Kategoriler
Soru / Cevap

FAO’nun Anlamı Nedir? FAO’nın Amaçları ve Görevleri

Sizden gelen soru:

FAO’nun anlamı? *

Cevap:

Fao nedir?

Fao, İngilizce Food and Agriculture Organization kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır. Türkçe’de Gıda ve Tarım Örgütü anlamına gelmektedir. Birleşmiş Milletlerin ilk kurulan uzmanlık örgütüdürfao

Sponsorlu Bağlantılar

Fao; Açlığı yok etmek ve beslenme şartlarını iyileştirmek, gıda güvenliği ve herkes için yeterli gıdaya erişim gibi sorunlarla başetmek amacıyla 1943?’te kurulan bir örgüttür.

FAO - Gıda ve Tarım Örgütü

Fao’nun temel hedefi nedir?

Fao’nun temel hedefi, günümğzdeki ve gelecekteki nesillerin ihtiyacını karşılamak için; çevreyi kirletmeyen, teknik açıdan uygun, ekonomik açıdan uygulanabilir ve sosyal açıdan kabul edilebilir bir kalkınmayı desteleklemek olarak tanımlanabilir.

Fao’nun temel işlevi nedir?

Fao’nun günümüzdeki temel işlevi de artık sadece gelişmekte olan veya az kalkınmış ülkelerde tarımın ve beslenmenin sağlıklı bir biçimde yapılması değil, aynı zamanda gelişen ülkelerde de sağlıklı gıdaya erişimin yollarını belirlemek olmuştur.

Fao’ya üye devlet sayısı nedir?

Fao’ya üye devlet sayısı 152’dir. Bu üyeler, her iki yılda bir toplanan konferanslarda, örgütün bütçesi ile programını onaylayıp yöneticilerini seçerler.

Fao’nun merkezi nerededir?

Fao’nun merkezi Roma?dır. Buna bağlı olarak dünyada yayılmış çok sayıda büroları mevcuttur.

Türkiye Fao’ya ne zaman üye olmuştur?

Türkiye, 9 Haziran 1947 tarih ve 5063 sayılı kanun gereğince fao’ya üye olmuştur.

FAO – Gıda ve Tarım Örgütü Tarihi

Gıda ve Tarım Örgütü (GTÖ; Food and Agriculture Organisation, FAO), açlığı yok etmek ve beslenme şartlarını iyileştirmek amacıyla 1943’te kurulan ve 1946’da Birleşmiş Milletler’in uzmanlık kuruluşu haline gelen bir örgütü. Açlığa karşı mücadelede çok yönlü etkinlikleri vardır. Hükümet ve teknik kuruluşların tarımı, ormancılığı ve balıkçılığı geliştirme projelerine aracı ve yardımcı olur. Bu tip konularda ülkeler düzeyinde teknik yardımlar sağlar. Eğitsel projeler geliştirerek, araştırmalar yapar ve seminerler verir. Dünyadaki tarımsal ürünlerin üretimi, tüketimi, ticareti ve depolanması, tabii kaynakların geliştirilmesi, ağaçlandırma gibi konularda danışmanlık yapar. İstatistikler tutarak bültenler yayınlar.

GTÖ’nün merkezi Roma’dadır. Buna bağlı olarak dünyada yayılmış çok sayıda büroları mevcuttur. 1960’lardan sonra çalışmalarını, daha çok tarım ürünlerinin geliştirilmesi ve protein eksikliğinin giderilmesi konularında yoğunlaştırmıştır. BM ülkelerinin çoğu GTÖ’nün üyesidir.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT