Kategoriler
Soru / Cevap

Gaziantep’te Ne Yenir, Ne İçilir? Nerede Yenir?

https://www.skyscanner.com.tr/haberler/tuerkiye-nin-lezzet-sehri-gaziantep

Yemek kültürü açısından ülkemizin en ünlü şehirlerinden olan Gaziantep, son zamanlarda adeta lezzet merkezi durumunda. Yılın her döneminde gurme turlarını ağırlayanGaziantep, özellikle kebapları ve tatlılarıyla dikkat çekiyor. Sunduğu eşsiz tatlar sayesinde büyük-küçük, lüks-salaş fark etmeden şehirdeki bir çok restoran ve lokantanın ünü Türkiye’ye yayılmış durumda.

Sponsorlu Bağlantılar

Gaziantep’te ne yenilir, ne içilir?

 

Gaziantep mutfağı denince akla ilk önce baklava geliyor, bir de tabii ki nefis kebaplar. Ancak bunlar Antep mutfağının sunduğu lezzetlerden sadece birkaçı. Yüzyıllardır farklı kültürlere ev sahipliği yapan ve 250’nin üzerinde yemek çeşidinin yapıldığı Gaziantep’te, kebabın 32 türünü bulabilirsiniz. Artık gerisini siz düşünün! İşte yolunuz Gaziantep’e düşerse mutlaka denemeniz lezzetler ve bu lezzetleri tadabileceğiniz duraklar…

1. Lahmacun, baklava ve kebap çeşitleri

 

Gaziantep’te yemek denilince en meşhur ve en çok tercih edilen yerlerden birisi İmam Çağdaş. Kebap çeşitlerinden tatlılara pek çok Antep lezzetini aynı yerde tadabilme rahatlığını sunan İmam Çağdaş, özellikle kısıtlı zamanı olup da çok fazla dolaşmayı sevmeyenler için doğru adres. Restoranda mutlaka yemenizi tavsiye edeceğimiz iki şey var: Lahmacunu ve baklavası.

Antep mutfağına özel olarak sarımsaklı yapılan lahmacun, ne çok kıtır ne de çok yumuşak, tam kararında. Kebapları da çok lezzetli olan mekanın, çıtır çıtır ve iç baymayan enfes baklavasını denemeden Gaziantep’ten ayrılmayın, yoksa gözünüz arkada kalır.

İmam Çağdaş Kale Civarı, Uzun Çarşı No:49, Gaziantep

2. Katmer

Katmeri herkes olmasa da çoğu kişi bilir. Sizin de muhtemelen daha önceden tatmış olduğunuz bir lezzettir. Ancak Gaziantep’te katmer denince aklınıza öğle yemeğinden sonra yiyebileceğiniz bir tatlı gelmesin, zira Antepliler katmeri sabah kahvaltısında tüketiyorlar. Antep’in en meşhur katmercisi ise Katmerci Zekeriya. İncecik açılmış katmer hamuru arasında, kaymak ve Antep fıstığı ile sunulan porsiyonlar büyük ama o kadar lezzetli ki, yemeye doyamıyorsunuz.

Katmerci Zekeriya Usta Çukur Mahallesi, Körükçü Sokak, B. Hilmi Geçidi No:16/C-D, Şahinbey, Gaziantep

3. Beyran

Sırf beyran yemek için bile yolu Gaziantep’e düşenler var. Beyran, çorba ile etli yemek arası enfes bir lezzet. Antepliler beyranı sabah kahvaltısında tüketiyorlar. İç yağlı, bol etli ve acılı bu çorba sabah saatlerinde sunuluyor ve en fazla öğlen 12.00’ye kadar servis ediliyor. Sabaha alışılmışın dışında bir kahvaltı ile başlamak istiyorsanız, Metanet Beyran Salonu, Bakırcılar Çarşısı’nın hemen yanında.

Metanet Lokantası Kozluca Mahallesi, Kozluca Caddesi No:11, Eski Buğday Pazarı Civarı, Gaziantep

4. Ciğer kavurma ve cağırtlak kebabı

Ciğer kavurma ve cağırtlak kebabı ile dillere destan olan Köşk Kebap Salonu’nun aynı sokakta birden fazla dükkanı var. Bir dükkan ciğer kavurmacısı, öbürü ızgaracı, diğeri fırın. Anlayacağınız sokağa serpiştirilmiş bir dükkanlar silsilesi gibi. Kavurmacıda ciğer kavurmasını tadabilir, ızgaracıda cağırtlak kebabını deneyebilirsiniz.

Köşk Kebap Salonu Yaprak Mahallesi, Kepkep Sokak No:30/C, Şehitkamil, Gaziantep

5. Küşleme

Kuzunun omurga kısmından alınan bir löp et parçasına küşleme deniyor. Kuzunun bu parçası az olduğu için ve lezzeti nedeniyle kıymetli. Gaziantep’te en meşhur küşleme, merkezden biraz uzakta, Karşıyaka Mahallesi’ndeki Kebapçı Halil Usta’da bulunuyor. Bakır kaplarda sunulan küşleme inanılmaz lezzetli. Şehir merkezinden uzaklaşmak istemezseniz, küşleme için bir seçeneğiniz daha var: Halil Usta’nın kardeşi Mehmet Usta.

Kebapçı Halil Usta Karşıyaka Tekel Caddesi, Öcükoğlu Sokak No:6, Şehitkamil, Gaziantep

6. Menengiç kahvesi

Menengiç kahvesi, kahve ile aynı isimli ağaçtaki çitlembik çekirdeklerinin öğütülmesi ile elde ediliyor ve Türk kahvesi ile aynı yöntemle pişiriliyor. Menengiç kahvesinin, ne çok sert ne de çok hafif, denenmesi gereken hoş bir tadı var. Gaziantep’te menengiç kahvesini içmek isteyenler için en iyi adreslerden birisi ise kesinlikle Tarihi Tahmis Kahvesi. Türkiye’nin en eski kahvehanelerinden biri olan Tarihi Tahmis Kahvesi’nin kuruluş tarihi 1635.

Kahvehanede sunulan içecekler kadar atmosferi de çok etkileyici. Eski olması sebebiyle ahşap, yüksek tavanlı ve asma katlı bir yapısı var. Kış aylarında giriş katındaki salonun orta bölümünde yer alan büyük sobada, yanan odun seslerini dinleyerek anneannenizin salonundaki eski sobayı hatırlayıp hüzünlenmek ücretsiz. Atmosferini görmek için bile uğramaya değer.

Tarihi Tahmis Kahvesi Arasa Meydanı, Elmacı Pazarı Civarı, Şahinbey, Gaziantep

7. Kahke

Un, şeker, zeytinyağı, mahlep, susam ve nohut mayası ile yapılan kahkenin yaklaşık 15 çeşidi var. Antepliler, geleneksel olarak evde hazırladıkları bu çok lezzetli ve gevrek simidin tarifini Osmanlı döneminde Halep’ten almış. Eskiden daha çok Ramazan ayında yapılan ve tatlı, tuzlu, tahinli bir çok farklı çeşidi olan kahkeyi en iyi yapan yerlerden biri ise Akşam Simit Fırını. Küçücük bir fırın olan dükkana yolunuz düşerse, mutlaka bir kaç çeşit tadın. Hatta tazeliğini uzun süre koruması nedeniyle, fazla fazla alıp sevdiklerinize de götürebilirsiniz.

Akşam Simit Fırını Mütercim Asım Caddesi No:1/C, Gaziantep

NOT: Yukarıdaki resimler temsili olarak kullanılmıştır, adı geçen mekanlara özel sunumlar değildir.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT