Kategoriler
Soru / Cevap

ITP Hastaları Diyet Yapabilir Mi?

Sizden gelen soru:

ITP hastalığı olan bir kişinin diyet yapması uygun mu? *

Cevap:

ITP Hastalığı ve Diyet

ITP yani “İdiopatik Trombositopoenik Purpura” hastalığı olanlar diyet yaparken dikkatli olmalıdırlar. Hele birde ilaç kullanılıyor ise daha fazla dikkatli olunmalıdır. Çünkü kullanılan ilaçların yan etkileri ve yapılan diyet, kötü sonuçlar ortaya çıkarabilir. Bu yüzden ITP hastalığı olan kişi diyet yapmadan önce bir uzmana danışmalıdır.

Sponsorlu Bağlantılar

Kortikosteroid Kullanırken Diyete Dikkat

Kortikosteroidler: İştahı arttırırlar ve vücutta su ve tuz tutulmasına neden olurlar. Kilo artışı, özellikle yüzde şişme, kızarma, gövdede yağ toplanması, kollarda ve bacaklarda incelme yapabilir. Bu nedenle kortikosteroid kullanırken, diyete dikkat etmeli, fazla şekerli ve tuzlu yememelidir. Özellikle daha önceden şeker hastalığı (diyabet) olan kişilerde çok dikkatli kullanılmalıdır. Bazen bilinen şeker hastalığı olmayan kişilerde kan şekerinde aşırı yükselmeye neden olabilir. Eğer çok su içme, çok idrara çıkma ve halsizlik yakınmaları başlarsa mutlaka doktorunuza başvurunuz. Kortikosteroidler su ve tuz tutucu etkileri nedeniyle kan basıncını yükseltebilirler (hipertansiyon), tansiyonu yüksek olan kişilerde ilaca rağmen dengesizlik olabilir. Kortikosteroid kullanırken mutlaka kan basıncınızı kontrol ettiriniz.

ITP hastalığı

ITP Nedir?

ITP’nin açık yazılışı “İdiopatik Trombositopoenik Purpura” dır. Trombosit sayısının azlığıyla görülen kanamalar anlamına gelmektedir.

İdiyopatik nedeni bilinemeyen anlamına gelmektedir. Bununla birlikte bir çokoldudavücüdun savunma sisteminde olan bir bozukluk bulunmaktadır. Bu nedenle ITP’yi , immün ya da oto-immüntrombositopeni olarak isimlendirmek çok daha iyi olacaktır.

ITP’nin iki tipi vardır. Akut ( kısa sürede ortaya çıkan ) ve kronik ( uzun süren ).Akut ITP genellikle 6 aydan kısa sürer.Genellikle çocuklarda ve her iki cinste eşit görülür.Kronik ITP daha çok erişkinlerde görülür ve kadınlarda erkeklerdem 2-3 kat daha fazla görülür.

Bir çok çocukta hastalık son derece  hafif geçer .Bir kaç hafta ya da ayda sürer ve bir daha tekrar etmez. Çoğu zaman tedaviye bile gerek kalmayabilir. Platelet sayısı 8-12 ayda normale döner.

Çocuklarda sadece % 5 olduda hastalık dirençli çıkar.Erişkinler hastalık bireye göre değişmekle beraber daha uzun sürebilir. Hastalığın yıllarca sürdüğü  hastalar mevcuttur. Bunlardan bir kısmı yapılan tüm tedavilere dirençli olabilir.

Bu hastalık

  1. İmmün bir hastalıktır. İmmün hastalıklar bağışıklık sisteminde oluşan bozukluklar nedeniyle vücudun kendi yapılarına saldırdığı hastalıklardır.
  2. İdyopatik, yani neden oluştuğu tam olarak bilinmeyen bir hastalıktır.
  3. Trombositopeni, yani trombosit sayısının düşüklüğü ile seyreder.
  4. Trombosit sayısının düşüklüğü vücutta purpura denen kırmızı-mor renkte döküntülere neden olur.
Sponsorlu Bağlantılar

“ITP Hastaları Diyet Yapabilir Mi?” için 3 yanıt

Diyet yapmadan önce kesinlikle bir diyetisyene başvurmalısınız. Çünkü sağlık sorunlarınız nedeniyle diyetisyen size uygun diyeti belirleyecektir.

ben 4 senedir ıtp hastasıyım ve asırı kilomu yani şişliğim gitmiyor ve kortizon prednol alıyorum ve ne yapmalıyım bana bilği veririseniz çok sevinirim yani sorum diyet yapabilirmiyim…
ilginize şimdiden teşekkür ederim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT