Kategoriler
Soru / Cevap

Fizik Tedavi ve Fizyoterapi Aynı Mıdır?

Sizden gelen soru:

Fizik tedavi ve fizyoterapi aynı mıdır acaba?

Cevap:

Üniversitede okunması hedeflenen bölümler arasında ilk sırayı sağlık ile ilgili bölümler almaktadır. Buradan çeşitli bölümler hakkında bilgiler vermeye devam ediyoruz. Verilen bilgiler arasında ilgili bölümler hakkında bilgiler, çalışma ortamları vs. gibi veriler bulunmaktadır. Kısaca anlatmak gerekirse bir nevi rehberlik bilgileride denebilir. Bu sefer birbirine en çok karıştırılan iki bölüm hakkında karşılaştırmalı bilgiler sunacağız.

Sponsorlu Bağlantılar

Fizik Tedavi

Fizik tedavi, ya da İngilizce konuşulan ülkelerde yaygın adıyla Fizyoterapi, yaralanma, hastalık, travma ya da yaşlılık gibi nedenlerle eksilme gösteren fonksiyonel hareketleri geri kazandırma amaçlı yapılan, elektrik akımı, sıcak ya da soğuk uygulaması, egzersizler ya da çeşitli dalgalarla hastaların tedavisine verilen isimdir. Fizik tedavi eğitimi alan ve uygulayan kişilere fizyoterapist denir.

Üniversite ve eğitim kurumlarında bu konuya özel Fizik tedavi ve rehabilitasyon (FTR) bölümleri bulunmakta ve bu okullardan mezun olanlar fizyoterapist olarak adlandırılmaktadır. Ayrıca tıpta uzmanlık alanlarından olan Fizik tedavi ve rehabilitasyon anabilimdalında uzmanlaşanlar ise FTR doktorlarıdır. İlgili tedavi merkezlerinde doktor ve fizyoterapistler birlikte çalışmaktadır. Tıp dilinde; “optimum nöromüsküloskeletal fonksiyonu edinme veya geri kazanmayı amaçlayan tedavi” olarak açıklanan fizyoterapinin uygulanması bazen uzun yıllar sürebilir.

Fizyoterapide amaç, bireylerin yaşamsal faktörleri sağlıklı olarak yerine getirebilmesini sağlamaktır. Fizyoterapi, fiziksel uygulamanın dışında duygusallık ve sosyal ilişkiler gibi unsurları da kapsar. Fizik tedavi, bu konunun eğitimini almış uzman fizyoterapistler tarafından yapılmaktadır. Tedavi uygulaması öncesinde bir takım laboratuvar bulguları ile muayeneye başvurulur. Elektrodiagnostik elektromiyografi (sinir iletim hızı) testi gerekli görülebilir. Fizik tedavi için özel bakım merkezleri, geriatri, nörolojik, fitness merkezleri ve spor eğitim tesisleri gibi alanlar bulunmaktadır.

Fizyoterapist Kimdir?

Fizyoterapist, hekim tarafından tanısı konan hastaların fizyoterapi ve rehabilitasyon programlarını planlayan ve uygulayan; sağlıklı kişilerde özel egzersiz ve rehabilitasyon programları ile fiziksel uyumu arttırıp, hastalık ve sakatlıkları önleyen profesyonel bir sağlık elemanıdır. Ölçme ve değerlendirme metotlarını kullanarak hasta veya sağlıklı kişinin fizyoterapi ve rehabilitasyon programını gerekli gördüğü teknik ve elektroterapi ajanlarını kullanarak, uygular.

Rehabilitasyon Nedir?

Rehabilitasyon, kişinin doğuştan veya sonradan, herhangi bir nedenle oluşan kalıcı veya geçici yetersizliklerinin, kaybedilmiş bazen de limitlenmiş olan fonksiyonel kapasitesinin belirlenerek tedavi edilmesi, psikolojik sosyal ve mesleki açıdan da desteklenerek günlük yaşamda bağımsız duruma gelmesini sağlamaktır. Çok yönlü tedavi yaklaşımı olan rehabilitasyon, bedensel özürlülerde hastalığa ve hastaya özgü fizyoterapi ve rehabilitasyon programını gerektirir ve rehabilitasyon programının standardizasyonu yoktur. Rehabilitasyon uygulamalarının ana üyesi fizyoterapisttir.

Nerelerde Çalışırlar?

1-)Yataklı Tedavi Merkezleri (Üniversite, Devlet ve Sigorta Hasteneleri vb…)

*Ortopedi ve Travmatoloji
*Nöroloji / Pediatrik Nöroloji
*Psikiatri
*Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon
*Beyin ve Sinir Cerrahisi
*Genel Cerrahi
*Kardiyoloji
*Kalp damar cerrahisi
*Göğüs Hastalıkları / Göğüs Cerrahisi
*Çocuk Hastalıkları
*Üroloji
*Onkoloji
*Kadın Doğum
*Kulak-Burun-Boğaz
*Tüm Yoğun Bakımlar
*Plastik Cerrahi / Yanık Üniteleri
*Romatoloji
*Acil Servis Üniteleri
*Diş Üniteleri

2-)Rehabilitasyon Merkezleri / Protez-Ortez Üniteleri

3-)Birinci Basamak Sağlık Hizmetleri

4-)Endüstri Alanları

5-)Okullar

6-)Spor Klüpleri

7-)Huzur Evleri

8 – ) Mesleki Rehabilitasyon Merkezleri

9-)Kaplıca Merkezleri

10-) Termal Oteller

11-) Engelli/özürlü Okulları/ Hastaneleri/Evleri

 Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü Olan Üniversiteler

2008 yılı üniversite yerleştirme sonuçları itibariyle bünyelerinde fizik tedavi ve rehabilitasyon yüksekokulu veya bölümü bulunduran üniversiteler aşağıdadır.

  • Hacettepe Üniversitesi
  • Bezmi alem vakıf üniversitesi
  • Gazi Üniversitesi
  • İstanbul Üniversitesi
  • Dokuz Eylül Üniversitesi
  • Pamukkale Üniversitesi
  • Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  • Dumlupınar Üniversitesi
  • Başkent Üniversitesi
  • Süleyman Demirel Üniversitesi
  • Muğla Üniversitesi
  • Afyon Kocatepe Üniversitesi
  • Haliç Üniversitesi
  • İstanbul Bilim Üniversitesi
  • Marmara Üniversitesi
  • Mustafa Kemal Üniversitesi
  • Yeditepe Üniversitesi
  • İstanbul Medipol Üniversitesi (2010)
  • Yeniyüzyıl Üniversitesi

Masör ve Fizyoterapist Aynı Şey Mi?

Halkın büyük kısmı fizyoterapist kelimesinin ne demek olduğunu bilmediği için, fizik tedavi denildiğinde masaj aklına gelir ve masörlükle aynı şey zanneden birçok insan vardır. Masörlükle bir ilgisi yok ,sadece FTR öğrencisi 2. sınıfta tıbbi masaj(konnektif doku masajı,derin friksiyon masajı v.s.) öğrenir ve bunu gerekli görürse uygular,yani fizyoterapistin tek işi masaj değildir.Dolayısıyla benzer meslek olarak masörlüğü göstermek de yanlıştır.

Ayrıca masörler için masör-masöz kursları vardır ya da fizyoterapistler tarafından 2aylık bir eğitimle yetiştirilirler.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT