Kategoriler
Soru / Cevap

Çocuk Gelişimi ve Pedagog Aynı Meslek Midir?

Sizden gelen soru:

Çocuk gelişimi ve pedagog aynı meslek midir?

Cevap:

Çocuk Gelişimi ve Pedagog kavramları üzerinde duracağız. Birbirleriyle çok yakın kavramlar olmalarına rağmen farklı konularda hizmet sunmaktalar. Hizmet sundukları alanlar çocukların sağlık sorunları alanıdır. Biri meydana gelen sağlık sorunlarını zihinsel yani psikolojik etkilerini inceler diğeri ise fiziksel sorunlar sonucu oluşan sağlık sorunlarını inceler.

Sponsorlu Bağlantılar

Şimdi çocuk gelişimi bölümü ile pedagogluk arasındaki farkı anlamak için aşağıdaki açıklamaları ve bu iki mesleğin ilgi alanları ile çalışma alanlarına göz atalım;

Çocuk Gelişimi Nedir? Ne İş Yapar?

Çocuk Gelişimi Bölümü’ nün amacı; 0-18 yaşlar arasındaki normal gelişim gösteren, engeli olan, korunmaya muhtaç, çalışan, mülteci, suçlu çocuklar ile hastanede yatan çocukların zihinsel, dil, motor, sosyal, duygusal gelişimlerini  ve özbakım becerilerini değerlendirebilen,  tüm gelişim ve beceri alanlarını destekleme konusunda çocuğa, aileye, eğitimciye ve topluma hizmet sunan Çocuk Gelişimcisi yetiştirmektir.

Çocuk Gelişimi programından öğrenciler, çocukların tüm gelişim alanlarında gelişim düzeylerini belirleme, gelişim düzeylerine uygun programlar hazırlama ve çevre düzenlemesi yapma, çocuğun farklı alanlardaki gelişimlerini takip etme ve yeni düzenlemeler yapma ve eğitim programları hazırlama, ailelere, çocuk gelişimi alanında hizmet veren kişilere, kurum ve kuruluşlara alanla ilgili danışmanlık verme ve işbirliği yapma, toplumu bu konularda bilinçlendirme ve çocuk – aile ile ilgili disiplinlerle koordinasyon kurma çalışma formasyonu ile donatılmış olarak mezun olmaktadırlar.

Pedagog Nedir? Kime Denir?

Pedagog, çocuk eğitim ve terbiyesi ile uğraşan bilim insanına verilen isim, çocuk psikoloğu, mürebbi (bayanlar için mürebbiye). Pedagoglar, toplum tarafından kabul gören normlar doğrultusunda çocuklardaki bedensel, zihinsel, duygusal, sosyal gelişimlerini inceler, buralarda meydana gelen sapmaların düzeltilmesinde rol alırlar.

2547 Sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği 1982 yılından sonra Yükseköğretim Kurumlarına (YÖK) bağlı üniversitelerde pedagoji bölümleri kaldırılmıştır. Şuan da Eğitim Programları ve Öğretim bölümü ve Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü mezunları pedagog olarak atanmaktadır. Çocuk psikolojisi konusunda uzmanlaşmak için mezuniyetten sonra da eğitimlere devam etmek ve bu alanda çalışmak gerekiyor yeterli bir pedagog olabilmek için. Aynı zamanda alanın etik kurallarına uymak gerekmetedir.

Pedagogların hizmet sahaları genelde şu başlıklar altında toparlanabilir,

  • Davranış bozuklukları
  • Öğrenme ve dikkat bozuklukları
  • Özürlü çocuklar rehabilitasyonu
  • Düşük ve yüksek IQ üzeri çalışmalar
  • Anne-çocuk ilişileri
  • Öğretmenlik ve rehberlik hizmetleri
  • Çocuk terbiyesine yönelik destek programları
  • Terapi görüşmeleri
  • Zeka geriliği ve/veya üstün zeka
  • Okul başarısızlığı ve uyumsuzluğu,
  • Yaygın gelişim bozukluklar
  • Gecikmiş dil ve konuşma
  • Artikülasyon (sesletim) ve sesbilgisi bozuklukları
  • Kekemelik
  • Aile danışmanlığı

Bunların yanı sıra pedagoglar, çocuk mahkemelerinde bilirkişi, çocuk ıslahevlerinde gözlemci ve uzman kişi, her dereceli okullarda disiplin kurulu danışmanlığı, kreş ve çocuk yuvalarının açılmasında bilirkişi, sağlık kurumları, hastane ve çocuk kliniklerinde uzman olarak da görev yapmaktadırlar.

Çocuk Doktorları ve Pedagoglar Arasındaki Farklar

Çocuk doktorunun alanı ise sadece çocuğun bedensel sağlığıdır ve kesinlikle çocuğun ruhsal sağlığı hakkında bilgi sahibi değildir. Çocuk doktorları, aileleri bilmedikleri alanda kulaktan dolma bilgilerle yanlış yönlendirmemelidirler.

Ailerimizin çoğu çocuklarının psikolojik, sosyal, duygusal, zihinsel gelişim alanları ve davranışları hakkında çocuk doktorlarına danışmayı tercih ediyor.

Çocuk doktoru çocuğun bedensel gelişiminden sorumludur ve çocukların ruhsal gelişimi yani davranış problemleri ve diğer gelişim alanları hakkında uzmanlığı ve bilgisi yoktur. Bu alanda verdiği bilgiler bir pedagogun çocuk hastalıkarı hakkında kulaktan duyma bilgilerle vereceği yanıtlarla aynıdır.

Bir pedagogun çocuğun bedensel sağlığı veya bir hastalığı ile ilgili bir bilgisi yoksa, bir çocuk doktorun da çocuğun ruhsal gelişimi ve psikolojisi, gelişim alanlarıyla ilgili bilgisi yoktur. Çocuk doktorunun bu konuda vereceği bilgiler ona gelen çocukların deneyimlerine göre verdiği yanlış genellemelerdir. Bu alanda uzmanlığı yoktur.

Bazen çocuk doktorları bilgi sahibi olmadığı uzmanlık alanında aileleri yanlış yönledirebiliyor. Örneğin bir ailemizin çocuğunda konuşma geçikmesi vardı. Aile bunu fark etmekte daha doğrusu bir pedagoga gelmekte geç kalmıştı. Nedeni ise sürekli gittikleri çocuk doktorunun “ endişe etmeyin. Bana gelen boyle bir kaç tane çocuk, onlarda geç konuştu” sözleriydi. Aile güvendikleri otoritenin sözlerine kulak vermiş. Doktor olduğu için kendi alanları olmasada doktor ne söylerse doğrudur mantığıyla pedagoga gitmeyi ertelemişler. Bir sene bekledikten sorna çocukta değişme olmadığını görünce endişelenip pedagoga yani merkezimize geldiler. Çocukta gelişim giriliği olduğunu gördük ve bir program uyguladık. Daha erken fark edilmiş olsaydı, çocuğun geri olduğu beceri ve gelişim alanlarında daha fazla ilerleme kaydedebilirdik.

Ailerin çocuklarının gelişimim alanları, psikolojisi ve davranışları ile ilgili endişelerini çocuk doktorlarıyla değil, bir pedagogla paylaşmaları gerekmektedir. Aksi taktirde çocuk doktoru bilgisi olmadığı alanda aileleri yanlış yönlendirip çocukların problemlerinin büyümesine neden olabilir.

Bazen çocuk psikiyatristin alanına bile müdahale edebiliyorlar. Çocukta obsesif-komplesif bozukluk var. Halk diliyle çeşitli konularda ciddi takıntıları var. Burda aile be yapacağız dediğinde. Bir pedagoga, çocuk psikiyatristine danışabilirisniz, bu bizim alanımız değil” demek yerine “ merak etmeyin bir kaç sene sonra geçer” diyerek aileleri yanlış yönlendiriyorlar. Pedagoglar da Çocuk Doktoru Değildir ve çocuğun bedensel sağlığı ile ilgili aileleri yönlendiremez!

Pedagoglar da çocuk doktoru değildir. Birçok aile, çocuk gelişim uzmanlarına ve pedagoglara çocuk doktorlarının uzmanlık alanına giren sorular soruluyor ve bazı pedagoglar ve çocuk gelişimi uzmanları bu sorulara sanki çocuk doktorlarıymış gibi kulaktan dolma bilgileriyle cevap vererek aileleri yanlış yönlendirebiliyor. Çocuğun bedensel sağlığı ile ilgili soruları bir pedagog yanıtlayamaz. Çocuğun bedensel rahatsızlığı neyse o alandaki değerli hekimlerimiz ve çocuk doktorlarımız o konuda yardımcı olabilirler. Bu pedagogların, çocuk gelişimi uzmanlarının, okulöncesi uzmanlarının, özel eğitimcileri vb. Uzmanların uzamanlık alanı değildir.

Sevgili annne babalar lütfen her uzmana, kendi uzmanlık alanına giren sorular sorun. En sağlıklı cevabı o alanda uzmanlık bilgisi olan uzmanlar verecektir.

Kurucu, Çouk Psikolojisi ve Gelişimi uzmanı, Oyun ve Filial Terapist
Parenting Skills & Counseling
Anne baba Becerilerinizi Geliştirin, Sağlıklı ve Mutlu Çocuklar Yetiştirin

Maalesef günümüzde pedagoga gitmek hala bir tabu. Bir çok aile pedagoga gittiğini çevresinden saklar. Çevresinin kendilerini ya da çocuklarını problemli göreceğini düşünüyor. Oysa bir pedagoga gitmek bu dişçiye, çocuk doktoruna gitmek kadar doğal ve şarttır.

Sağlıklı ve mutlu çocuklar yetiştirmek için doğuştan anne baba olma sanatıyla doğmuyoruz. Farkında olmadan çocuğunuza hatalı yaklaşabilir, çocuğunuzun gelişimi ve psikolojisini olumsuz etkileyebilirsiniz. Oysa sağlıklı ve mutlu çocuklar yetiştirmek için mutlaka profesyonel bir destek almak gerekiyor.

Sponsorlu Bağlantılar

“Çocuk Gelişimi ve Pedagog Aynı Meslek Midir?” için 0 yanıt

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT