Kategoriler
Soru / Cevap

İnsanlar Niçin Hapşırır?

Sizden Gelen Soru:

Niye hapşırırız?

Cevap:

Hapşırma Nedir?

Hapşırma, burun iç yüzeyinin uyarılmasıyla, havanın gürültülü ve hızlı bir şekilde burun ve aığzdan çıkarılmasıdır. Burun iç yüzeyinde (mukozasında) sonlanan beşinci kafa siniri yoluyla gelişen bir refleks olan hapşırma; toz, kir gibi tahriş edici maddelerin üst solunum yollarından uzaklaştırılmalarını sağlar.

Sponsorlu Bağlantılar

Hapşırmanın en sık görüldüğü durum nezledir. Başlayacak bir gribin ilk habercileri arasında da hapşırma başta gelir. Burun allerjisi olan kimselerde ortaya çıkan saman nezlesi durumunda, sulu burun akıntısı, gözlerde sulanma-kızarıklık ve peşpeşe hapşırmalar vardır. Kızamık ve su çiçeği hastalıklarının başlangıcında da sık ve şiddetli hapşırmalar olur.

Burunda yaprak tozları, talaş gibi yabancı cisimlerin bulunması da hapşırmalara sebep olur. Nezlede ortaya çıkan olay, burun mukozasının şişmesidir. Burun mukozası şişince, burundan boğaza olan geçiş durur. Biriken maddelerin burnu uyarması sonucunda hapşırma ortaya çıkar.

Kısaca Hapşırma Nedeni

Bazen burnumuzun içine bizi rahatsız eden maddeler kaçar. Bu maddeler çiçek tozları, havada uçusan tozlar olabilir. Bazende nezle veya grip oluruz ve burnumuza mikroplar yerleşir. Bu gibi nedenlerden dolayı vücudumuz bu mikroplardan ve maddelerden kurtulmak için harekete geçer. ÇEne, dudak ve göz kapağı kaslarımız kasılır ve hızlı, gürültülü bir biçimde hapşırırız.

İnsanlar Niçin Hapşırır?

apşırma yoluyla, burnumuzdan şiddetli bir şekilde hava çıkarmış oluyoruz. Bunun en önemli nedeni ise, burun mukozasında bulunan ve rahatsızlık verebilecek nitelikte olan herhangi bir maddenin dışarı atılma isteği. Kraniyal sinirlerin 5 numaralısı olan “Trigeminal sinir”, bu rahatsızlık hissinin oluşmasından sorumlu olan esas yapı. Bu sinir, yüzümüzün başka bölgelerine de uzantılar göndererek, aynı zamanda ısı ve acı hissinin de duyumunda işlev görüyor. Burun mukozasına ulaşan uzantılarının bir kısmı ise, kimyasal maddelere karşı duyarlı. Amonyak, benzin veya asit gibi keskin kokulu kimyasallara karşı burunda hassasiyetin oluşması da, özellikle bu uzantılar nedeniyle ortaya çıkıyor. Diğer almaçlar ise, toz veya duman gibi maddelerden kaynaklanan mekanik uyartılara karşı duyarlılık gösteriyor. Burun mukozasında rahatsızlık veren herhangi bir madde, trigeminal siniri uyarıyor ve bu şekilde beyine mesaj yollanmış oluyor. Bunun karşılığında da, beyindeki refleks devreler tarafından hapşırma tetikleniyor.

Hapşırma esnasında yüz, göğüs ve karın kaslarının birçoğu kasılıyor. Bu kasılmalar, birbiriyle eşgüdümlü bir sistem içinde gerçekleşiyor. Bu eşgüdüm için gerekli program da, muhtemelen beyinde ve omurilikte yer alıyor. Bu nedenle de, hapşırma dürtüsü başladığında, onu durdurmak çoğunlukla mümkün olmuyor. Zaten meydana gelen basınç nedeniyle kılcal damarlarda zedelenmeye de yol açabileceği için, hapşırmanın tutulmaya veya baskılanmaya çalışılması da önerilmiyor.

Hapşırmadan sorumlu olan trigeminal sinir, aynı zamanda gözün dış yüzeyindeki kornea ile de ilişkili. Bu nedenle, hapşırdığımızda çoğunlukla gözlerimiz de yaşarıyor. Gerçi bu refleks sadece hapşırmanın kinetiği ile alakalı değil, rahatsızlık verici maddeler, hapşırma olmaksızın da gözde yaşarmaya neden olabiliyor.

Burun tıkanıklığı durumunda da, yine bu tıkanıklıktan kurtulma istekli olarak hapşırma gerçekleşebiliyor. İnsanlarda hapşırmanın görüldüğü diğer bir durum ise, parlak bir ışıkla (örneğin güneş ışığıyla) karşı karşıya kalma hali. Bu durum herkeste veya her zaman görülmüyor, ayrıca tam olarak mekanizması da açıklanabilmiş değil. Çünkü hapşırmanın temel nedeninin, burun yollarını rahatlatma olduğu düşünülüyor

Sponsorlu Bağlantılar

“İnsanlar Niçin Hapşırır?” için bir yanıt

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT