Kategoriler
Soru / Cevap

Döllenme Nedir? Canlılarda Döllenme Nedir?

Sizden gelen soru:

Döllenme nedir?

Cevap:

Döllenmeyi kısaca tanımlamak gerekirse ; erkek gametle dişi gametin kaynaşmasıyla yumurtacığın oğulcuk durumuna gelmesi, aşılanması durumudur.Döllenme hem insanlarda hem hayvanlarda hemde bitkilerde görülür.Şimdi insanlarda, hayvanlarda ve bitkilerde döllenme nasıl olur kısaca bakalım.

İnsanlarda Döllenme

Ovum (yumurta hücresi) ile sperm (erkek to­hum hücresi)nin birleşmesi olayına döllenme denir.

Sponsorlu Bağlantılar

Ovum âdet kanamasından 14 gün sonra yumurtalıkların birinden atılır. Yumurta hüc­resi, tüpleri (Fallop borularının) ve kasılmalarının yaptığı basınç farkı nede­niyle tüpün içine girer. Burada, kendi güçleriyle hareket ederek gelen spermatozoitlerle karşı­laşır ve döllenme oluşur. Yumurta hücresinin döllenebilme süre­si çok kısadır. 20 saat kadar bu yeteneğini korur, daha sonra bozulur.

Spermatozoitlerin döllenme kapasiteleri 24-28 saat devam eder. Ovum ile karşılaşan spermatozoitler, ona mık­natısla çekilmiş gibi yaklaşırlar ve hemen çevresini alırlar. Kuyruklarını oy­natarak ona yapışırlar. Ancak bir tanesi yumurta hücresinin içine girer ve her iki hücre­nin çekirdeği birleşerek döllenme olayını meydana getirir. Bu an çok önemlidir. Artık bir in­san hücresi oluşmuştur. Bir noktadan daha küçük, bir tozdan daha ha­fif olan bu cisim 9 aylık sürede gelişerek 50 cm. uzunluğunda ve 3,5 kg. ağırlığın­da yeni bir canlı, yeni bir insan yavrusu olacaktır. Döllenmiş hücre 3-4 saat sonra çoğal­maya başlar. Birken iki, ikiyken dört olur ve durmadan çoğalarak rahime doğru iler­ler. 3 ile 7 gün içinde asıl gelişeceği ve yerleşeceği yere; kendisi için hazırla­nan rahimin içine gelir. Bu süre içinde aşağı yukarı 10 cm. kadar yol almıştır. İşte döllenmiş yu­murta hücresi rahim içine gelmeden herhangi bir yerde (tüpte, yumurtalıkta, karın içinde vb.) takı­lıp kalır ve gelişimine orada devam ederse dış gebelik denilen hastalık tablosu or­taya çıkar.

Yumurta hücresinin yumurtalıktan atıl­dığı yuva da, «sarı cisim» denilen şekle dönüşür ve gebeliğin ilk 3 ayın­da progesteron hormonunu çıkararak döllenmiş yumurtanın rahim içine yerleşme, beslenme koşul­larını sağlar. Döllenmiş yumurta daha sonra rahimin içine gelerek adeta kızgın bir bil­yenin buz içine yerleşmesi gibi mukozanın içine girer, yuvarlanır, üstü yi­ne mukoza tarafından kapanır.

Döllenmiş yumurta bu arada lifler çıkararak top­rağa kökler salar gibi yerleşir ve rahim mukozasını eritir.

Artık bun­dan sonra anne tarafından beslenecektir. Yumurta hücrelerinin bir kısmı bu yöne doğ­ru çoğalarak anne ile çocuk arasındaki beslenme işini sağlayacak plasenta (son) ve göbek kordonu­nu oluşturmak için gelişirken, bir kısmı da amnios zarının yapımı­na yardım eder. Yine bir kısım hücreler de çocuğun oluşumunu sağlamak üzere çoğalırlar­ken bu iki kısım hücre grubu arasında bir boşluk ortaya çıkar. Boşluğun içi iler­de amnios suyu ile dolacaktır.

Üç aya kadar olan bebek taslağının adı embriyo’dur. On­dan sonraki adı fefüs’tür. Embriyo rahim içine ilk girdiğinde 1 mm. kadardır ve genel­likle rahimin dip ve orta kısımlarına yerleşir.

Hayvanlarda Döllenme

Dişi eşey hücresi yumurta, erkek eşey hücresi spermle döllenir ya da partenogenetik olarak uyarılır. Yumurta, spermleri kendine çekmek için bazı özel kimyasallar salgılar. Yumurtanın mukopolisakkrit dış kısmının salgıladığı bu kimyasala Fertilizin denir. Her yumurta hücresi, kendi türüne uygun fertilizin maddesi salgılar. Eğer yumurta suyu kılcal bir boru içersine konursa, spermalar bu kılcal borunun ağzında toplanır. Bu kemotropizm hareketidir. Döllenme sırasında sperm yumurtaya değer değmez, Antifertilizin denilen maddeyi salgılarak yumurta fertilizini nötralize eder. Döllenme sırasında akrozomdan salınan “Hyaluronidaz” enzimi ile yumurtanın dışındaki Corona radiata’yı eriterek spermin yumurtaya ulaşması sağlanır. Sperm yumurta içersine girer girmez, girdiği yerden başlayarak bir döllenme zarı oluşturur. Buna Kabuk Tepkimesi denir. Bu tepkimenin nasıl oluştuğu tam olarak bilinmemekle beraber, deneysel olarak bu zar kaldırıldığında birçok spermanın yumurtaya girmesine olanak tanır. Kural olarak bir yumurtaya bir sperma girer, (Monospermi), fakat bazı hayvan gruplarında birden fazla sayıda sperm yumurtaya girebilir (Polispermi). Döllenme zarı oluştuktan sonra hiçbir sperm yumurtaya giremez. Birleşme sırasında iğ iplikleri çekirdeğe yaklaşır ve daha sonra ikiye ayrılarak birbirinden uzaklaşır. İğ ipliklerinin oluşumu mayozu vesegmentasyonu başlatır. Normalde yumurta hücresinin geçirgen olmayan zarı, döllenme sonrasında geçirgen hale gelir ve metabolik aktivitesini arttırır. Yumurta, hücre içindeki depo besinleri kullandıktan sonra, zar aracılığıyla madde alış verişi yapmaya başlar. Döllenme öncesinde bulunmayan enzimlerin sentezine ve protein sentezine başlanır. Böylece segmentasyon başlar ve gelişme devam eder.

Bitkilerde Döllenme

Bitkilerde dişi organın stigması üzerine gelerek çimlenen polenden gelişen polen tüpü, stilusdan geçerek genellikle mikropilden, bazen de kalazandan embriyo kesesine ulaşır. Polen tüpü içindekispermlerden biri yumurta hücresi ile birleşerek zigotu, bir diğeri de embriyo kesesi sekonder çekirdek ile birleşip, triploid endospermi (besi dokuyu) oluşturur. Zigot ilerki dönemlerde bölünerek embriyoyu meydana getirir.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT