Kategoriler
Soru / Cevap

Eski ve yeni soyadı kanunu farkları nelerdir?

Eski soyadı kanununun yerine getirilen yeni soyadı kanunu ile bir çok şey değişti. İşte eski ve yeni soyadı kanunu arasındaki farklar…

Sizden gelen soru: 

Soyadı kanunu yeni ve eski arasındaki farklar?

Cevap:

Soyadı kanunu resmen 1935 yılı itibari ile kullanılmaya başlanmıştır. 21 Haziran 1934 tarihinde kabul edilen soyadı kanunu, 2 Temmuz 1934 günü Resmi Gazete’de yayımlanmış ve 2 Ocak 1935′te yürürlüğe girmiştir. Soyadı kanunu isviçre’den alınarak düzenlemiştir. Bu kanun ile her Türk vatandaşına bir soyadı taşıma yükümlülüğü getirilmiştir.

Sponsorlu Bağlantılar

Bu kanunun kabulünden sonra soyadı, Türkiye’de kişilerin kimliğinin ayrılmaz bir parçası olmuştur.

atatürk, nüfus cüzdanı

Eski ve yeni soyadı kanunu farkları

  • Yeni kanun ile birlikte herkese bir soy zorunluluğu getirilmiştir. Eski kanunda böyle bir zorunluluk yoktu.
  • Yeni kanunla birlikte soyadı seçme görevi “koca”ya verilmiştir.
  • Eskiden kullanılabilen edebe aykırı ve gülünç soyadlarının, aşiret, yabancı ırk ve millet isimlerinin, rütbe ve memuriyet bildiren soyadları yasaklanmıştır.
  • Eskiden dini , sosyal ve ailevi unvanlar taşımalarının yol açtığı ayrım vardı. Yeni yasa ile birlikte bu ayrım ortadan kaldırıldı.
  • Eskiden yaşanan nüfus işlemleri, askere alma, okul kaydı, tapu işlemleri gibi alanlarda yaşanan karışıklıklar soyadı kanunu ile ortadan kaldırıldı.
  • Eski yasada “ağa“, “hacı“, “hafız“, “hoca“, “efendi“, “bey“, “beyefendi“, “hanım“, “hanımefendi“, “paşa“, “hazret” gibi unvan ve lakaplar bu yeni yasa ile kaldırıldı.
Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT