Kategoriler
Soru / Cevap

Geçmişten Günümüze Deniz Taşıtları Nelerdir?

Sizden gelen soru:

* Geçmişten günümüze deniz taşıtları, tekneden ve gemilere kadar olan? *

Sponsorlu Bağlantılar

Cevap:

Deniz Ulaşım Araçları Tarihçesi

Denizlerde yük ve yolcu taşımak için kullanılan vasıtalara verilen ad. Ufak kayıktan büyük transatlantiklere kadar bütün deniz vasıtalarına bu ad verilir.

Deniz taşıtları yapımı, ilk, çağlardan beri insanlar tarafından geliştirilmiştir. Suyun taşıma gücünü gören ilk çağ insanları, bunun sebeplerini incelemeden, denizin bu gücünden faydalanma yoluna gitmişlerdir. Bu sebeple, ilk medeniyetlerde, deniz taşıtlarının, önemli bir yer tuttuğunu görürüz.

Deniz taşıtlarında ilk adımlar, Akdeniz çevresinde medeniyet kurmuş olan mîlletlerde görülmüştür. Mısırlılar, Fenikeliler, Yunanlılar, uzun yüzyıllarda, Akdeniz’e ve çevresine, yaptıkları ve git, tikçe geliştirdikleri deniz taşıtları ile egemen olmuşlardır. Yine bu çağlarda, Uzakdoğu’da Çinlilerin, çeşitli deniz taşıtları yaptıkları bilinmektedir.

Orta çağ’ın ilk Samanlarında deniz taşıtlarında fazla bir ilerleme görülmez. Fakat 1.000 yıldan beri Çinlilerin biledikleri sanılan pusulanın Araplar aracılığı ile Avrupa ya ulaşması,deniz taşıtları yapımında, büyük bir gelişmenin başlamasına yol açmıştır. Pusula ile, denizler aracılığı ile bilinmeyen çok uzak yerlere kolaylıkla gidilebilme imkânının sağlanması, deniz taşıtlarının gelişmeşin de önemli rol oynamıştır. Bu sebeple, Orta Çağ’da Portekizliler, Venedikliler, Cenovalılar, İspanyollar,gemi yapımında çok ilerlemişler, yeni yeni karaların keşfedilmesi yolunda büyük gayretler sarf etmişlerdir.

Deniz taşıtlarında, bu çağlardaki önemli bir gelişme, yelkenli gemilerin daha çok gelişmesi ile olmuştur. Böylece büyük çapta deniz taşıtlarının yapılabilmesi imkânı sağlanmıştır.

Fakat, deniz taşıtlarında asıl geliş, meyi buharlı gemilerin yapılması sağlamış bu suretle gemilerin tonilatolarında büyük bir artma olmuş, zamanla bu gelişme, gemilerin yapımına da girerek, tahta tekneler yerine, demirden gemiler yapılmaya başlanmıştır. Böylece medeniyetin ilerlemesi ile deniz, taşıtlarında ilerlemeler kendini göstermiş, deniz taşıtlarına, türbinler uygulanmış, deniz taşıtlarının cinslerinde artma olmuş, son yıllarda da atom enerjisinin deniz taşıtlarına uygulanması yoluna gidilmeye başlanmıştır.

En büyük gelişme günlerini yaşayan deniz taşıtları, bugünkü medeni dünyanın en önemli taşıtları olmak özelliğini muhafaza etmektedirler. îlk çağların 30 . 50 tonluk deniz taşıtlarının yerini, bugün 60.000 – 70.000 tonluk deniz taşıtları almıştır.

Başlıca deniz taşıtları : Bugün kullanılmakta olan başlıca deniz taşıtları şunlardır:

Transatlantik – Gemi tiplerinin en büyüğü ve en hızlısıdır. Tonilâtoları çok kere 25.000 in üzerindedir, hızlan da saatte 25 mil kadardır. Yolcuların rahat etmeleri için her türlü konfor düşünülerek yapılmıştır.

Yolcu gemileri – Hem yolcu, hem de yük taşıyabilen gemilerdir. Hızlan saatte 15 mil, tonilâtoları da 10.000 ton kadardır.

Şilepler. – Yalnız yük taşımak ü-zere yapılmış gemilerdir. Tonilâtoları çok kere 5.000 den başlar. Hızları 14 mil civarındadır, Mal yüklemek, boşaltmak için kuvvetli vinçleri ,Tanker,Akaryakıt taşımak için özel bir şekilde sarnıç halinde ambarları olan teknelerdir.

Bunlardan başka özel amaçlar için yapılmış olan gemiler vardır. Sığ yerler, deki çamuru temizleyen “tarak dubaları” büyük gemileri limana girip çıkarlarken çeken “römorkörler”, soğuk denizlerdeki buzları parçalama gemileri, ölçü ve harita gemileri, trenleri taşıyan feribotlar,otomobil ve arabaları taşıyan araba vapurları vs. gibi tekneler deniz taşıttan çeşitlerindendir.

Deniz Ulaşım Araçları – Gemiler

Buzkıran

Buzkıran, deniz ulaşımı için bir geçit açmak amacıyla, özellikle buz kırmak için yapılmış gemidir.

İlk örneğini 19. yüzyılda İngiltere’de Rus amirali Makarov’un çizdiği plana göre Ermak ‘ın oluşturduğu buzkıranların temel özellikleri, kullanılma koşullarından, özellikle de, geminin etkisinde kaldığı önemli zorlamalardan kaynaklanır. Gövde sacları, sıradan gemilerinkine oranla daha kalın, ıskarmozlar birbirine daha yakındır. Baş bodoslaması sivri ve dayanıklıdır. Baş taraf kaşık biçimindedir ve ilerlerken geminin buzun üstüne çıkmasına, ağırlığıyla buzu ezmesine olanak verir.

Şilep-Tanker

Tanker, okyanuslarda işleyen, genellikle sıvı olmak üzere büyük yükler taşıyan bir deniz aracıdır. Taşıdığı başlıca yük,petroldür.

Küçük tankerler yakın mesafelerde ve nehirlerde kullanılır. Büyük tankerlerse okyanus aşırı ülkeler arasında kullanılır. Uzak mesafelerde ekonomik bir nakliyat vasıtası olduğundan tankerlerin büyüklüğü gittikçe arttı. En yenileri, nükleer uçak gemisiU.S.S. Enterprise’nin üç katı büyüklüğündedir. Bir tanker ne kadar büyük olursa taşıma masrafları da o kadar az olur. Çünkü motor gücü ve tayfa ihtiyacı tankerin petrol taşıma kapasitesi kadar çabuk artmaz.

Tankerlerin dünyaca bilinen büyük tiplerinin her birinin 312.000 ton kapasiteleri vardır. Bunların ilki Universe Ireland isimli, 1968’de Japonya’da bir Amerikan şirketi için yapılan tankerdir. Uzunluğu 345 m olup, eni 53 m’dir. Su altı derinliğiyse 24 m’dir. Seyir hızı saatte 27 km’dir. Toplam tayfa sayısı 51 kişidir.

Yük yerinden başka; geminin bir baş kısım deposu, 8 merkez ve yanlarında 16 yan deposu mevcuttur.

Vapur

Vapur bir deniz ulaşım aracıdır. Türkçeye Fransızcadaki “su buharı gücüyle çalışan gemi” anlamına gelen vapeur sözcüğünden geçmiştir.Eski dönemlerde gerçekten de buharla çalışan vapurlar, günümüzde akaryakıt ile çalışmaktadır. Günümüzde vapurlar genellikle 600 ile 2100 yolcu kapasitelidir.

Mavna

Mavna (ya da Mauna), daha çok korunaklı veya iç suyollarında yük taşımakta veya sığ limanlarda gemilerin yükleme-boşaltma işlemlerinde kullanılan ve 40 ile 60 ton arasında yük alabilen, güvertesiz tekne. Römorkör yedeğinde çekilerek götürüldükleri gibi motorlu olanları da vardır.

Yelkenli

Yelkenli, yelkeni olan, yelkenle giden deniz, göl veya akarsu taşıtıdır.

Teknenin şekli, yelkenlerinin sayısı ve düzenine göre farklı isimlerle adlandırılır. Türk sularında yelkenli olarak kullanılabilir en yaygın sabitsalmalı tekne gulettir. Ancak gulet ve Ege Denizi’nin diğer yaygın teknesi tırhandil, özellikle son 40 yılda daha çok makine ile kullanılır hale gelmişlerdir.

Deniz otobüsü

Deniz otobüsü feribotlardan daha hızlı ve farklı olarak sadece yolcu ve kargo taşıyan deniz aracıdır. Hız için daha aerodinamik yapılırlar. Körfez içi insan taşımacılığı için en konforlu ve hızlı ulaşım aracıdır. Ancak bu araçların bir takım dezavantajları da vardır. Deniz otobüsleri hafif dalgalı denizlerde bile oldukça sarsıntı yapar ve hatta seferleri durdurulur.Geneldekatamaran (çift gövdeli) tipinde imal edilirler.

Yat

Yat, deniz seyahatlerinde genelde gezi ve iş amaçlı kullanılan lüks teknelerdır . Motor veya yelken gücüyle sayahat etme yeteneğıne sahip olur. Geleneksel yapı malzemesi compozit, ahşap, çelik, alüminyum dur. İlk yatlar Hollanda Kraliyet ailesitarafından kullanılmıştır.Yatlar deniz yoluyla Dünya’yı dolaşmak için idealdir.Günümüzde yat turları iyi bir gelir kaynağıdır.

Feribot

Feribot, yolcularla birlikte yolcuların araçlarının da taşındığı deniz taşıtıdır. Türkiye’de kullanılan ilk feribot Suhulet’tir. Feribotlar ayrıca demiryolu taşıtlarının taşınması için de kullanılmaktadır.

Katamaran

Katamaran, birbirine bağlanmış iki tekneden oluşan ve gezi denizciliğinde kullanılan deniz taşıtı.

Sri Lanka, Hindistan ve Polinezya kökenli olan katamaran, günümüzde Avrupa ve ABD’de gezi amacıyla yaygın biçimde kullanılmakta, yelkenli ya da motorlu çeşitleri yapılmaktadır. 1950’den bu yana yarışlarda kullanılmaktadır. Okyanus aşırı yarışlarda teknelerin yerini almaya başlamıştır.

İstanbul’da kullanılan deniz otobüsleri de katamaran tipindedir.

Ağır deniz şartlarına dayanıksızdırlar.

Römorkörler

Römorkörler veya diğer isimleriyle kılavuz tekne ve pilot botlar genellikle diğer deniz araçlarının manevralarını kolaylaştırmak veya sağlamak üzere itme ve çekme işlerinde kullanılmaktadırlar. Römorkörler aynı zamanda, hurdaların, motorsuz deniz araçlarının ve petrol platformu gibi büyük yüzen yapıların çekilmesi amacıyla da kullanılmaktadırlar.

Sahip oldukları motor gücü, boyutlarına göre oldukça büyük olan römorkörler toplam beygir güçleri ve vinç/çekme kolu kuvvetleriyleanılmaktadırlar.

Cruise

İçinde konaklama olanağı (kabin) mevcut, yolcularının her türlü konforunu çeşitli ölçülerde karşılayabilen, yeme, içme ve eğlenme altyapıları olan, limanlar arasında seyrüsefer yapacak makine ve güverte donanımlarına sahip gemilerdir.

Arabalı Vapurlar

Denizlerde, göllerde, büyük nehirlerde, tren vemotorlu taşıtların bir kıyıdan diğer bir kıyıya götürülmesi için özel olarak yapılan vapur.

Tren taşımak için yapılanlara özel olarak ray döşenir, yükleme ve boşaltma yapılacak iskeleler de rayla döşeli olduğundan işlem kolayca yapılır.Araba vapurlarının ön ve arkası, iniş ve binişlerin kolayca yapılabileceği şekilde yapılmıştır. Vasıtalar hiç zorluk çekmeden rahatça vapurun içine girebilirler.

Araba vapurları bu günkü şekliyle ilk defa 1869yılında Şirket-i Hayriye’nin yetkilileri tarafından düşünülmüş, planları çizilmiş ve İngiltere’ye sipariş verilmiştir.

Deniz Ulaşım Araçları – Savaş Gemileri

Fırkateyn

Fırkateyn (veya Firkate); büyük gemileri destekleyen, nispeten küçük; çeşitli tonajlarda olmakla birlikte genelde 2000 – 4000 tonluk modern savaş gemisidir. Günümüz Batıdonanmalarındaki destroyere tekabül eder. Hafif yapılı, hızlı, orta derecede silahlı ve tek başına uzun menzillerde devriye, akın ve irtibat görevlerini yerine getirmek üzere tasarlanmıştır. Nispeten küçük ve hızlı olması sebebiyle, savaşlarda büyük gemilere destek verme veya kısa süreli savaşlara katılma hizmetinde bulunur.

Fırkateyn; İngilizce “Frigate” sözcüğünden gelme olduğu söylenmekteyse de, Arapça’dan gelme bir sözcük olması ihtimali daha kuvvetlidir. Eğer sözcük arapça ise: Fırka=Arapça parça, kısım, bölüm. eyn eki ise (ebeveyn’deki iki-ebe gibi) çiftlik bildirir. Bu durumda “iki parçalı” gibi bir anlama gelmelidir. Aradaki t harfi kaynaştrırma harfidir.

İlk fırkateynler; 18. yüzyılda, ahşap, üç direkli, bir tür yelkenli savaş gemisi şeklinde üretilmişlerdi. Hafif silahlarla donatılmışlardı. 19. yüzyıl ortalarından itibaren buhar makinesinin keşfiyle, buharlı gemi olarak üretildiler.Ayıca 1995 yılında ilk Stealth fikrateyn denize indirilmiştir.

Korvet

Korvet (Fransızca: Corvette), hafif zırha sahip, fırkateynden küçük, sahil devriye gemilerinden büyük savaş gemilerinin adıdır.

Görevleri genelde kritik durumlarda sahil güvenliği sağlamak, büyük filolara destek vermek veya küçük çatışmalara katılmaktı. Korvet tipindeki veya ona benzer gemilere “korvet” adını ilk kez 1650’de İngilizler, 1670’lerde ise Fransızlar vermeye başladı.

Modern donanmalarda manevra kabiliyeti yüksek gemiler yer aldığından korvetler sıkça kullanılmakta olup, bugün İsveç, Almanya, Hindistan,Çin, İsrail, Polonya, Türkiye, Yunanistan ve Rusya tarafından korvet üretimi ve bakımı yapılmaktadır.

Uçak Gemisi

1900’lü yıllarda Wright kardeşlerin insanlı uçuşu keşfetmelerinden kısa bir süre sonra uçaklar gittikçe önem kazanmışlardır. Her yeni savaş aleti gibi başlangıçta hor görülen bu aletler, kullanışlılıkları kanıtlandıktan sonra sürekli daha fazla önem kazanmışlardır.

Ancak uçakların inişi ve kalkışı için gereken pistlerin sadece karada olması kullanımlarını kısıtlıyor, komutanlar için sorun çıkartıyordu. Ayrıca uçaklar, gemiler için de bir sorundu. Hem uçakları taşıyabilmek hem de düşman gemilerine karşı kullanabilmek için uçak gemileri icad edildi.

Monitör

Monitör savaş gemisi hakkında bilgi bulunamadı.

Gambot

Gambot, (İngilizce “gunboat”tan gelir) bir veya birkaç silahı bulunan küçük savaş gemilerinin adıdır. Terim olarak ilk 18. yüzyılda kullanılmış ve tam niteliği belirsiz bir kavram olarak birçok gemi tipi için kullanılmıştır.

19. yüzyılın sonlarına doğru ve 20. yüzyılın başında gambot terimi genelde devriye görevi yapan küçük silahlı gemiler için kullanılır oldu. Bu gemiler nehirlerde de savaşabilmekteydi ve torpido taşıyanları da “torpido gambotu” olarak adlandırılıyordu.

Daha sonra büyük devletlerin kolonilerine ve himayeleri altındaki devletlere karşı gözdağı olarak kullanıldığı gemiler de olduklarından literatüre “gambot diplomasisi” adında bir politika kazandırdılar.

Kruvazör

Kruvazör (Flemenkçe Kruiser, “engelleyen”) büyük savaş gemilerinin sınıfıdır. Geçmişte bağımsız operasyonlar için en küçük gemi olarak düşünülmüştü. Muhripler botlar gibi dışardan destek ihtiyacı görmekteydi, fakat modern zamanda bu fark ortadan kalkmıştır. Modern savaşta kruvazör tamamen ortadan kalkmış, yerlerini muhriplere terketmiştir. Ancak, askeri işlev nedeni ile kruvazör adı hala kullanılmaktadır. Deutschland sınıfı kruvazörler Versay Antlaşması sınırlamalarına uyum içinde Alman Reichsmarine tarafından yapılan ağır zırhlara sahip kruvazör formuyla üç Panzerschiff’in serisidir. Sınıfın ismi ilk tamamlanan gemi ’’Deutschland’’ın ardından belirlenmiştir. Seriye mensup üç gemi 1931 ile 1934 yılları arasında yapılmıştır ve II. Dünya Savaşı sırasında Kriegsmarine’e hizmet etmiştir.

İngiltere , zırhlı ve kruvazörden küçük olmalarına karşın ağır ateş gücüne sahip olmalarından dolayı ve deplasmanlarının ağır kruvazöre yakın olmasına karşın diğer devletlerin ağır kruvazörlerinden daha fazla topla donatılmış olmalarından dolayı gemilerini cep zırhlısı olarak adlandırmaya başladı. ‘’Deutschland’’ sınıfı gemiler de bu daire içinde ‘’cep zırhlısı’’ olarak anıldı. Aslında gemiler Amerikan ’’Pensylvania sınıfı zırhlılardan iki feet daha uzundu.

Deutschland sınıfı gemiler başlangıçta Panzerschiff olarak sınıflandırıldıysa da Şubat 1940’da Kriegsmarine, gemileri ağır kruvazör olarak tekrar sınıflandırıldı.

Muhrip

Donanma terminolojisinde, muhripdestroyer veya yok edici, hızlı, yüksek manevra kabiliyeti olan, zırhlı, dayanıklı, filolara veya saldırı takımlarına, daha küçük araçlardan (torpido botu, denizaltı ve uçaklar) gelen saldırılara karşı koruma ve eskortluk yapan bir savaş gemisidir. I. Dünya Savaşı öncesinde muhripler okyanus ötesi görevler için yapılmamış, hafif savaşçılardı, bu yüzden bir muhrip takımı ve bir muhrip botu şeklinde kullanılırken, II. Dünya Savaşı sırasında ve sonrasında bağımsız, ve özellikle 1950 ve 1960’larda kruvazörler kadar tonaja ve öneme sahip oldular.Bununla birlikte Birleşik Devletler aktif olmayan ama herhangi bir ihtiyac durumunda aktif hale getirebileceği konumda bulunan iki adet Iowa-sınıfı zırhlıya sahiptir.

Modern muhripler tonaj olarak II. Dünya Savaşı zamanının kruvazörlerine denk olsalar da silah yönünden bakılırsa küçük bir yaylım ateşiyle kentleri bile yok edebilecek şekilde venükleer füzelere sahip olarak üstündürler. Torpido atabilme kabiliyetine sahiptirler.

Deniz Ulaşım Araçları – Diğer Su Taşıtları

Eskimo kayığı

Eskimo kayığı ya da Kayak (Yupikçe, İnyupikçe ve İnuitçe qayaq), Eskimoların geleneksel av aracıdır ve günümüzde ayrıcaKuzey Denizi ülkeleri (iİskandinav) ile Kuzey Kutbuna kıyısı olan ülkelerde görülen bir ulaşım aracıdır. İlk olarak ağaçlara fok derileri gerilerek yapılan kayak, daha sonraları kanvas bezi denilen bezle yapılıyordu. Sonraki dönemlerde çıta ile kaplanarak yapılmaya başlanan kayak ta özellikle o bölgelerde yetişen çam ve sedir ağacının çıtaları kullanılmaktadır. Günümüzde çeşitli kompozit maddelerle- cam elyaf, aramid elyaf, karbon fiber – ve çeşitli plastik türlerinden de yapılmaktadır. Olimpiyat oyunlarındayer bulabilecek kadar bir spor dalı olarak görülmüştür.

Amfibiyen taşıt

Amfibiyen taşıt ,karada tekerlekli veya paletli otomobil , suda gemi olarak çalışabilen taşıtlardır. II. Dünya Savaşı sırasında başlıca iki türü ortaya çıkmıştır. ABD deniz piyadeleri için geliştirilen ve daha çok tanka benzeyen LVT ile kara kuvvetlerinin desteği ile geliştirilen hem lastik tekerlekli bir kara aracı hem uskurlu bir tekne olarak çalışan DUKW ‘dur. Amfibi araçlara benzemesine rağmen Hoverkraft gibi hava yastıklı araçlar amfibi sınıfına girmemektedir.

Sal

Sal deniz ya da nehirde su üzerinde kalmak ya da hareket etmek üzere tahta ya da tomrukların birbirine eklenmesiyle oluşturulan düz taşıt. En basit tekne/kayık tasarımıdır ve gövdesiz yalın olmasıyla karakterize edilir.

Geleneksel sallar tahta ya da tomruk veya kamıştan yapılırken, çağdaş sallar için daha çok duba ya da polistilen bloklar kullanılır. Şişme sallar (özellikle de rafting denilen sal sporunda) çok katmanlı dayanıklı kauçuk malzemeden yapılır.

Dicle nehrinde taşımacılıkta kullanılan sallara kelek adı verilir.

Norveçli bilim adamı Thor Heyerdahl ve beş arkadaşının 1947’de Güney Amerika’nın batı kıyılarından Tahiti’nin doğusundaki adalara yaptıkları yolculukta Kon-Tiki adlı salı kullanmışlardır.

Gabar

Gabar, ırmaklarda işleyen ve büyük gemileri yüklemeye veya boşaltmaya yarayan hem kürekli hem yelkenli tekne. Yelken devrinde denizkuvvetlerinde kullanılan yük ve nakliye gemisi.

Kano

Kano, düz tipli, tek bir pagayla yürüyen, hafif ve portatif teknedir. Kano kelimesi Karayiplilerin dilindeki kenu kelimesinden gelmiş ve İspanyolcaya canoa olarak geçmiştir.Türkçeye Fransızcadan geçmiştir. Dünyada bulunan en eski kano MÖ 8200 ile 7600 yılları arasında yapıldığı tespit edilen ve Hollanda’da bulunup müzede sergilenen bir kanodur. Danimarka’da bulunan ağaçtan oyma kanoların MÖ 5300 ile 3950 yılları arasında yapıldığı bulunmuştur.

Gondol

İtalyanca ve İngilizce gondola, gondol, geleneksel kürekli bir Venedik aracıdır. Gondollar yüzyıllardır Venedik içinde taşıma anlamında önemlidir ve hala genel taşımacılıkta Büyük Kanal’da traghetti (feri) olarak hizmet vermesiyle bir role sahiptir. Onların birinci rolü aslında turistleri belirlenmiş bir ücret ile taşımaktır.

Gondol, ayakta duran ve ileri bakarak başı ile referans yapan kürekcisi tarafından küreğin sudan yararlanarak gondolu ileri itmesiyle su yüzeyinde ilerleyen bir araçtır. Popüler inanışın aksine gondol küreği punt boat adı verilen su botundaki gibi küreğin suyun dibene temasıyla sandalın itilmesi yöntemiyle yüzdürülmez. İki yüzyıl öncesine kadar gondollar yolculşarını yağmurdan veya güneşten korumak için küçük açık kabinlere sahipti. Venedik kanunları gondolların siyah renge boyalı olmasını zorunlu kılar, bu nedenle onlar şimdi siyah renge boyalıdır.

18nci yüzyılda birkaç bin gondol olduğu tahmin edilir. Bugün birkaç yüz gondol vardır ve bunların çoğu turistler tarafından kiralanır az bir miktarı ise kişilerin kendisine aittir ve kendileri için kullanırlar.

Hoverkraft

Hoverkraft (İngilizce:Hovercraft), sakin ve hareketli halde iken, tüm ağırlığı sürekli oluşturulan hava yastığı tarafından taşınan deniz aracıdır. Hafif oldukları için çok yüksek hızlara ulaşabilirler. Bir bakıma gemi ile uçak arasındaki büyük hız farkı aralığında bir köprüdürler. Bir hava tabakası üzerinde hareket ederler. Hava direnci, su direncine göre çok az olduğundan daha düşük direnç gösterirler. ACV (Air Cushion Vehicle) ve CAB (Captured Air Bubble Vehicle) diye adlandırılan iki çeşidi vardır. ACV’ lerin hava yastıkları tamamen elastik bir etek ile çevrelenmiştir.

Deniz Ulaşım Araçları – Denizaltı

Denizaltı, sualtında ve üzerinde hareket kabiliyetine sahip olan bir deniz aracıdır.

Denizlerin altına dalmak, deniz içi ve deniz dibi nimetlerinden yararlanmak düşüncesinin insan hayallerini törpüleyen binlerce yıllık bir geçmişi vardır. Fakat denizlerin gizleyici ve örtücü niteliğinden yararlanılarak denizaltı gemilerini Deniz Kuvvetlerine bir vurucu güç unsuru olarak katılması fikrinin Büyük İskender ile başladığı rivayet edilir. Aristo, İskender’in Tyre şehrinin alınmasında kendisine 7 ay mukavemet eden bu denizci ve muharip insanları yenebilmek için fıçı şeklindeki su altı silahlarından istifade ettiğini yazmaktadır.1465’te Kyeser Almanya’da,1531’de De Lorena’nın İtalya’da Nemi Gölü’nde birer saat ve Osmanlı’da timsah biçimli bir tekne ile bir süre su altında kaldıkları olmuştur. Ayrıca insan aklının denizler için ülkeler arası sınırlar koyamaması, denizin sadece üstünden değil altından da korunması gerekliliği denizaltılar için ana düşüncelerden olmuştur. 2.dünya savaşının belirleyici güç unsurlarından birisi de, kullanılan denizaltıların manevra kabiliyet ve yeterlilik konularında gelişmişlik düzeyleri olmuştur.

Teknolojinin gelişimiyle birlikte derinlik ve basınç konularının basite indirgenmesiyle birlikte, yapılan denemelerde ve güdümlü füzelerin eklenmesiyle denizaltıların bir kruvazor görevi yapması savaşlarda caydırıcı bir unsur olmuştur.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT