Kategoriler
Soru / Cevap

8. Sınıflar Kaç Saat Ders Çalışmalılar?

Sizden gelen soru:

Bu sene 8.sınıf oldum ama kaç saat ders çalışacağımı bilmiyorum yardımcı olur musunuz? *

Sponsorlu Bağlantılar

Cevap:

Etkili Ders Çalışma Süresi

Günde kaç saat ders çalışmak gerekir sorunusun net bir cevabı yoktur. Ders çalışma süresi kişiden kişiye değişiklik gösterir. Burada önemli olan kaç saat ders çalıştığınız değil, masanın başına oturup ders çalışmaya başladığınızda kaç saat kaldığınız değil bu süre içerisinde ne kadar ders çalıştığınız önemlidir. Yani etkili bir şekilde ders çalışıyor musunuz çalışmıyor musunuz bu daha önemlidir.

3 saat masanın başında vakit geçirirken dolu dolu ders mi çalışıyorsunuz yoksa farklı hayaller kurum başka şeylerle mi oyalanıyorsunuz bu çok önemlidir.

Etkili çalışmak çok önemlidir. Öncelikle msanın başına geçtiğinizde bir planınız olsun. Mesela masa başında kaç saat duracaksanız örneğin 45 dk ders çalışacağım ve 15 dk mola vereceğim, 1 saat matematik çalışıp 10 dk mola vereceğim gibi planlar yapın. Ayrıca sınav zamanlarında daha farklı bir program hazırlayabilirsiniz. Ve daha yoğun çalışabilirsiniz. Günde 5 saat çalışmaktan ise 3 saat etkili çalışmak daha faydalıdır.

ders çalışma

Kaç Saat Ders Çalışmak Gerekir?

Milli Prodüktivite Merkezi (MPM) tarafından hazırlanan ”Eğitimde etkin öğrenme ve ders çalışma yöntemlerinde verimlilik” başlıklı broşürde, çalışma sürelerinin en az yarım saat, en fazla bir saat olarak ayarlanması, her bir saatte 10 dakika ara verilmesi tavsiye ediliyor.

Öğrenmenin gerçekleşebilmesi için en temel girdinin öğrenci fonksiyonu olduğu belirtilen broşürde, öğrencinin herhangi bir bilgi, tutum ve davranışı öğrenmesi için öncelikli olarak öğrenmeye istekli olması gerektiği anlatılıyor. Öğrencinin başarılı olabilmesinin etkin öğrenme ile gerçekleşeceği kaydedilen broşürde, öğrencinin harcadığı çaba oranında başarı gösterememesi durumunda çalışmanın verimsizliğinden söz etmek gerektiği belirtiliyor.

Broşürde, etkin öğrenme ve verimli ders çalışma konusunda şu önerilerde bulunuluyor:

”Öğrenciler öncelikli olarak kısa ve uzun dönemli hedeflerini belirlemelidir. Öğrenci ders çalışmaya başlamadan önce çalışma ortamını düzenlemelidir. Öğrenciye mümkünse ders çalışabileceği bir oda, bu sağlanmıyorsa evin içinde uygun bir köşe veya yer ayırmalı, buraya bir masa ve sandalye yerleştirilmelidir. Çalışma masasının karşısına veya öğrencinin göz hizasına gelecek şekilde, dikkati dağıtıcı, hareketli veya sabit materyal yerleştirilmemelidir. Çalışma ortamı gürültüden, müzik veya TV sesinden arındırılmalıdır.”

-DERS ÇALIŞIRKEN ELMA TÜKETMEK FAYDALI-

Çalışma ortamının sık sık havalandırılması gerektiği vurgulanan broşürde, şu bilgilere yer veriliyor:

”Öğrenci dikkatinin dağıldığını ya da hayaller kurma eğilimine girdiği anda odayı havalandırmalı, basit egzersizler yaparak dikkatini yeniden toplamalıdır. Çalışma ortamında ışığın konumuna veya ısıya dikkat edilmelidir. Öğrenci ders çalışma öncesinde hafif gıdalar almalıdır. Bunun yanında ders esnasında aşırı olmamak kaydıyla şekerleme veya elma yemek faydalı olacaktır. Düzenli bir uyku ile unutma oranı düşecektir.”

-AYNI GÜN TEKRAR FAYDALI-

Ders çalışmaya öncelikle o gün okulda öğrenilen konuların gözden geçirilerek başlanması gerekiliğine işaret edilen broşürde, yapılması gerekenlerden bazıları ise şöyle sıralanıyor:

”Çalışma süresi en az yarım saat, en fazla bir saat olarak ayarlanmalı, her bir saatte yaklaşık on dakika ara verilmelidir. Bu aralarda başka bir dersin ön hazırlığı yapılabilir. Öğrenci çalışma ve dinlenme zamanını planlamalı, belli bir disiplin içerisinde çalışmalıdır. Başarısız olunan ders ve konuların, yazılı ve sözlü sınav sorularının yeniden incelenip değerlendirilmesi ve doğru cevapların öğrenildiğinden emin olunması etkin öğrenmeye yardımcı olacaktır. Bir konu sadece bir kitaptan değil başka kaynaklardan yararlanarak da tekrar edilmelidir. Unutma, en fazla, tekrar yapılmadan geçen ilk 24 saat içinde gerçekleşmektedir. Bu nedenle, dersler ve özellikle yeterince anlaşılmamış konular bu süre içinde tekrar edilmeli ve akılda kalıcı, günlük yaşantıya uyarlanabilen ilişkilendirmelerden yararlanılmalıdır.”

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT