Kategoriler
Soru / Cevap

Haçlı Seferleri Hangi Ülkede Başlayıp Hangi Ülkelerde Bitti?

Haçlı Seferleri Neden Yapıldı?

Haçlı seferleri, Avrupadaki hristyanların o dönem dini kimlik açısından çok güçlü olan papanın çeşitli vaat ve önerileri üzerine müslümanların elinde bulunan ortadoğu topraklarının kontrolünü ele geçirmek için yaptıkları askeri saldırılardır. Ortadoğudaki toprakların kontrolü neden bu kadar önemsenmiştir derseniz şöyle diyebiliriz;

Sponsorlu Bağlantılar

Ortadoğu toprakları kutsal sayıldığından  ve bu topraklarda kontrol müslümanlarda olduğundan yapılmıştır denebilir.

1095-1270 arasında, Avrupalı Katolik Hıristiyanların, Papanın çesitli vaadleri ve talebi üzeri,Müslümanların elindeki Ortadoğu toprakları (Kutsal Topraklar) üzerinde askeri ve siyasi kontrol kurmak için düzenledikleri askeri akınlardır.

Yaklaşık 2. yüzyıllık bu dönem içinde, değişik amaçlarla bazı akınlar da düzenlenmiştir. (Örneğin; Bizans’ın elindeki Konstantinopolis üzerine yapılan Dördüncü Haçlı Seferi, kuzey ve güney Avrupa’daki Katolik olmayan halklara karşı düzenlenen seferler vs.) Haçlı Seferleri ve savaşlarına bu adın verilmesi, doğuya yürüyen Hıristiyanların elbiselerine haç diktirmelerinden kaynaklanır.

Haçlı Seferi Fransa’da Başladı

Bizans Imparatoru I. Aleksios Komnenos, Papa II. Urbanus’tan Türklere karşı yardım istedi. Böylece zaten Kudüs’teki Hıristiyanlığın kutsal topraklarının Müslümanların kontrolünde olmasından hoşnut olmayan Avrupalılar arasında haçlı seferi düşüncesi oluştu. Papa II. Urbanus 18 Kasım – 28 Kasım 1095 tarihleri arasında Fransa’nın Clermont kentinde bir Clermont Konsili toplayarak Avrupa’nın liderlerini Müslümanlarla savaşa çağırdı. Bu çağrıya cevap veren ordular 1097 yılında ilk defa Anadolu’ya girerek Birinci Haçlı seferini başlattılar.

Birinci Haçlı Seferi, (1096-1099) Avrupalı Haçlılar açısından çok başarılı oldu. Avrupalı Haçlıların bu saldırısına hazırlıksız yakalanan Müslümanlar Anadolu Selçuklu hükümdarı I. Kılıç Arslan İznik’i haçlılara vermek zorunda kaldı. Aynı yılın Temmuz ayında Eskişehir yakınlarındaki Dorileon Muharebesi’nde Haçlılara yenildi. Ekim ayında Haçlılar Antakya’yı kuşattılar. Bir seneye yakın süren bir kuşatma sonunda Antakya Haçlıların eline geçti. 1099 yılında Haçlılar Kudüs’ü kuşattılar. 15 Temmuz’da Kudüs düştü. Haçlılar Kudüs’de büyük bir katliamla tüm Müslüman Kudüslüleri öldürdülerr. Birinci Haçlı seferi sonucunda Haçlılar başta Kudüs’te Kudüs Krallığı olmak üzere Orta Doğu’nun çeşitli kentlerinde irili ufaklı Haçlı Devletleri kurdular.

Birinci Haçlı Seferi’nden sonra 10’a yakın Haçlı Seferi yapıldı. Ancak bunlardan hiçbiri başarılı olamadı. Orta Doğu’da güç kazanan çeşitli Müslüman Devletler zamanla Haçlı Devletleri’ni birer birer ele geçirdiler. 1187 yılında Selahaddin Eyyubi’nin Kudüs’ü Haçlılardan geri alması büyük bir dönüm noktası oldu. 13. yüzyılın sonlarına gelindiğinde Haçlıların Orta Doğu’daki varlığı sona ermişti.

Birinci Haçlı Seferi 1096-1099

Birinci Haçlı Seferi (1095-1099) katılan orduların miktarı ve sonuçları bakımından en önemli olan Haçlı Seferidir.[1] Bu sefer 1095 yılında Clermont’da toplanan kilise konsiliinde Papa II. Urban (Urbanus) ve fanatik Keşiş Piyer (Pierre L’Ermit) tarafından teşvik edilmiştir. Bu sefer genellikle dalga dalga gelen bazıları sırf din aşkına savaşmayı gözüne alan çeşitli sınıftan halktan oluşan bir güruh halinde; diğerleri ise çok düzenli soylu kişiler tarafından profesyonel askerî birlik şeklinde komuta edilen ordularla gerçekleştirilmiştir.

Dokuzuncu Haçlı Seferi 1271–1272 (Son Haçlı Seferi)

Sonradan İngiltere Kralı olacak Prens I. Edwardi Fransa Kralı Sen Lui’nin Tunus’a karşi Yedinci Haçlı seferine işirak etmis ve bu seferin salgın dolayısıyla sonuçsuz kalmasından etkilenmişti ve kendi komutanliğı altında bir diğer Haçlı Seferi yapmaya yemin etmisti. 1271’de Prens I. Edward yeni bir Haçlı ordusu ile Memluk Sultanı I. Baybars’a karşı Mısır’a bir sefer duzenledi. Bu sefer de öncekiler gibi başarısız oldu ve bu Haçlıların Orta Doğu’ya duzenledikleri Haçlı Seferleri’nin sonuncusu oldu.

Sponsorlu Bağlantılar

“Haçlı Seferleri Hangi Ülkede Başlayıp Hangi Ülkelerde Bitti?” için bir yanıt

açıklayıcı olsaydı daha çok işe yarardı fakat bu kadarı kimsenin işini görmez en azından geniş çaplı bir ödev hazırlayanların !!!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT