Kategoriler
Soru / Cevap

İlk 20 elementin atom sayıları ve özellikleri nelerdir?

Periyodik tabloda yer alan ilk 20 element aynı zamanda sırasıyla atom numaraları 1’den 20’ye kadar olan elementlerdir. 1. element Hidrojen ve 20. element ise kalsiyumdur. Hidrojen ametal ve Kalsiyum ise metal gurubundandır. Şimdi birden yirmiye kadar olan elementleri hem tablo şeklinde hemde kısaca açıklayarak özelliklerini verelim.

Sponsorlu Bağlantılar

1 – Hidrojen (H)

Hidrojen elementi, sembolü H olan, atom numarası 1 olan kimyasal bir elementtir. Ametal olan bu element, renksiz, kokusuz, tatsız, oldukça yanıcıdır. Atomik kütlesi 1,00794 g/mol’dür ve tüm elementler arasında en hafif olanıdır.

Atom numarası (Z)1
Grup1. grup: H ve alkali metaller
Periyot1. periyot
BlokS bloku
Kategori  Reaktif ametal
Elektron dizilimi1s1
Kabuk başına elektron1

2- Helyum (He)

Helyum elemtinin sembolü He ve atom numarası 2’dir. Periyodik cetvelin birinci periyot 8A grubunda yer alan bir gazdır. Hidrojenden sonra en hafif gazdır ve renksiz, kokusuzdur.

Atom numarası (Z)2
Grup18. grup (soy gazlar)
Periyot1. periyot
BlokS bloku
Kategori  Soy gaz
Elektron dizilimi1s2
Kabuk başına elektron2

3 – Lityum (Li)

Lityum elementinin sembolü Li ve atom numarası 3’dür. Periyodik tabloda 1. grupta alkali metal olarak bulunur ve yoğunluğu en düşük olan metaldir. Lityum doğada saf halde bulunmaz. Yumuşak ve gümüşümsü beyaz metaldir.

Atom numarası (Z)3
Grup1. grup: H ve alkali metaller
Periyot2. periyot
BlokS bloku
Kategori  Alkali metal
Elektron dizilimi[He] 2s1
Kabuk başına elektron2, 1

4 – Berilyum (Be)

Berilyum elementinin sembolü Be ve atom numarası 4’tür. Periyodik tablonun II-A grubunda yer alan toprak alkali grubundan element. Berilyum ender elementlerdendir. Yerkabuğunda ancak %0,0006 oranında bulunur. Zengin yatakları bulunmadığından, berilden elde edilir.

Atom numarası4
Element serisiAlkalinler
Grup, periyot, blok2, 2, s
GörünüşBeyaz-boz metalik
Kütle numarası9.012182(3) g/mol
Elektron dizilimi[He] 2s²
Enerji seviyesi başına
Elektronlar
2, 2

5 – Bor (B)

Bor, atom numarası 5 ve kimyasal sembolü B olan kimyasal elementtir. Bor bir yarı metaldir. Gerek Güneş Sistemi’nde gerek Dünya’nın kabuğunda düşük miktarlı bir elementtir. Buna rağmen, doğada rastlanan bileşiklerinin (borat minerallerinin) suda çözünürlüğü nedeniyle belli yerlerde yüksek yoğunlukta bulunabilir. Elementel bor doğada bulunmaz. Endüstride yüksek saflıkta bor zorlukla elde edilebilir çünkü bor, karbon ve başka elementlerle bileşikler oluşturur.

Atom numarası5
Element serisiMetaloidler
Grup, periyot, blok13, 2, p
Görünüşsiyah/kahverengi
Kütle numarası10,811(7) g/mol
Elektron dizilimiHe 1s2 2s2 2p1
Enerji seviyesi başına
Elektronlar
2, 3

Karbon, doğada yaygın bulunan ametal kimyasal elementtir. Evrende bolluk bakımından altıncı sırada yer alan karbon, kızgın yıldızlarda hidrojenin termonükleer yanmasında temel rol oynar. Dünyada hem doğal halde, hem de başka elementlerle bileşik halinde bulunan karbon, ağırlık olarak Dünya’nın yerkabuğunun yaklaşık %0,2’sini oluşturur. En arı (katışıksız) biçimleri elmas ve grafittir; daha düşük arılık derecelerinde maden kömürünün, kok kömürünün ve odun kömürünün bileşeni olarak bulunur.

6 – Karbon (C)

Atom numarası (Z)6
Grup14. grup (karbon grubu)
Periyot2. periyot
BlokP bloku
Kategori  Reaktif ametal
Elektron dizilimi[He] 2s22p2
Kabuk başına elektron2, 4

7 – Azot (N)

Azot ya da nitrojen, simgesi N olan bir element olup atom numarası 7’dir. Renksiz, kokusuz, tatsız ve intert bir gazdır. Azot, dünya atmosferinin yaklaşık %78’ini oluşturur ve tüm canlı dokularında bulunur. Azot ayrıca, amino asit, amonyak, nitrik asit, ve siyanür gibi önemli bileşikler de oluşturur.

Atom numarası (Z)7
Grup15. grup (azot grubu)
Periyot2. periyot
BlokP bloku
Kategori  Reaktif ametal
Elektron dizilimi[He] 2s22p3
Kabuk başına elektron2, 5

8 – Oksijen (O)

Oksijen atom numarası 8 olan ve O harfi ile simgelenen kimyasal elementtir. Standart şartlar altında, elementin iki atomu bağlanarak çok soluk mavi renkte, kokusuz, tatsız, diatomik yapıdaki, O2 formülüne sahip dioksijen gazını oluşturur. Oksijen periyodik tablodaki kalkojen grubunun üyesidir ve neredeyse diğer tüm elementlerle kolayca bileşik (başta oksitler olmak üzere) oluşturabilecek, büyük ölçüde reaktif olan bir ametaldir.

Atom numarası (Z)8
Grup16. grup (kalkojenler)
Periyot2. periyot
BlokP bloku
Kategori  Reaktif ametal
Elektron dizilimi[He] 2s²2p⁴
Kabuk başına elektron2, 6

9 – Flor (F)

Flor, simgesi F, atom numarası 9, atom ağırlığı 19, yoğunluğu 1,265 olan, kokusu ozonu andıran, kahverengimsi sarı renkte, halojenler grubunun ilk elementidir.

Atom numarası9
Element serisiHalojenler
Grup, periyot, blok17, 2, p
GörünüşSarımsı gaz
Kütle numarası18,9984 g/mol
Elektron dizilimi[He] 2s22p5
Enerji seviyesi başına
Elektronlar
2, 7

10 – Neon (Ne)

Neon elementinin simgesi Ne ve periyodik tablonun 8-A grubunda yer alan soy gazdır. Doğada dağılmış olarak ve çok küçük yüzdelerde, yalnızca atmosferde değil, aynı zamanda yeraltından çıkan doğal gazların bileşiminde de bulunur.Kuru havanın, hacim olarak %0,0018’ini oluşturur. Renksiz bir gazdır. En dış yörüngesinin sekiz elektron içermesi nedeniyle çok kararlı bir yapıya sahip olan neon, kimyasal bağlar ve bileşikler oluşturmaz.

Atom numarası10
Element serisiAsil gazlar
Grup, periyot, blok18, 2, p
Görünüşrenksiz
Kütle numarası20,01797(7) g/mol
Elektron dizilimi[He] 2s2 2p6
Enerji seviyesi başına
Elektronlar
10

11 – Sodyum (Na)

Sodyum elementinin simgesi Na ile gösterilen ve atom numarası 11 olan elementtir. Sodyum yumuşak ve kaygan bir metal olup alkali metaller grubuna aittir. Doğal bileşiklerin içinde (özellikle NaCl) bol miktarda bulunur. Yüksek oranda reaktifdir, sarı bir alevle yanar, su ile şiddetli reaksiyon verir ve havada hızla oksitlenir.

Atom numarası11
Element serisiAlkali metaller
Grup, periyot, blok1, 3, s
GörünüşGümüşümsü beyaz
Kütle numarası22,98976928(2) g/mol
Elektron dizilimi[Ne] 3s¹
Enerji seviyesi başına
Elektronlar
2, 8, 1

12 – Magnezyum (Mg)

Magnezyum, gümüş beyazlığında bir metaldir ve genellikle alaşım maddesi olarak, yani başka metallerle karıştırılarak kullanılır. Kimyasal simgesi Mg, atom numarası 12; atom ağırlığı 24,312 olan bu element en hafif metallerden biridir ve bu özelliğiyle önem kazanmıştır. Toz halindeki magnezyum kolayca tutuşur ve parlak bir alevle yanar.

Atom numarası12
Element serisiAlkalinler
Grup, periyot, blok2, 3, s
GörünüşGümüş Beyazı
Kütle numarası24,312 g/mol
Elektron dizilimi[Ne] 3s2
Enerji seviyesi başına
Elektronlar
2,8,2

13 – Alüminyum (Al)

Alüminyum, atom numarası 13 ve simgesi Al olan kimyasal element. Gümüş renkte, sünek bir metaldir. Doğada genellikle boksit cevheri halinde bulunur ve oksidasyona karşı üstün direnci ile tanınır. Bu direncin temelinde pasivasyon özelliği yatar. Endüstrinin pek çok kolunda milyonlarca farklı ürünün yapımında kullanılmakta olup dünya ekonomisi içinde çok önemli bir yeri vardır.

Atom numarası13
Element serisiMetaller
Grup, periyot, blok13, 3, p
GörünüşGümüşümsü
Kütle numarası26,9815386(8) g/mol
Elektron dizilimiNe 3s² 3p1
Enerji seviyesi başına
Elektronlar
2, 8, 3

14 – Silisyum (Si)

Silisyum, yeryüzünde en çok bulunan elementlerden biridir. Yarı iletken özelliğe sahiptir ve doğada, ormanda, doğal yaşamda çok bulunur. Atom numarası (proton sayısı) 14’tür. “Si” simgesi ile gösterilmektedir. Oda sıcaklığında katı haldedir. 4A grubunda 3. periyotta bulunur. Kararlı yapıya sahip değildir (nötr halde). Yoğunluğu 2,33 g/cm3’dür.

Atom numarası14
Element serisiYarı Metal
Grup, periyot, blok14, 3, p
GörünüşKatı
Kütle numarası28.08553g/mol
Elektron dizilimi[Ne] 3s2 3p2
Kabuk başına
Elektronlar
2, 8, 4

15 – Fosfor (P)

Fosfor insan vücudunda kalsiyumdan sonra en fazla bulunan kimyasal elementtir. Simgesi P ve atom numarası 15 dir.Bütün organizmalar için fosfor birleşimleri (fosfodiester bağları) DNA yapıları için büyük önem taşır. Bunun dışında insan vücudu fosfora kemik ve diş oluşumu, hücre büyümesi ve onarımı, enerji üretimi, kalp kasının kasılması, sinir ve kas hareketleri, böbrek işlevleri açısından ihtiyaç duyar. Fosfor ayrıca vitaminlerin kullanımı ile besinlerin enerjiye dönüştürülmesinde yardımcı olarak vücuda yarar sağlar.

Atom numarası (Z)15
Grup15. grup (azot grubu)
Periyot3. periyot
BlokP bloku
Kategori  Reaktif ametal
Elektron dizilimi[Ne] 3s2 3p3
Kabuk başına elektron2, 8, 5

16 – Kükürt (S)

Kükürt, simgesi S olan, limon sarısında ametal, yalın katı bir elementtir. Kükürt doğada yaygın olarak bulunan bir elementtir (yer kürenin % 0,06’sını oluşturur). Demir, bakır, kurşun ve çinko sülfürler, bu metallerin en önemli cevridir.

Atom numarası (Z)16
Grup16. grup (kalkojenler)
Periyot3. periyot
BlokP bloku
Kategori  Reaktif ametal
Elektron dizilimi[Ne] 3s2 3p4
Kabuk başına elektron2, 8, 6

17 – Klor (Cl)

Klor elementinin simgesi Cl, atom numarası 17 olan kimyasal bir elementtir. Boğucu kokulu, yeşilimsi sarı renkli gazdır. Periyodik çizelgenin 17. grubunda kendisi gibi halojenlerle birlikte yer alan klorun atom ağırlığı 35,453’tür. Havadan yaklaşık 2,5 kat ağırdır; suda az çözünür.

Atom numarası17
Element serisiHalojenler
Grup, periyot, blok17, 3, p
GörünüşSarımsı yeşil
Kütle numarası35,453 (2) g/mol
Elektron dizilimiNe 3s23p5
Enerji seviyesi başına
Elektronlar
2, 8, 7

18 – Argon (Ar)

Argon, periyodik tablonun 8A grubunda yer alan element. Simgesi Ar dir.
Renksiz, kokusuz ve tatsız bir gazdır. Soy gazlardandır. 8. grup elementlerinde 3. sıradadır. Proton sayısı 18’dir. Dünya atmosferinde % 1’den az oranda bulunmakta ve böylece en yaygın soy gaz olmaktadır.

Atom numarası18
Element serisiAsil gazlar
Grup, periyot, blok18, 3, p
Görünüşrenksiz gaz
Kütle numarası39,948 g/mol
Elektron dizilimi[Ne]3s23p6
Enerji seviyesi başına
Elektronlar
2,8,8

19 – Potasyum (K)

Potasyum K simgesi ile gösterilen ve ve atom numarası 19 olan kimyasal bir elementtir. Potasyum adını izole edildiği Potas olarak da bilinen potasyum karbonattan almıştır. Potasyum yumuşak, gümüş-beyaz renkli alkali bir metaldir. Doğada deniz suyunda ve pek çok mineralde diğer elementlere bağlı olarak bulunur. Havada hızla oksitlenir ve suya karşı da çok aktiftir.

Atom numarası19
Element serisiAlkali metaller
Grup, periyot, blok1, 4, s
GörünüşGümüşümsü beyaz
Kütle numarası39.0983(1) g/mol
Elektron dizilimiAr 4s1
Enerji seviyesi başına
Elektronlar
2, 8, 8, 1

20 – Kalsiyum (Ca)

Kalsiyum, toprak alkalileri grubundan metalik bir element. Sembolü “Ca”dır. Metalik kalsiyum gümüş gibi parlaktır. Özgül ağırlığı 1,55 g/cm³tür. 851 °C’de erir. 1439 °C’de kaynar.Vücudumuzda makro yapıda bulunur. Elektriği iyi iletir. Gevrek (kırılgan) olmasına rağmen yumuşaktır. Sertliği sodyum ile alüminyum arasındadır.

Atom numarası20
Element serisiAlkalinler
Grup, periyot, blok2, 4, s
GörünüşGümüşi beyaz
Kütle numarası40.078(4) g/mol
Elektron dizilimiAr 4s2
Enerji seviyesi başına
Elektronlar
2, 8, 8, 2
Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT