Kategoriler
Soru / Cevap

Hangi Frekanslar Arasındaki Sesleri Duyarız?

Ses ve Frekans

İnsan duyularından yararlanarak  çevresinde olup biten olayları anlamaya çalışır. Örneğin görme,duyma gibi. Ama burada belirtmemiz gereken bir bilgi var insan duyuları belli aralıktataki uyaranları fark edebilir. Yani belli aralıklardaki sesleri duyar,belli frekanstaki ışığı görür vb. Burada insanın duyabildiği frekanslarla ilgili bilgiler bulacaksınız. Ses te bir enerji türü olduğundan algılanabilmesi içinbelli bazı uyaranlarca algılanması gerekir

Sponsorlu Bağlantılar

Canlıların Duyduğu Ses Frekans Aralıkları

Frekans veya titreşim sayısı bir olayın birim zaman (tipik olarak 1 saniye) içinde hangi sıklıkla, kaç defa tekrarlandığının ölçümüdür, matematiksel ifadeyle periyodun çarpmaya göre tersidir.

Bir olayın frekansını ölçmek için o olayın belirli bir zaman aralığında kendini kaç kere tekrar ettiği sayılır, sonra bu sayı zaman aralığına bölünerek frekans elde edilir.

SI birim sisteminde frekans, Hertz (Hz) ile gösterilir. Bir Hertz, bir olayın saniyede bir tekrarlandığı anlamına gelir. Olayın iki Hertzlik bir frekansa sahip olması ise, olayın saniyede kendini iki kere yinelediğini ifade eder. Frekansı ölçmenin başka bir yolu ise olayın kendini tekrar etmesi arasında geçen süreyi tayin etmektir zira frekans bu sürenin çarpmaya göre tersi olduğundan dolaylı olarak elde edilebilir. İki yineleme arasında geçen süreye periyot denir ve fizikte genellikle T ile gösterilir.

İnsan kulağı 20-20.000 Hz aralığındaki titreşimlere tepki gösterir.Diğer canlılar ise;

  • İnsan= 20-20.000 Hz
  • Mavi balina=2- 20 Hz
  • Katil balina=0.5-125.000Hz
  • Fil =1 Hz ile 20.000Hz
  • Gergedan=5 Hz te birbirlerine sinyal gonderirler
  • Guvercin=0.1 kadar dusuk sesleri duyabilir.
  • Fare=1000-100.000 Hz
  • Kedi=100-60.000Hz
  • Yarasa= 2000Hz ile 110.000Hz arasindadir.
  • Köpek=65-45.000Hz

 

Hangi Frekansları Duyarız?

Ortalama bir insan kulağı 20 Hz – 20 KHz arasında ki frekansları duyabilir. Hi-Fi standartlarında geliştirilen ses sistemleri bu aralıktaki ses sinyallerini üretemezlerse Hi-Fi sertifikası alamazlar. Ses sistemi alırken dikkat etmeniz gerek detayların en başında Hi-Fi uyumluluğu gelmektedir.

Bir zamanlar evde film izlemek için televizyon kanallarının yayın akışına bağlı kalmaktan başka çare yoktu. Sonrasında gelişen teknolojinin etkisiyle, ne yayınlanırsa onu izlemek yerine arzu edilen filmi seçmeye fırsat veren videokaset teknolojisi evlere girmeye başladı. Bu kayıt sistemi sayesinde, filmler videokaset satan bir yerden temin edilebiliyor ve ailece film izleme zevki mümkün olabiliyordu.

Depolamak için kullanılan Betamax ve VHS kasetlerini 10 yıl öncesine kadar satan dükkanlar bulmamız çok kolaydı. Ardından gelen en büyük devrim de VCD oldu ve VCD okuyucular da tıpkı bir zamanların Betamax ve VHS oynatıcıları gibi evlerde yer almaya başladı. Bu gelişmeden sonra günümüzün filmleriyse artık optik depolama teknolojileri sayesinde kullanıcılara ulaşıyor. VCD, bu anlamda gerçekten de manyetik kayıt teknolojisiyle depolanmış Betamax ve VHS kasetlere göre büyük bir gelişmeydi. Bunun da en büyük sebebi daha net görüntüler ve daha çarpıcı ses efektleriydi.

Sonuç olarak görüntü sistemlerinin yanı sıra evlerde artık ses sistemi ihtiyacı da kendini göstermeye başladı. Her ne kadar ilk zamanda bu tip teknolojiler lüks gibi gözükse de, günümüzde yaygın olarak kullanılan DVD’lerle gelen çevresel ses ve yakın gelecekte gözüken HD-DVD ve Blu-ray gibi yeni nesil kayıt formatlarıyla beraber gelecek olan kayıpsız çevresel ses desteği yüzünden artık bir ihtiyaç halini alıyor.

Bu gelişmeler olurken bilgisayarlar da daha küçük, daha hızlı ve daha kolay taşınabilir olma yolunda ilerliyordu. Bu gelişmenin devamında da bilgisayarlar evlerde gerekli olmaya başladı. Bilgisayarların optik sürücülerle tanışması sonrasında, zaten evlerde bilgisayar kullanıyorken ayrı bir sistem kurmak yerine fazladan para harcamadan kolaylıkla evdeki bilgisayarda film izlemek ve müzik dinlemek mümkün hale geldi. Bu aşamadan itibaren bilgisayarlarda da ses sistemlerine ihtiyaç duyulmaya başlandı.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT