Kategoriler
Soru / Cevap

Hepiniz milletvekili olabilirsiniz, Bakan olabilirsiniz, Hatta Cumhurbaşkanı olabilirsiniz.Fakat sanatçı olamazsınız.” Sözünün Anlamı Nedir?

Sanatçıların Önemini Belirten Söz

“Hepiniz milletvekili olabilirsiniz, Bakan olabilirsiniz, Hatta Cumhurbaşkanı olabilirsiniz.Fakat sanatcı olamazsınız.” 

Sponsorlu Bağlantılar

Yukarıda belirtilen söz bir anlamda sanatçı olmak için gerekli bir şartı belirtmiş. Tabiki sanatçı olmak için sadece bir şart gerekli değildir. Gerekli olan birden fazla şart vardır. Gerekli oln bu şartlara hep beraber bakalım.

Mustafa Kemal Atatürk’ün şöyle bir sözü vardır: “Herkes Bakan, Başbakan hatta Cumhurbaşkanı dahi olabilir, ama sanatçı olamaz.”  Peki sizce hangisini olabilmek daha zor?

Cumhurbaşkanı olmak için 40 yaşını doldurmuş olmak gerekiyor. “Sanatçı” diye anılmak için ise yaş önemi değil, bir “kaset çıkarmak”(!) yeterli. Hatta küçük yaşlarda başlamak daha makbuldür. Bir süre sanatçı kimliğinizin önünde “küçük” ibaresi durur ama 18 yaşınızı doldurduğunuz anda biraz dekolte, bir iki skandal ile büyüdüğünüzü tescil ettirip bu lakabı isminizin önünden kaldırmak mümkündür.Cumhurbaşkanı olmak için yükseköğrenim yapmış olmak gerekir. “Sanatçı” olmak için ise yükseköğrenim şart değildir. Hatta hiç öğrenim görmemek daha makbuldür. Yükseköğrenim yapmak, geçmişinizi ilmek ilmek işlemek, donanımlı bir insan olma yerine sanatçı olacağınız günlerde ekranlarda kullanacağınız malzemenizi şimdiden oluşturmanız sizi hedefe daha çabuk götürecektir. Acilen bir dram ya da skandal üretmek sanatçı(!) olmanın ilk şartı.Cumhurbaşkanı seçilebilmek için milletvekili veya milletvekili seçilme yeterliliğine sahip olmak gerekir. Sanatçı olmak için ise bir yeterliliğe gerek yoktur. Konuşabiliyorsanız sesiniz de çıkıyordur. Sesiniz çıkıyorsa şarkı da söyleyebilirsiniz. Şarkı söyleyemiyorsanız da problem değil, kelimeleriniz tam teşekküllü bir stüdyoda teker teker kayıt edilir ve bilgisayarda birbirine eklenerek itina ile şarkı söylettirilir. Böylece kolaylıkla sanatçı olabilirsiniz.

Anayasanın 101’inci maddesinin son fıkrasına göre, “bir kimse, iki defa Cumhurbaşkanı seçilemez”. Halbuki bir kere “sanatçı” olduğunuzda zaman sınırlaması olmaksızın ilelebet “sanatçı” kalabilirsiniz. Cumhurbaşkanlığı’ndaki kısıtlamanın aksine sanatçılıkta iki veya daha fazla kaset(!) çıkarabildiğiniz gibi kasetin üzerine bir de dizi çekerek (dizi sayısında da kısıtlama yoktur) sanatçılığınızı bir adım öteye götürebilirsiniz.Cumhurbaşkanı olmak için daha önce Cumhurbaşkanlığı yapmamış olma şartı da aranır. Görünen o ki bir defa Cumhurbaşkanı olan bir kimse, bir daha Cumhurbaşkanı seçilme yeterliliğini kaybetmektedir. Bu mutlak bir yasaktır. Araya zaman girse de Cumhurbaşkanı tekrar Cumhurbaşkanı olarak seçilemez. Diğer bir ifadeyle burada “arka arkaya iki defa seçilme yasağı” yok, iki kere seçilme yasağı vardır. Oysa bir kez “sanatçı” olan bir vatandaş, (Cumhurbaşkanı olmak için Türk vatandaşı olma şartı da vardır) artık dilediği kadar sanat yapabilir. Dilediği kadar kaset, cd, tiyatro, dizi, BBG, vs yapabilir. Hiçbir kısıtlama yoktur. Sanatçı olan kişi arka arkaya dilediği gibi sanat icra edebilir. Hiç olmadı, iki kaset çıkardıktan 10 yıl sonra bu iki kasetten bir “Best of” bile çıkarabilir. Bir kez sanatçı olduysanız sanatçılığı elinizden kimse alamaz, bu doğrultuda bir kanun yoktur. “Eski Cumhurbaşkanı” vardır oysa “eski sanatçı” diye anılan birine henüz rastlamadık…

Sanat, güzelliğin ifadesidir. Bu ifade sözle olursa şiir, ezgi ile olursa müzik, resim ile olursa ressamlık, oyma ile olursa heykeltıraşlık, bina ile olursa mimarlık… olur. SANAT insan topluluklarının yüksek niteliğini belirlemede çok büyük önem taşır. Bu yüksek değer, yüksek incelik, beceri, ince yetenek ve işte bunların hepsini yapabilmek, sanatkârlığın birleşmiş ifadesidir.

İnsanlar olgunlaşmak için bazı şeylere muhtaçtır. Bir  millet ki resim yapmaz, bir millet ki heykel yapmaz, bir önemi millet ki tekniğin gerektirdiği şeyleri yapmaz; itiraf etmeli ki o milletin ilerleme yolunda yeri yoktur. Halbuki bizim milletimiz, gerçek özellikleriyle uygar ve ileri olmaya lâyıktır ve olacaktır. Demiştir 1923 ‘de Atatürk

Sanatçılar paha biçilemez insanlardır. Sanatçılık bir yetenektir ve doğuştan gelir. Başbakan, Cumhurbaşkanı olabiliriz, ama sanatçı olmak istemekle olunmaz. Kabiliyet beceri gerektirir. Sanatçılar önemli ve değerli insanlardır.

ATATÜRK Cumhuriyet’le birlikte her alanda yenilikler ve ilerlemeler Olmasını hedeflemişti.Sanatçının toplumsal konumu, geçmişte yerden yere vurulmuş yere gelmiş göklere çıkartılmıştır. Atatürk  sanatı seven

Sanatçılara değer veren ve onları destekleyen bir devlet adamıdır.Çocukluğundan itibaren sanata ilgi duymuş ve sanatın bazı dallarıyla çok yakından ilgilenmiştir. Gençliğinde şiir ve edebiyata yakınlık duymuş Namık Kemal’in şiirlerinden çok etkilenmiştir.

Sponsorlu Bağlantılar

“Hepiniz milletvekili olabilirsiniz, Bakan olabilirsiniz, Hatta Cumhurbaşkanı olabilirsiniz.Fakat sanatçı olamazsınız.” Sözünün Anlamı Nedir?” için bir yanıt

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT