı için çeşitli kaynaklardan derlediğimiz diyet önerilerini sizlerle paylaşacağım.

Sponsorlu Bağlantılar

Diyabet hastaları için diyetin amacı diyabeti tedavi etmektir. Bu diyet kilonun korunmasını ve kandaki glikoz değerlerinin kontrol edilmesini sağlar. Ayrıca kalbi ve kan damarlarıyla ilgili hastalıklara karşı da koruma sağlar. Bu diyet hastaların hangi tip diyabet hastalığı olmasına bağlı olarak değişiklik gösterir.

Tip 1 diyabet hastalığı olan bir kişinin ne kadar insülin gerekiyorsa yiyeceklerini buna bağlı olarak belirmesi gerekir. Tip 2 diyabet hastalığı olan birinin daha çok kilo verme üzerine gitmesi gerekir.

Diyabet hastasıysanız öğünlerinizi düzenli aralıklarla yemeniz çok önemlidir. Sağlıklı beslenin ve aşırı tatlı yemeyin. Bol bol sebze ve meyve tüketin.

Diyabet Bunları Yiyebilir

Diyabet hastaları için tavsiye edilen yiyecekler lif oranı yüksek karbonhidratlar, baklagiller, tam tahıllılar, meyve ve sebzelerdir. Omega 3 ve 6 yağ asitleri içeren ürünler de tavsiye edilir.

Karbonhidratlar günlük alınması gereken kalorinin %50’sini oluşturmalıdır. Lif bakımından zengin karbonhidratlar kan şekerinin aşırı derecede yükselmesini önlerken kolesterol seviyesini de dengede tutar.

Şeker hastaları az yağlı yemekler yemelidir. Şeker hastalarında damarların tıkanması ve kalp hastalıklarına yakalanma riski yüksektir. Kat yağlar yerine yemeklerde zeytinyağı ve diğer sağlıklı yağlar kullanın.

Diyabet Hastalarına Özel Egzersizler

Egzersizler fiziksel dayanıklılığınız arttırır ve hastalıklara karşı koruma sağlar. Diyabet hastaları da bol bol egzersiz yapmalıdır. Diyabet hastaları için seçilecek egzersizler yürüme, koşu, dans ve bisiklet olabilir. Tek bir egzersiz yerine farklı egzersizler yapılarak daha çok verim alınabilir.

Egzersizlere başlamadan önce de ısınma hareketleri yapmak da önemlidir. Isınma süresi en az 5 dakika olmalıdır. Yapılan sporun da çok uzun süreyi kapsamaması hasta açısından önemlidir. Yeni başlayanlar 10-15 dakika egzersiz yapabilir.

Bilindiği gibi şeker hastaları hayatlarının her anında tükettikleri şeker oranına dikkat etmeleri gereken insanlardır. Bu konuda onlar için özel olarak light ürünler üretildiği gibi bazı hususlarda kendi hassasiyetlerine de ihtiyaç duyulmaktadır.

Şeker hastalarının vücutları insülin ve glukagon hormonlarını üretemediklerinden dolayı tükettikleri şeker miktarının devamlı olarak sınırlandırılması gerekmektedir. Sınırlandırma işlemi ne yazık ki o kadar kolay olmadığından dolayı şeker hastalarının beslenme grafikleri belirli bir sınır içerisinde tutulması önemli olmaktadır.

Kesinlikle uzak durmaları gerekenler: Uykuya dalmadan önce tüketilen yemekler, asitli ve şekerli içecekler (kola bunların başında gelmektedir) beyaz şeker (tatlandırıcı kullanma imkanınız bulunuyorsa tatlandırıcı kullanmanız tavsiye edilir. Eğer bulunmuyorsa esmer şeker kullanmaya özen göstermeniz gerekmektedir. O da yoksa çayınızı şekersiz içmeniz gerekmektedir.), aşırı karbonhidrat içeren besinlerden uzak durmak… gibi bazı hususlara özellikle dikkat edilmesi gerekmektedir.

Bu gibi durumlara dikkat edilmesi şeker hastalarının sağlığının muhafaza edilmesi açısından büyük bir önem teşkil etmektedir. Eğer bu durum muhafaza edilmezse şeker hastalarının sağlığını korumaları ne yazık ki mümkün olmaz.

Bazı durumlarda bir diyetisyene gitmekte başarılı sonuçlar alınmasını sağlayabilir. Diyetisyentakip edilmesi gereken bir beslenme programı çıkarabilir. Ama genellikle şeker hastalarına tüketmemeleri gereken besinlerin listesini vermektedirler. Hatta bazen kesinlikle tüketmemeleri gereken saatler hakkında bilgi verdikleri de bilinmektedir.

Sağlıklı beslenme oldukça zor bir durumdur. Sağlığı kaybetmekse daha katlanılmaz bir hal almaktadır. Bu sebepten henüz sağlığımız elimizdeyken özellikle dikkat etmeye gayret etmemiz gerekmektedir. Sonradan onu kaybettiğimizde bazı şeyleri daha iyi anlarız.

Sponsorlu Bağlantılar

“Şeker Hastaları İçin Diyet ve Kilo Verme Önerileri Nelerdir?” için bir yanıt

Şeker Hastaları Neler Yemelidir? Diyabetlilerin Yemesi Gerekenler ve Beslenme Tedavisidiyorki:

[…] Ayrıca bakınız; Şeker Hastaları İçin Diyet ve Kilo Verme Önerileri […]

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT