Kategoriler
Soru / Cevap

Benim kızım var 18 aylık ama gece uyumuyor ne uyku yapar?

Sizden gelen soru:

* Benim kızım var onsekiz aylık ama gece uyumuyor ne uyku yapar? *

Sponsorlu Bağlantılar

Cevap:

Kızınızın uyku sorununa neden olabilecek etkenler ve bu nedenlerin ortadan kaldırılmasına yönelik çözümler aşağıdaki öneriler arasında bulunabilir. Bu yazımızı inceleyin ve kızınızın sorunu ile aynı durumu teşhis edin ve tavsiye edilen önerileri uygulamaya çalışın. 

Gece Uyumayan Bebekler İçin Öneriler

ÇOCUKLAR VE UYKU DÜZENLERİ
Çocukların uyku düzenleri genellikle ilk yıllarında gelişir. Uyku alışkanlıkları bebeğin kendi mizacına, nasıl hissettiğine ve ailesinin davranışlarıyla alakalıdır. Bazı bebekler doğaları gereği diğerlerinden daha çok uyur. Yeni doğan günün 24 saatinde uyur ve uyanır. Gelecek 3 ay içinde beyninin gelişmesi ile bebeğiniz daha çok uyuyacaktır.

BEBEKLERİN NE KADAR UYKUYA İHTİYACI VAR?
Yeni doğan 6 aylığa kadar:
Yeni doğanlar günde 16-20 saat uyur. Genelde 2-3 saatte bir uyanırlar. Dördüncü aydan sonra ise gece 10-12 saat uyur, gündüz ise 5-6 saat dinlenirler.

Altı aylıktan 1 yaşına kadar:
Bu dönemde tipik bir bebek gece 11 saat uyur, gündüzleri ise 2-4 saat arası dinlenirler.
1–3 yaş arası: Çocuklar genelde 10–13 saat uyurlar. Öğlen uykuları da 1 saat sürebilir.

DÜZEN NASIL KURULUR?
Çocukların uyku düzenleri genellikle ilk yıllarında gelişir. Uyku alışkanlıkları bebeğin kendi mizacına, nasıl hissettiğine ve ailesinin davranışlarıyla alakalıdır. Bazı bebekler doğaları gereği diğerlerinden daha çok uyur.

Yeni doğan günün 24 saatinde uyur ve uyanır. Gelecek 3 ay içinde beyninin gelişmesi ile bebeğiniz daha çok uyuyacaktır. 3.ve 4. ayda bebekler gece yaklaşık 7–8 saat uyur, gündüzleri de dinlenir.

Uykusunda her 50–60 dakikada bir mırıldanması normal bir şeydir. Bu periyotlara aktif uyku da denilir, yaklaşık bir iki dakika sürer. Hiçbir şey yapmasanız da genelde uykusuna geri döner.

MEME VE BİBERON İSTİYORSA AĞLAYABİLİR!
Bebeğiniz hala gecenin bir yarısı meme ya da biberon için uyanıp uykusuna geri dönüyor mu? 3-4 aylıksa bunda bir sorun yok ama 6 aylık olmuşsa artık yemeğe ihtiyacı olduğu için değil, bu onda alışkanlık haline geldiği için uyanıyordur. Ve bu herkes için kötüdür. Gecenin bir yarısı artık 6 aylık olmuş bebeğinizin ağlayışına uyanmak sizi de rahatsız eder, yorar.

PEKİ NE YAPACAĞIZ?
Aslında gece boyunca ağlaması aç olduğundan değil sadece alışkanlıktan olduğu içinse eğer çoğu batılı uzman “bırakın çocuğunuz ağlasın” diyor. İlk başta kulağa oldukça kötü gelse de uzun vaade de herkes için en iyi yöntem budur. Diye tavsiyelerde bulunuyorlar. Sonuçta bu ağlama aç olduğu için olmadığından tüm gece sürmeyecek diyorlar.

Ben yapamadım bunu asla ve asla dayanamadım. Onları ağlamaya bırakma yöntemi onu rahatsız ettiğinden çok daha fazla beni rahatsız etti dayanmadım. Ancak bir çok yapabilen, başarılı ve güçlü anne tanıyorum.

“Kendinizi dünyanın en kötü annesi gibi hissetseniz de ağlamak onu incitmiyor hatta uzun vaade de kendi başına uyumayı öğrendiği için onun yararına yaptığınız bir şey” diyor uzmanlar ama ben kendi kendime belirlediğim yöntemlerle kurdum düzenimi. Bunu da bir başka yazıda anlatacağım…

UYKU DÖNGÜSÜ DENEN ŞEY!
İşte size bebeklerin uyku döngüsü hareketlerine ait bir sözlük. Sizin başta anlamakta zorluk çektiğiniz ancak konunun ne olduğunu anlatan bazı işaretler.

Uyku Sersemliği:
Çok az hareket eder ama hemen uyanabilir. Gözleri her an açılabilecek gibi durur. Uykusunun başında veya sonunda görülebilir.

Sakin ya da derin uyku:
Neredeyse hiç hareket etmez, derin ve düzenli olarak nefes alır. Göz hareketleri yapmaz. Kolayca uyanmaz.

Aktif ya da hafif uyku:
Bebeğiniz huzursuz gözükür, hızlı ve düzensiz nefes alıyordur. Göz hareketleri yapar. Bir aylık bir bebeğin uykusunun yarısı aktif uyku kategorisindedir. Bebekler yetişkinlere göre daha çok aktif uykuyu deneyimlerler çünkü beyin gelişimi çok hızlıdır.

BEBEĞİNİZ UYUMUYOR SÜREKLİ AĞLIYORSA, KOLİK OLABİLİR!
Kolik bir bebek hem kendisinin hem de ebeveynlerin hayatını ilk 9 aya kadar cehenneme çevirebilir. Aileler için kolik çok yıpratıcı aynı zamanda o minicik bebeğinizin de feci ağladığı veannenin çok üzüldüğü dönemlerdir.

Yeni anne-baba olmuşlara bebeklerini uyutmaya yardımcı olacak şahane fikirler ise burada; İnanın bana eğer bir kez günlük rutini düzenleyebilirseniz, kendinizi dünyanın hâkimi gibi hissedeceksiniz.

Pışpışlamak:
Çoğunlukla kullanılan fakat bazen tam doğru uygulanmayan bir taktiktir. Rahimde duyulan sesleri taklit ederek ağzınızla çıkardığınız sesler bebeğinizi sakinleştirerek uyumasını sağlayabilir. Bu işe yaramazsa bebeğinizi göğsünüze yakın tutup hafifçe sallayarak, kalp atışlarınızı duymasını sağlayarak 10 dakika içinde uyumasını sağlar.

Kundaklama:
Kundaklama her bebek için uygun olmayabilir. Fakat çoğunda işe yarar. Bebekler sıçradığı için Bebeğin kendi kollarının hareketlerinden dolayı uyanabilirler. Bebeğiniz ve siz doğru yapılmış ve bizim ninelerimizin yöntemi olan kundak sayesinde derin ve dinlendirici bir uyku çekebilirsiniz.

Karın Masajı:
Bazen bebeklerin kalitesiz uyumasının nedeni sindirim/gaz problemi olabilir. Dairesel hareketlerle yapılacak masaj, ninni/pışpışlama eşliğinde bebeğinizin çabucak uykuya dalıp derin ve güzel uyumasını sağlar.

Saç Kurutma Makinesi ve Davlumbaz:
Saç kurutma makinesi veya davlumbaz kullanarak anne rahminde duyulan sesleri daha direkt olarak ve gürültülü bir şekilde bebeğin duymasını sağlamak ağlıyor olsa bile bebeğinizi ani bir şekilde sakinleştirir. İşe yarayan fakat her gün kullanılamayacak, son çare olarak uygun bir yöntemdir.

Karanlık:
Gündüz uykularında da bebeğinize karanlık bir ortam sağlamanız işinizi kolaylaştıracaktır. Koyu renk ve karanlık perdeler deneyebilirsiniz.

Yatması İçin Karnını Doyurun:
Bir bebek akşam karnı doyduğunda daima yatmaya gitmek ister. Bebeğiniz çok küçükse ve katı yiyecek vermiyorsanız, rutin programınızı beslenmeyle bitecek şekilde ayarlamalısınız. Bebeğinizin yatmadan önce karnı tok olduğundan eminseniz huzurlu bir gece geçirebilirsiniz.

Banyo Vakti:
Yıkanmak bebeğiniz ve sizin için dinlenmenin en güzel yollarından biridir. Akşam banyosu ardından yemek ve yatmak şahane bir rutindir. Her gün sabunlamak cildi kurutacağından haftada iki kez sabunla yıkamak idealdir.

Beşik:
Bebeğinizin kendine ait bir yatağı olması önemlidir. Sizinle aynı odada yatsa bile kendine ait özel bir yatağı olmalıdır. Sık kaldığınız eviniz dışında bir mekân var ise orada da benzer bir düzen kurmanız işinizi kolaylaştırıp bebeğinizin rahat etmesini sağlayacaktır.

Bebek ve Çocukların Uyku Sorunlarına Çözümler

Bebeklik ve çocukluk döneminde en sık rastlanan sorunlardan biri çocukların uyku uyumakta zorluk çekmeleridir. Oysa ilk bir yıl içinde uyku düzeninin oluşturulması çok önemlidir.

Bebeklerin ağlamalarının pek çok nedeni vardır ; Kolik, açlık, kulak enfeksiyonları, karın ağrıları, gaz sancıları, altını kirletmiş olması, bebeğin fazla yorgun olması gibi.

Bebekler günde ortalama 3 saat ağlarlar, bu durum olağandır.. Kolikli bir bebek ise üç hafta boyunca haftanın üç günü üç saat süreyle ağlar. Diğer bebeklerden farklı olarak ağlamanın hepsi bir seferde gerçekleşir.

Bebekte uykusuzluğa yol açabilecek fiziksel bir neden olup, olmadığından emin olun. Eğer bebeğin hazım sorunu olduğundan şüpheleniyorsanız, doktorunuza başvurun.

İlk bebekler uyku sorunları açısından daha fazla risk altındadırlar çünkü anne-babalar ilk çocukta daha tedirgindirler.

Erkek çocuklar kızlara göre daha fazla uyku sorunu yaşarlar.

Sakin ve mutlu davranmaya çalışın. Sakin ana-baba sakin bebek demektir.

Gündüz temiz hava almak için bebeğinizle dışarı çıkın.

Akşamları bebeği fazlasıyla uyaran oyunlardan kaçının.

Onu her gün aynı saatte uyutmaya çalışın. Kendi odasında ve yatağında yatırın.

Altı aylıktan on yaşına kadar olan çocukların on-on iki saat uyumaya gereksinimleri vardır. Bu nedenle çocuğunuzun 20.00-20.30 gibi yatakta olması gerekir.

Bebeğinizin yorulduğunu gösteren gözlerini ovuşturmak, kulağını çekiştirmek, göz çevresindeki hafif kızarıklıklar oluşması gibi belirtilere dikkat edin. Bu belirtileri gördüğünüz an onu uyutun.

Bebeğinizi uyanıkken yatağına yatırın. Uyuduktan sonra yataklarına yatırılan çocuklar gece boyunca kesintisiz uyumazlar.

Uykudan önce onun uykuya geçmesini sağlayacak etkinlikleri belli bir düzen içinde uygulamaya çalışın.Uyku vakti rutini oluşturun.Örneğin ona banyo yaptırdıktan sonra bebek masajı uygulayın.Gece giysilerini giydirin.Onu sevip, okşayın.Masal okuyun.

Huzurlu bir ortam, kısık ışıklar, pastel renkler, yumuşak bir müzik veya ninni kaseti çocuğunuzun gevşemesine yardımcı olabilir. Yatağına her gece aynı uyku arkadaşını koyun-benimsediği bir oyuncak, örneğin siyah-beyaz bir panda- Her gece onu aynı sözcüklerle uykuya uğurlayın,” tatlı rüyalar” gibi.

Bebek yine de uyanırsa veya hemen uykuya dalmazsa ağlamasına izin verin. Onu kucağınıza almadan her 15 dakikada bir yanına gidip kontrol edebilirsiniz. Bir süre sonra ağlaması kesilebilir.

Bebeğinizin gece uyanması normaldir. Bebekler geceleri uyanır. Belli bir sebebin olması gerekmez. Sorun bebeğinizin kendisini sakinleştirerek yeniden uyumasıdır. Bebeğinizin tekrar uykuya dalmasını sağlayacak koşulları yaratmaya çalışın.

Bebekler büyüdükçe daha az uyumaya başlarlar. Yeni doğmuş bir bebek 3-4 saatte bir sadece beslenmek için uyanır. Bir aylık bebekler 16-17 saat, 3-4 aylık bebekler yaklaşık 15 saat, 6 aylık bebekler 14 saat, 10 aylık bebekler 10-12 saat v.b. uyurlar. 10-12 aylık çocuklar günde 2 kere gündüz uykusu uyurlar. 18 aylıktan itibaren gündüz uykuları 1 kereye inebilir.

Anne sütüyle beslenen bebekler geceleri daha sık uyanırlar, her 2-3 saatte bir beslenme ihtiyacı duyarlar çünkü anne sütünü sindirmek hazır mamaya göre daha kolaydır. Bir süre sonra uykuyla emzirilme arasında ilişki kurarlar.

Uyumaları için mamayla beslenen veya emzirilen çocukların çoğunlukla gece beslenmeye ihtiyaçları yoktur. 3 aylıktan büyük çocuklar gün içinde tüm gıda gereksinimlerini karşılarlar. Uyku ile beslenme arasındaki çağrışımı engellemek için çocuğunuzu yatırmadan 30-60 dakika önce yatak odasının dışındaki bir bölümde besleyin. Uyumadan önce biberonla mama vermeyi veya emzirmeyi aşamalı olarak azaltın. Biberonla besliyorsanız sütün gramajını her gece biraz daha azaltın. Emziriyorsanız bebeğinizi beslediğiniz süreyi her gece 1 dakika azaltın.

Çocukların beşikten yatağa geçmeyi 1.5 – 3.5 yaşları arasında gerçekleştirmeleri uygundur.

Yastık 2 yaşın altındaki çocuklara önerilmez çünkü boğulma riski bulunmaktadır.

Bebeğinizi yanınızda yatırmak sağlıklı bir çözüm değildir.Ana-babasıyla aynı odada veya aynı yatakta uyuyan bebeklerin hemen hepsi uyku sorunu yaşar. Bebek anneden sağlıklı bir şekilde kopma konusunda zorlanır. Aile içinde anne-baba ve çocuk arasında olması gereken sınırların belirlenmesi güçleşir. Anne-babanın yatak odası bebeğinki kadar hijyenik değildir. Yetişkinlerin eş ilişkilerine özen göstererek, birlikte vakit geçirmeye ihtiyaçları vardır. Bu nedenlerden dolayı bebeği uykudan uyandıktan sonra yatağa alarak sevmek daha doğrudur.

Uyku düzenini kurarken anne-babanın görevleri paylaşmaları hayatı kolaylaştırır. Bir kişi gece diğeri ise gündüz görevini alırsa , biri gece erken uyurken diğeri sabah uyuyabilir.

Ayrıca bakınız: En iyi ne uyku yapar?

wpid-Bebek-uyku.jpg

Çocuklarda Uyku Problemleri

Uyku, yaşam süresinin 1/3 ‘ünün geçtiği, organizmada kendine özgü aktivitelerin oluşuğu bir süreçtir. Uyku çevre ile algısal bağlantının kesilmesi ve çevreye cevapsızlıktır.

Sosyal ve Ailevi Faktörler:

İlk üç aydan sonra çocuğun uyku paterni çevre faktörlerinden daha çok etkilenmeye başlar..

Anneden ayrı düşme ile çocuklardaki uyku bozukluğu arasında bağlantı vardır. Bebeklik çağında uyku bozuklukları genellikle anksiyetesinin (ayrılık sıkıntısı) bir belirtisi, daha sonraki çocukluk döneminde ise, daha çok saldırgan dürtülerin kontrolünü kaybetme korkusudur. Fiziksel rahatsızlıklar, mide-bağırsak yakınmaları, ağrı gibi faktörlerin uykuda etkili olacağı tabiidir. 2-3 yaşlarında uykuya dalma korkusu, karabasan, görülmeye başlar. Uykuya dalma korkusu rüya ve gerçeği ayırt edemeyen çocukta gelişebilir. Nörotik çocuklarda uykuya dalmakta güçlük çekenlerde sebep okul öncesi çağda ölüm kavramını tam anlayamayan çocuğun uyuyup uyanamama endişesi olabilir. Kendi saldırgan dürtülerinin ölümle cezalandırılacağını düşünerek uyumaktan korkabilirler.

Ayrıca ödipal 2-6 yaş dönmede çocuk, anne babasının odasına girebilmek için çeşitli nedenler yaratarak, uykusunu bölebilir. Uykuda yürüme okul çocuklarının %6’sında, gece korkuları çocukların %3’ünde ortaya çıkabilir.

Gece korkuları

Bebeklik dönemini aştıktan sonra, çocuk 4 yaş civarına geldiğinde gece korkuları başlayabilir. Gece korkuları, genellikle çocuk uykuya daldıktan 1-2 saat sonra ortaya çıkar. Çocuk çığlık atarak uyanır, ter içindedir, kalp atışları hızlıdır, derin derin soluk alıp verir. Korktuktan sonra artık yatağında tek başına yatmak istemez.

Çocuk gece korkuyla uyandıktan sonra, anne-baba ona yeterince sevgi göstermeli ve sakinleşmesini sağlamalıdır. ‘’ Yine neden korktun, korkacak bir şey yok ki, hadi uyu bakalım’’ tarzındaki konuşma ve yaklaşımlar, çocuğu sakinleştirmez, daha da hırçınlaştırır. Bu yüzden korkan çocuğa anne-baba şefkatle yaklaşmalı, onu sakinleştirmelidir. Uyuyana kadar çocuğun yanında kalmak, çocuğa güven duygusu verir. Bazen çocuk çok korktuğu gecelerde, yatağında yatmak istemez ve anne-babasının yatağına gitmek ister. Çocuğu daha fazla örselememek için, çocuk uyuyana kadar anne-babanın yanına alınabilir, ama sabaha kadar yatmasına izin verilmemeli, uyuduktan sonra tekrar yatağına geri yatırılmalıdır..

Bu yaklaşımlar, çocuğun gece korktuğu zaman, onu sakinleştiren ve yeniden uykuya geçmesini sağlayan davranışlardır. Ama asıl sorunu öğrenmeden, çocuğun gece korkuları bitmez. Çocuk korkulu bir rüya gördüğünden dolayı da korkuyla uyanabilir, iç dünyasının huzursuzluğundan dolayı da… bu huzursuzluk araştırılıp bulunmalıdır.

Çocuklara yatmadan önce korku filmleri izletmemek gerekir. Çocuğun yanında, onu korkutacak konuşmalardan kaçınmalıdır.

Gece korkuları, çocuğun yaşı büyüdükçe kendiliğinden geçebilir. Ama çok aşırı durumlarda, bir uzmana başvurarak tedavi gereklidir.

Gece Terörü

Gece korkusu tüm çocukların %3’ünde, erkeklerde 5-7 yaşları arasında sık görülür. Gece korkusunu başlangıcı sıklıkla ruhsal bir travma sonucudur. 3-10 yaşlarında olur, nöbetler şeklinde gelir.

Uykuya daldıktan 2-3 sn sonra derin NREM de ortaya çıkar. Çocuk çığlık aratarak kalkıp yatakta otur, korkulu gözlerle etrafa bakar, sabahleyin hatırlamaz. Çocuk saldırgan olabilir. Terör (gece terör) de ağlama, aşırı ajitasyon, otonom belirtiler de görünür, amaçlı hareketler %3 görülür.

Kabus (Karabasan)

Çocukların1/5’inde görülür. Gündüz aşırı heyecanlanmalarla ilgili olabilir. Çocuk ağlayarak uyanır, huzursuz olur. Normal REM uykusu sırasında görülen ayrıntılı, hoşnutsuzluk veren korkutucu rüyalardır. Çocuk uyanınca rüyasını hatırlayabilir. Çevresindekileri tanır, sonra tekrar uykuya dalar. En çok 4_6 yaş arası görülür. Gün boyu korkular nedeni ile oluşan anksiyete gece de devam eder, çocuğun saldırgan dürtülerini kontrol etme korkusunun sonucuda olabilir. Sıklıkla 4-6 yaşta odipal çatışmanın ürünü olan karabasanlar görülür. 6-11 yaşlarda olgunlaşan ego, çatışmalarla daha iyi başarabilme yolları bulur. Bu nedenle karabasan ve diğer uyku bozuklukları azalır. Aileden kopma tehdit olarak algılanıp karabasan şeklinde ortaya çıkar. Karabasanda halüsülasyon yoktur, rüyasını hatırlar, karabasan kısa sürebilir.(1-2 dakika) gece korkusu 15-20 dakikadır. Aile ile işbirliği yapılmalıdır.

Uyuma Güçlüğü

Çocuklarda uyku sorunları, genellikle 2 yaş civarında başlar. En sık görüleni de uyuma güçlüğüdür. Erkeklerde daha fazladır.

Çocuklardaki uyuma güçlüğünün belli başlı nedenleri şunlardır:

• Anne, baba aşırı hoşgörülüdür. Çocuk uyumamak için türlü bahaneler bulur. Onlar da her dediğini yaparlar. Böylece her akşam evde bir kargaşa yaşanır, sinirler bozulur.

• Aile aşırı disiplincidir. Çocuk bu katı tutuma tepkisini uykuya direnerek gösterebilir.

• Çocuğun odası rahatça uyumaya elverişli değildir. Ev aşırı gürültülü ve havasız
olabilir.

• Baba eve geç geliyorsa, çocuk onunla daha çok birlikte olabilmek için uyumaz.

• Çocuk gündüz uykusunu alır ve gece daha az uyur.

• Bazı dönemlerde çocuklarda uyku bozuklukları sıktır. Örneğin yeni yürümeye başlayan çocukların uyku düzeni bozulmaktadır.

• Çocuğun odasının ya da yatağının değiştirilmesi uyuma güçlüğüne neden olabilir.

• Kimi çocukların günlük uyku gereksinimi azdır. Sabah geç kalkan çocuğun akşam erkenden uykusu gelmez.

• Çoğu evde, akşam saatleri yaşanan canlılık çocuk için çekicidir.Televizyon seyredilir. Çocuk bu her zaman bulamadığı bu ortamdan ayrılmak istemez.

• Kimi çocuk uyumayı annesinden ayrılma olarak değerlendirir ve bunun sıkıntısını duyar. Bu daha çok aşırı anneye bağımlı çocuklarda görülür.

• Çocuk enerjisini bir biçimde boşaltmalıdır. Bunun da en iyi yolu türlü oyunlardır. Hareketli oyunlar, koşma, top oynama vb. çocuğun enerjisini boşaltarak sakinleşmesine yol açar. Eğer çocuk gündüz oynadığın oyunlarla boşalmamışsa, uykuya dalmada güçlük çekebilir. Ancak, unutmayın uyku saatine yakın oynanan hareketli oyunlar da çocuğun uykusunu kaçırır.

• Aşırı sıcak ve soğuk rahat uyumaya engeldir. 170C nin altı ve 24oC ’nin üstü uyku için uygun değildir.

Çocuğun saatinde uyuması için ne yapılabilir?

• Müzikli bir oyuncağı uyku saatinde çaldırıp, çocuğu belli bir saatte uykuya şartlandırmak da mümkündür. Kısa bir masal ya da müzik çocuğu rahatlatarak uykuya geçmesini sağlayabilir.

• Karanlıkta uyumayan çocuklar için gece lambası şarttır. Böylece ışığı yanık bırakmak zorunda da kalmazsınız.

• Çocuğun kapısını yarı açık bırakmanız da yalnız kalmak istemeye bir çözüm olabilir.

• Uyumadan önce içirilen sade veya ballı ılık süt, uykuya dalmayı kolaylaştırabilir.

• Siz nasıl sıkıntılı iken uyuyamazsanız, çocuk da uyumaz. Onun oyun gereksinimini tatmin edip hatlatın. Eğer siz ya da eşiniz ona yeterince zaman ayıramıyorsanız, yatağın başında bir süre kalarak, sakinleşmesini ve kendini güvenli hissetmesini sağlayın. Yalnız dikkat edin, bu iş fazla uzamazsın.

Çocuk sizin yatağınızda yatmak isterse…

• Buna izin vermeyin. Bazı çocuklar uyumadan önce veya gece yarısı uyanarak anne ve babalarıyla yatmak isterler.Kısa bir süre için böyle bir şey yapmanız ileride büyük sorunlara yol açabilir. Sizinle birlikte yatması çocukta cinsel uyarılar yapabilir.

• Yine, anne-babalarıyla yatan çocuklarda anne babaya aşırı bağımlılık görülür.

• Yatağınıza gelmek isteyen çocuğu azarlamadan kendi yatağına götürün. Eğer sakin değilse bir süre onunla ilgilenip, konuşarak sakinleşmesini sağlayın.

Çocuğun uyku gereksinimi

Her çocuğun uyku gereksinimi farklıdır. 9 aydan 3 yaşa kadar ortalama 11-12 saat gece uykusu, 2-3 saat de gündüz uykusu(öğleden sonra) yeterlidir.

Çocuğun sağlıklı gelişebilmesi için yeterince uyuması şarttır. Bazı hormonlar uykuda artar, bazıları azalır. Örneğin büyüme hormonu salgılanması uykuda artar ve bu nedenle uyku büyüme üzerinde olumlu rol oynar. Yani ninnide söylenen uyusun da büyüsün lafı aslında doğru bir saptamadır.

Uyku derinliği

Uyku derinliği çocuktan çocuğa büyük farklılıklar gösterir. Kimi çocuk en ufak gürültüde uyanırken, kimisi sesten hiç etkilenmez.

Sponsorlu Bağlantılar

“Benim kızım var 18 aylık ama gece uyumuyor ne uyku yapar?” için bir yanıt

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT