Kategoriler
Soru / Cevap

Alabalık Doğurarak Mı Ürer Yumurtlayarak Mı Ürer?

Sizden gelen soru:

Alabalık doğurarak mı ürer yumurtlayarak mı ürer? *

Cevap:

Alabalık Hakkında Bilgi

Somon balığı ile yakın akraba olan Alabalık, Salmonidae familyasındandur.Alabalıkları yumurtlayarak çoğalan balıklardır. Alabalıklar memeli türü olmadıkları için doğurarak çoğalmazlar.Nerdeyse tüm alabalıklar yırtıcı tatlısu balıklarıdır, sadece (daha çok somon balığı ile yakın akraba olan) deniz alabalığı aynı Somon balıkları gibi denizde yaşayıp sırf yumurtlamak için akan tatlısulara girer.

Sponsorlu Bağlantılar

Pasifik okyanusu somonu ile yakın akraba olan Gökkuşağı alabalığı suni göllerde yetiştirilmek için Amerika’dan getirilmiştir. Aynı çay alabalığı gibi o da balık üretiminde tanınmış bir balık türüdür. Türkiye’nin neredeyse her yerinde alabalık üretilen küçük veya büyük çiftliklere rastlamak mümkündür.

Alabalık

Alabalıklarda Yumurtlama

Alabalıklar genelde kış sonu yaz başı döneminde yumurtlar. Yöremizde Hurman Çayı’nda doğal yetişen kırmızı benekli alabalık türü Kasım – Mart döneminde yumurtlamaktadır. Yetişme havuzlarımızdaki gökkuşağı alabalığı ise Ocak – Mayıs döneminde yumurtlamaktadır. Ancak bunun istisnaları da vardır, zaten alabalığın yaptığı her işin istisnası vardır.

Kışa doğru bırakılan yumurtalardan çıkan yavrular baharda bırakılan yumurtalardan çıkacak olan yavrulardan daha büyük olacaktır ki alabalık yetiştiricileri için bu önemli bir planlama konusu olmaktadır.

Doğal sularlarda yumurtlayan alabalıkların yumurtaları genellikle daha küçüktür. Suyun berrak, serin ve kirlenmemeiş kısmına yumurtaları bırakırlar. Erkek ve dişi alabalıklar mümkün olduğunca derelerde uygun derinlikteki ve büyüklükteki çakılların bulunduğu yerlerde buluşurlar. Akarsu yatağının eğimi, derinliği ve suyun hızı bazı belirli koşulları karşılaması gerekir. Dere yatağının uygun yerlerine bırakılan yumurtaların oksijen ihtiyacı karşılanması, yumurtaların havasız kalma tehlikesinden uzak tutulmaısı gerekir. Alabalık çiftleri üreme için biraraya geleceklerinde dişi alabalıklar yumurtlamak için çakıllar arassında uygun bir cep hazırlar. Yumurtlamadan önce dişi alabalıklar bu cepleri hazırlamak için kuvvetli kuyrukları çakılları yanlara doğru savurur.

Alabalık yumurtaları akarsu yatağının beş on santim altına, çakılların arasına yarı gömülü vaziyette bırakılır. Yumurtalarından çıkan yavrular ilk anda çakıllar arasındaki boşluklarda yaşarlar, buradan pek çıkmazlar. Taki midelerinde protein depolanan keseler tükenene kadar. Bu besin yüklü keseler bitince yavru alabalıkları çakılların arasında çıkıp gerçek dünya ile yüzleşirler.

Cep tamamlandığı andan itibaren dişi alabalık vücut kaslarının hızlı bir surette titremesiyle karnında olgunlaşmış yumurtalarının bir kısmını cebe bırakır. Bu esnada yumuşak yumurtalar suyun akıntısıyla diğerlerinden ayıklanır. Bunun akabinde erkek alabalık cepteki yumurtaların üstüne spermlerini bırakır. Ancak bir dakikalığına açık kalan yumurta üzerindeki mikrofilden erkek alabalığın spermleri yumurtanın içine girer. Dişi alabalık suyun akıntısından korumak için döllenen yumurtaların üsütünü hafifçe çakıl taşlarıyla örter.

Yumurtaların boyutları ve sayısı dişi alabalığın yaşı ve büyüklüğü ile hemen hemen doğru orantılıdır. 15-20 cm büyüklüğündeki bir dişi alabalık 200-300 arasında yumurta bırakabilir. Ancak bu sayı erişkin ve büyük bir dişi alabalıkta 6000’ini bulabilir.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT