Kategoriler
Hastalık ve Tedavi Soru / Cevap

Orta Kulak İltihabı İçin Antibiyotik Kullanımı ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Sizden gelen soru:

* Merhaba kızım orta kulak iltihabı var ve her zaman antibiyotik kullanıyoruz çocuğuma zarar verir mi yada başka bir tedavi yolu var mı? *

Sponsorlu Bağlantılar

Cevap:

Antibiyotik Zarar Verir Mi?

6 aylıktan büyük, başka bir sağlık problemi olmayan ve hastalık belirtileri o kadar şiddetli olmayan çocuklara hemen antibiyotik başlanmamalı, ‘Bekle ve Gör’ yaklaşımı tercih edilmelidir.

Çünkü bu hastalık çocukların yüzde 80’ inde antibiyotik verilmeden birkaç gün içinde iyileşir. Gereksiz verilen antibiyotikler ise ciddi ekonomik kayıplara sebep olmaları yanında, bakterilerin direnç kazanmalarına ve alerji, kusma, ishal… ciddi komplikasyonlara yol açabilirler.

kepçe kulak

Orta Kulak İltihabı Tedavileri

Tedavi; genellikle iltihabın nedenini belirleyen, kulaktaki ağrıyı azaltan ve duyma kaybı gibi olası komplikasyonların riskini azaltan bireyselleştirilmiş ve çok yönlü planları kapsar.

Olası orta kulak iltihabı tedavileri şunlardır:

  • Yüksek ateş ve kulak ağrısı için asetaminofen (Tylenol)
  • Antibiyotik ilaçlar bakteri kaynaklı kulak iltihabı için kullanılır. Antibiyotikler ağızdan alınan ilaçlar veya kulak damlası şeklinde verilebilir. Virüs kaynaklı orta kulak iltihapları için antibiyotik kullanılmaz, çünkü bu ilaçlar virüslere karşı etkisizdirler.
  • Kortikosteroidler kulaktaki yanma ve ağrıyı azaltmak için kullanılır
  • Daha fazla sıvı tüketmek
  • Tavsiye edilmesi halinde, kulak sağlığına tekrar kavuşmak için tıbbi tavsiyelere, iltihap sırasında ve iltihaptan sonra, eksiksiz olarak uyun ve duyma kaybı, kronik otitis media gibi komplikasyonların oluşma riskine karşı kendinizi koruyun.
  • Daha fazla dinlenmek ve uyumak
  • Bazı vakalarda, kulaktaki sıvıyı akıtarak iltihaplı dokunun atılması için veya zarar görmüş kulak zarını onarmak için ameliyat yöntemine başvurularak kulak içine tüp yerleştirilir.

Eğer orta kulak iltihabınız varsa aspirin veya aspirin içeren ürünler kullanmayın, çünkü nadiren oluşan ama hayati tehlike teşkil eden Reye sendromu yaşayabilirsiniz. Reye sendromu, virüs kaynaklı orta kulak iltihabı ya da grip gibi virüs kaynaklı hastalıklar sırasında aspirin kullanımı ile bağlantılıdır.

Orta Kulak İltihabı Hakkında Bilgiler

Orta kulak nedir?
Kulağımızın dış, orta ve iç olmak üzere başlıca üç bölümü vardır. Orta kulak, kulak zarı ve iç kulak arasında, içinde sesi iletmekle görevli örs, çekiç, üzengi kemiklerinin bulunduğu hava ile dolu bir boşluktur. Orta kulak Östaki borusu adı verilen bir kanalla burun boşluğu ile de bağlantılıdır.
Normal işitme ve kulak fonksiyonları için orta kulağın hava ile dolu olması ve orta kulak basıncının atmosferik basınç ile aynı olması gerekir. Bu da Östaki kanalının açık olması ile sağlanır.

Orta kulak iltihabı nasıl oluşur?
OKİ, çoğu zaman soğuk algınlığı (nezle) gibi viral bir üst solunum yolları enfeksiyonu ile başlar. OKİ’ nin özellikle sonbahar ve kış aylarında ortaya çıkmasının sebebi de bu mevsimlerde viral solunum yolları enfeksiyonlarındaki artışlardır.

Östaki borusunun nezleye bağlı olarak tıkanması ile orta kulak basıncı negatifleşir ve bu da orada sıvı toplanması ve mikropların çoğalmasına yol açar. Ancak bu enfeksiyonların çoğu antibiyotik verilmeden de kendiliğinden düzelir.

Orta kulak iltihabı neden küçük çocukların hastalığıdır?
OKİ, özellikle 6 ay-3 yaş arasındaki çocuklarda görülen bir hastalıktır.  Bunun sebebi Östaki borusunun küçük çocuklarda kısa ve yatay seyirli olmasıdır. Bu yüzden burun ve boğazdaki mikroplar kolaylıkla orta kulağa ulaşırlar.

Küçük çocuklarda halk arasında ‘geniz eti’ olarak bilinen lenf dokusunun şişmesi de Östaki kanalının kapanmasına yol açarak orta kulak iltihabına zemin hazırlar. Alerjik yapıdaki çocuklarda OKİ’ nın sık görülmesi bunlarda geniz etinin büyük olmasıyla ilgilidir.

Ayrıca, küçük çocukların bağışıklık sistemlerinin henüz tam gelişmemiş olmasının da rolü vardır. Topluma karışmaya başlayan çocukların yılda 8-10 kere nezle oldukları göz önüne alındığında, bunlarda OKİ’ nin bu kadar çok görülmesine hiç de şaşmamak gerekir.

OKİ, erkek çocuklarda ve yuvaya ve kreşe giden çocuklarda daha sık görülür. Sigara içilen ortamda bulunma, genetik faktörler ve daha önce orta kulak iltihabı geçirilmiş olması da risk faktörleridir.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT