Kategoriler
Soru / Cevap

Dilin şiirsel işlevini örnek vererek açıklayınız?

Dilin şiirsel işlevi yada dilin sanatsal işlevi nedir? Şimdi dilin şiirsel işlevinin ne demek olduğunu açıklayıp, dilin şiirsel işlevine örnekler vereceğiz.

Sizden  gelen soru:

Boyundan kuyruk sokumuna kadar inen vücudumuzun dik durmasını sağlayan yapıya ne denir? Bu soru nedir?

Sponsorlu Bağlantılar

Cevap:

Şiirsel (sanatsal) işlev

Dilin şiirsel işlevi yada sanatsal işlevi en kısa tabir ile dilin sanat yapmak amacı ile kullanılan işlevidir. Dilin şiirsel işlevde kullanılıp kullanılmadığını anlamak için bir iletinin iletisi kendisinde olup olmadığına bakılır. Eğer iletinin iletisi kendisinde ise dil şiirsel işlevde kullanılmış demektir.

Dil bu işlevde kullanıldığında iletinin iletmek istediği husus, iletinin kendisindedir. Bu durumda ileti, kendi dışında herhangi bir şeyi ifade etmez, yansıtmaz. Obje iletinin kendisidir. Örneğin dilin şiirsel işlevde kullanıldığı metinler olan lirik anlatılarda ve şiirlerde şiirin amacı o şiirin kendisidir. Şiirsel metinler, kendinden başka bir şeyi ifade etmeye ihtiyaç duymaz, bir şiir sadece şiir olduğu için önili ve anlamlıdır, yani şiirin gerçeği, şiirin kendisidir. Dilin şiirsel işleviyle kullanıldığı metinlerde gönderici alıcıda hissettirmek istediği etkileri uyandırmak için, dili istediği gibi kullanır, yani kendi özgün üslubunu oluşturmak için bir anlamda dili yeniden yaratır. Edebi sanatlardan, karşılaştırmalardan, çağrışım gücü yüksek sözcüklerden yararlanarak imgeler oluşturur, sözcükleri daha çok yan ve mecaz anlamlarda kullanır. Edebi metinlerde dil şiirsel işlevde kullanılır.

yazı

Şiirsel işlev örnekleri

Birinci örnek

Bir garip ölmüş diyeler
Üç günden sonra duyalar
Soğuk suyla yuyalar
Söyle garip bencileyin

Artık demir almak günü gelmişse zamandan
Meçhule giden bir gemi kalkar bu limandan

İkinci örnek

Akşam ,yine akşam,yine akşam;
Bir sırma kemerdir suya baksam.
Akşam,yine akşam,yine akşam;
Göllerde bu dem bir kamış olsam.

Yazar:Ahmet Haşim

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT