Kategoriler
Soru / Cevap

Böbrek sağlığını bozan şeyler nelerdir?

Sizden gelen soru:

Böbreklerin sağlığını bozan şeyler? *

Cevap:

Böbrek Sağlığını Bozan Şeyler

Böbreğin sağlığını bozan bir dizi risk bulunur. Böbreklerin düzenli çalışmasını engelleyen ve böbrek sağlığına zarar veren riskler aşağıdaki gibidir;

Sponsorlu Bağlantılar

Böbrekler vücudun en önemli organlarından ikisidir. Kandan atık ürünlerin süzülüp temizlenmesinden ve sıvı fazlasının idrar şeklinde atılmasından sorumludurlar. Böbrekler, aynı zamanda kan basıncının düzenlenmesi, yeni kırmızı kan hücrelerinin yapılması ve kemiklerin sağlıklı olmasında da yardımcıdırlar.

İşte böbrek sağlığına zarar veren riskler;

Şeker hastalığı (Diyabet) 
Böbrek hastalığı diyabetin bir komplikasyonu olarak ortaya çıkabilir. İyi kontrol edilmemiş kan şekeri böbreklerdeki kan damarlarını hasarlar; diyabet böbrek hastalığı gelişmesinde en önemli nedenlerden birisidir.

Hipertansiyon (yüksek kan basıncı) 
Kontrol edilememiş hipertansiyon böbreklerdeki kılcal damar yapılarını bozar. Bunun sonucunda böbrekler hastalanır ve normal fonksiyon göremez hale gelir.

Taş hastalığı 
Böbrek ve idrar yollarında oluşan taşlar böbrek dokusunda bulundukları yer itibarıyla ya doğrudan ya da idrar akımını engelleyerek kalıcı hasara neden olabilirler.

Nefritler
Glomerülonefrit değişik nedenlerle böbrek damarlarında yangıya neden olur; bu durum sağlıklı böbrek dokusunu hasara uğratır, idrarda protein kaçağı, kan görülmesi ve ilerleyici böbrek hastalığına neden olur.
Piyelonefrit tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonlarının böbreklere doğru yukarı yayılmasıyla ortaya çıkar

Yapısal Bozukluklar
Polikistik böbrek hastalığında böbreklerde çok sayıda kist olarak adlandırılan, içleri sıvı dolu kesecikler mevcuttur. Normal böbrek dokusu bu kistlerle yer değiştirmiştir.

İlaçlar/toksinler 
Özellikle böbreklerden atılımı olan ilaçlar başta olmak üzere birçok ilacın böbrek fonksiyonlarını olumsuz yönde etkileyici yan etkileri olabilir. Romatizmal hastalıklarda kullanılan antiinflamatuar ve ağrı kesici ilaçlar böbreğe yan etkisi yönünden dikkat edilmesi gereken ilaçların başında yeralır. Her türlü ilaç kullanımı mutlaka doktor kontrolünde olmalıdır. Ayrıca bazı toksin ve ağır metaller de böbreğe zarar verir.

böbrekler

Böbrek Hastalığının Belirtileri 

  •  Çabuk yorulma, bulantı, kusma
  •  İdrarın görünümünde değişiklik (Kanlı, çay rengi, köpüksü olması)
  •  İdrar yapma alışkanlığında değişiklik (Miktarda artma veya azalma, idrara sıkışma, idrar yaparken yanma, gece idrara çıkma)
  •  Ayak bilekleri, el ve yüzde şişme
  •  Yüksek kan basıncı
  •  Nefes darlığı, nefes almada zorluk
  •  Tat almada bozukluk, kötü kokulu nefes

Dikkat Edilmesi Gerekenler

Böbreklerin yetersiz çalışması halinde Kansızlık, kalsiyum eksikliği, kemik direncinin azalması, kemiklerde eğrilme, kırıklar oluşabilir.Kuru üzüm, muz, portakal gibi yiyeceklerde bulunan potasyum tuzunun vücutta birikmesi halinde de kas güçsüzlüğü, felç, hatta kalp durması bile yaşanabilir. Hastaların özellikle potasyum yükselmesine dikkat etmeleri gerekir. Uygun tedavi ile böbreği hiç çalışmayan hastalar bile çok rahat ve uzun yaşayabilir. Bu durumda doğru tedavinin ve hasta uyumunun önemi büyüktür. Kronik böbrek yetmezliğinin önemli nedenlerinden ikisi, şeker hastalığı ve yüksek tansiyondur. Bu rahatsızlıkların göz ardı edilmemesi, böbrek yetmezliğine neden olmadan tedavi edilmesi gereklidir.Diyaliz hastalarının, 2 diyaliz arasında 2.5 kilodan fazla almaması da gerekir. Diyalize girerken çok su içen hastalarda tansiyon düşmesi yaşanır ve kas kasılmalarına rastlanır. Hastalar, hemodiyaliz sırasında beslenme lerine dikkat etmelidirler…

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT