Kategoriler
Soru / Cevap

Çocuklar ne zaman yürür?

Sizden gelen soru:

* Çocuklar ne zaman yürür? *

Cevap:

Bebeklerin yada çocukların sürünme, emekleme ve bir yere tutarak kalkmalarının ardından gelen yürüme evresi her anne ve babayı heyecanlandırır. Her anne ve baba bebeğinin bir an önce yürümesini ister. Zaman geçtikçe yürümeyen bebekler anne ve babayı endişelendirir ve bebeğin ne zaman yürüyeceğini, yürümek için geç mi kaldığını yada bir sorun olup olmadığını merak eder.

Bebeğiniin yürümek için geç kaldığını düşünenler

Yürümeye kadar olan gelişim evrelerinde kişisel farklılıklar çok azdır, genellikle yürümede olduğu kadar esnek bir zaman dilimi verilemez. Yani diğer bir deyişle bir bebek 3 ayda başını tutmamışsa, 6-7 aylarda dönmeye başlamamışsa, 6.5-7 ayda destekle, 7.5-8 ayda da desteksiz oturamamışsa gecikmeden araştırılması gerekir. Ancak yürüme için bu kadar dar bir sınır mevcut değildir. Çocuklar genellikle ortalama 12-13 ay civarında yürümeye başlarlar, ancak bazı çocuklarda bu 9 ay kadar erken olurken, bazı çocuklarda 17-18 aya kadar gecikebilir.

Sponsorlu Bağlantılar

8-9 ay’dan sonraki gelişim evreleri giderek kişisel farklılıklar göstermeye başlar. Kimi çocuk önce emekler, sonra sıralamaya başlar ve son olarak tutunmadan desteksiz yürümeye başlar. Kimi çocuk emeklemez, kollarından destek alarak kendini poposunun üzerinde sürükleyerek hareket eder, daha sonra yürümeye başlar. Kimi çocuk ise bunların hiçbirini yapmadan direk yürümeye de başlayabilir.

bebe çocuk yürüme

Yürümenin gecikmesinin sebepleri  neler olabilir

Genetik yapı, çocuğun boy-kilo oranları, erken doğup doğmaması gibi birçok faktör, çocukta bir anormallik olmaksızın yürümenin gecikmesine neden olabilir. Yine ailenin aşırı korumacı olması, dolayısıyla çocuğa fırsat verilmemesi, veya çocuğun yeterince cesaretli olmaması gibi basit nedenler de yürümenin gecikmesine yol açabilir. Çocukta  diğer gelişim evrelerinde bir aksama yoksa ve doktorun yaptığı fizik muayene ve nörolojik muayenenin normal olması koşuluyla, 18 aya kadar endişelenmeden beklenilebilir. Ancak bebeğinizi takip eden doktorun bir şüphesi varsa diğer gelişim evrelerinde de aksama varsa çok daha erken araştırma yapılabilir.

Halk arasında yanlış bir uygulama

Maalesef özellikle kırsal kesimde çok yanlış bir alışkanlık da yürüyemeyen çocuğa D vit ampul kırıp içirmektir. Bu ampuller 300.000 ünite gibi çok yüksek dozda D vitamini içeriler, ve özellikle de böbrekleri hassas çocukların ciddi sorunlar yaşamasına yol açarlar.

Yazar :Dr Anıl Yeşildal

Bebeklerin yürümesinde etkili olan faktörler

Bebeğin yürüme zamanını belirleyen en önemli faktör genetiktir. Bebek çoğunlukla anne veya babasının yürüdüğü zamanda yürüyecektir.

Etkili olan diğer faktörler:

  • Bebeğin aşırı kilolu olup olmaması ( bu durumda biraz daha geç yürüyecektir)
  • Hevesli, maceracı bir kişiliği olup olmaması
  • Ne kadar iyi emeklediği ( genellikle çok iyi emeleyen bebekler daha geç

yürürler

  • Geçirdiği hastalıklar ( tam ilk adımların atmaya çalışırken hastalanan bebek bir süre çalışmalarına ara verebilir )
  • Geçirdiği kötü tecrübeler ( yürümeye çalışırken kötü bir düşme yaşarsa, bir süre duraklama yaşayabilir )

Bu faktörlerin etkilerini de göz önüne alarak çoğu bebeğin 12-15 ay arası yürümeye başladığını söyleyebiliriz. Ancak 9 ayda yürüyenler olduğu gibi, tamamen sağlıklı olmasına karşın 18 ayda henüz kendi başına yürüyemeyen bebekler de vardır. Akranlarının koşmaya başladığını görüp beklemek anne babalar için biraz endişe verici olsa da, bebeğin gelişimi normalse, doktorunuz bir sorun olmadığını söylüyorsa sorun yoktur. Siizin tek yapabileceğiniz, o hazır olana dek beklemektir. Bu doğal süreci hızlandırmak için yapabileceğiniz birşey yoktur.

 

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT