Kategoriler
Soru / Cevap

Gemi icadı ve gelişimi nasıldır? Kısaca geminin icadı

Soru: 

Geminin icadı?

Cevap:

Tarih dini kitapları kabul etmediği ve somut deliller istediği için tarihin ilk gemisi olan ve Nuh Peygamber’in yapmış olduğu gemiyi kabul etmemektedir. Aslında insanlık tarihinin bilinen ilk gemisi Nuh’un Gemisidir. Allah’ın emri ile Nuh Peygamber tarafından yapılan gemidir.

Sponsorlu Bağlantılar

Peki tarihsel olarak baktığımızda ilk gemi nasıl icat edildi? Bilinen ilk gemi hangisidir?

Bilinen ilk gemi Eski Mısırlıların MÖ 4000 yıllarında yaptığı uzun kamışlı teknelerdir. Kesin olarak bilinen en eski gemi, firavun Keops’un (M.Ö. 1960-3908) cenaze töreni için yapılmış, mezarının yanındaki bir hendekte kumla kaplanmış olarak bulunan, güvertesiz teknedir. 40 m uzunluğundaki, en büyüğü 23 m uzunluğunda 600 ayrı kereste parçasından yapılmış bu teknenin, yalnızca Keops’un cenaze töreni için kullanıldığı, ne denize açıldığı ne de Nil’nde yüzdürüldüğü düşünülmektedir. Ancak, Mısırlıların Akdeniz’de ticaret amacıyla buna benzer gemiler kullandıklarını gösteren pek çok kanıt vardır.

nuhun gemisi

Gene o dönemden kalma belge ve resimlerden, her bir yanında 15’er kölenin çektiği küreklerle yürütülen gemiler de bulunduğu anlaşılmaktadır. Mısırlılar ayrıca, geminin ortasına diktikleri seren direğine dikdörtgen biçiminde bir yelken basarak, rüzgarın doğal gücünden de yararlanmışlardır. Bu tür gemiler bordanın iskele(geminin sol yanı; geminin sağ yanı için sancak terimi kullanılır) yanından sarkıtılan çok büyük bir kürekle yönetilirdi.

MÖ 3000 yıllarından sonra Polinezyalılar, Pasifik Okyanusu’nda uzun mesafeler katedebilmelerini sağlayan Polinezya navigasyon sistemini oluşturdular. MÖ 15. yüzyıldan itibaren Fenikeliler kurdukları ticaret kolonileri aracılığıyla bütün Akdeniz’e yayılmışlardı. Koloniler arasında ulaşım ve ticaret, gemiler aracılığıyla sağlanıyordu. 700-1000 yılları arasında Vikingler uzun tekneler yapmışlardır. 1500’lü yıllardan itibaren kalyon adı verilen tekneler yapılmıştır. 19. yüzyılda yelkenlerin yerini buhar gemileri almaya başlamıştır. Bunlar hâlen kullanılmaktadır.

 

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT