Kategoriler
Soru / Cevap

Kepekten Nasıl Kurtulabiliriz?

Sizden Gelen Soru:

Kepekten nasıl kurtulabiliriz?

Cevap:

Kepek bir çok kadının ve erkeğin ortak problemidir. Kepek sorunu ile karşılaşmayan birini bulmak çok zordur.Özellikle ergenlik dönemlerinde kepek sorunu ile karşılaşmayan kadın veya erkek yok denecek kadar azdır.Şimdi şaçtaki bu kepeklerden nasıl kurtulacağınıza geçelim. Saçınızdaki kepeğin kaynağı ne, hangi şampuanlar kullanmalı, alınması gereken önlemler nelerdir, kepeğe sebep olan etkenler nelerdir ve kepekten korunmak için hangi doğal yöntemlere başvurmak gerekir hepsini açıklamaya çalışacağız.

Sponsorlu Bağlantılar

Kepek Sorunu Nedir?

Kepek sorunu neredeyse gizemli bir konu.

Şöyle ki, henüz hiç bir araştırma sonucu kepeğin tam olarak neden kaynaklandığı konusunda tatmin edici değil. Dolayısıyla bulunmuş tam bir tedavisi de yok.Yaygınlığı % 90”lar seviyesinde olan bu sorun genellikle 12 yaş ve üstünde görülmeye başlıyor.
Kepeğin “konak” adı verilen bir türü de bebeklerde görülebiliyor.

Gerçek şu ki, koyu bir giysinin omuzlarında beliren kepeğin görüntüsü çok rahatsız edici ve çirkin.
Konunun detayları ve önerilenler bu sorunu yaşayanlara sınırlı oranda olsa da öneriler getiriyor.

Bir kişinin tüm vücut yüzeyi devamlı olarak ölü hücrelerini atar. Cilt her yirmi dört günde bir yüzeyini yeniler. Kepek, kafa derisindeki ölü deri hücrelerin anormaloranlarda kuruyarak atılması durumudur. Bu durum kaşındırıcı, sıkıntı verici ve çoğunlukla dönemseldir. Yaz aylarında azalır, kış aylarında azar.

Normal bir saç derisinde ölü cilt hücrelerinin atılması ve yenilerinin oluşması süreci normal ve orantılıdır. Kepek sorunu olan bir kişide ise bu oran bozulur, çoğunlukla dökülen hücrelerin tamamı ölmemiştir. Asıl ortaya çıkarılamayan da bu durumun nedenidir.

Kepek Nedenleri

İçsel nedenler:

  • Hormonal dengesizlikler
  • Sağlık sorunları
  • Fazla terleme
  • Yetersiz temizlik/hijyen
  • Alerjik hassasiyetler
  • Yorgunluk
  • Duygusal stres
  • Fazla oranda şeker, yağ, nişasta tüketimi
  • Dengesiz/yanlış beslenme

Dışsal nedenler:

  • Abartılı saç spreyi, saç jölesi veya saç jeli kullanmak
  • Saç boya maddelerinin yanlış kullanımı
  • Elektrikli bigudilerinin yanlış kullanımı
  • Soğuk hava ve kuru mekan sıcaklıkları
  • Sıkı şapka veya eşarplar
  • Saçın seyrek yıkanması veya iyi durulanmaması
  • Stres, panik, tansiyon

Kepek problemi genellikle kafa derisinin kuruluğu olarak bilinmesine rağmen bu problemi yaşayanların çoğu yağlı deriye sahiptir. Bu arada genel kanını aksine seyreden diğer bir husus da kepeğin kellikle hiç bir bilinen bağının olmamasıdır.

Kepek Şampuanları

Kepek probleminin en yaygın tedavisi aşağıdaki maddeleri içeren şampuanlardır:

  • Kömür-katran
  • Pyrithione-çinko
  • Salisilik asit
  • Selenyum sülfit
  • Kükürt

Kepek doğal bir süreç olduğundan ortadan kaldırılamaz; ancak kontrol edilebilir. Yoğun problem yaşanmayan durumlarda kepeği düzenli kullanılan kepek şampuanıyla kontrol altında tutmak mümkündür. Bu mümkün olmadığı taktirde doktor tavsiyesiyle
alınabilecek ilaçlı şampuanlar kullanılabilir.

Her iki durumda da şampuan sonrası saçın çok iyi durulanması gerekir. Saç yıkama sıklığının yani hijyenin kepek ile doğrudan ilişkisi olduğundan sık ve iyi yıkanmanın önemi unutulmamalıdır.

Kepek problemi olan kişide saç derisi dışında kaş, şakak, alın gibi bölgelerde kızarıklıkla birlikte oluşan kepeğimsi döküntüler varsa, bu kişinin kepekten ayrı bir problemi olabileceğinden doktora başvurması doğru olur.

Kepek İçin Önlemler

Kepek probleminin ortadan kaldırılması mümkün olmasa da bazı önlemlerle kontrol altına alınması mümkün:

Beslenme: Beslenmenin kepek üzerinde büyük etkisi var. Kepeğin oluşmasına imkan sağlayacak yararsız karbonhidrat ve yağ asitlerine karşı bol B vitamini tüketin.
Şampuan: Piyasada bulunan iyi kepek şampuanlarından kullanın. Saçınızı sık yıkayarak iyi durulayın.

Alternatif uygulamalar: Kafa derisinin pH değerlerini dengelemesi açısından yıkanırken iki şampuan arası elma sirkesi kullanımı faydalı sonuçlar vermiştir.

Sarımsak ve kekik de kepeğe karşı iki iyi silah sayılır. Bunların tablet veya doğal yollarla tüketimi kepek probleminde yardımcı olacaktır.

Soğanlar yüksek oranda kükürt içerir. Ara sıra bir soğanın ezilerek kafa derisine masajla sürülmesi etkili olabilir. Haftada bir de saçınızı mutlaka kükürtlü bir şampuanla yıkamalısınız.
Alternatif tedaviler: Kepeğin bazı homeopatik tedaviye, akupunktura, bazı özel masajlara cevap verdiği de kanıtlanmıştır.

Kepeğe Neden Olan 7 Sebep

1) Yağlı bir saç deriniz var.
Vücut hücrelerimiz gibi saç derimizdeki hücreler de kendini düzenli olarak yeniler. Kepek problemi daha çok yağlı ciltlerin problemidir,” diyor dermatoloji uzmanı Dr. Şafak Metekoğlu Güneş, “Aslında hastalar genellikle hastalar pul pul dökülmeyi kuruluk gibi algılarlar, ama aslında bu kişilerin saçları genel olarak yağlıdır.” Sağlıklı bir saç derisinde ölü hücrelerin atılıp yenilerinin oluşması süreci sorunsuzdur. Hücreler çıplak gözle görünemeyecek kadar küçük olduklarından, biz farkına bile varmadan deri hücreleri ölür, yerlerine yenileri gelir. Yağlı saç derisinde ise hücre oluşumunu düzenleyen malassezia mantarı, yağdan aşırı beslenerek hücre üretiminin hızlanmasına neden olur. Artan ölü hücreler de koloniler oluşturarak gözle görülebilir hale gelir.

2) Olağan metabolik düzeninizde değişiklik meydana geldi.
Kepek, vücudumuzun bir şeylerin yanlış gittiğine dair bize verdiği uyarı sinyallerinden biri olabilir. Kepek probleminiz başladığı ya da arttığından beri, yaşam biçiminizde metabolizmanızı zayıflatabilecek ne tür değişiklikler olabileceğini düşünün. Bir süredir uyku sorunu mu çekiyorsunuz? Alkol, baharat ya da tütün tüketiminizde artış mı oldu? Bu maddeler, sindirim sisteminizi olumsuz yönde etkileyerek metabolizmanızı zayıflatmış olabilir. Unutmayın, sağlıklı bir yaşam yalnızca kepeği değil, aynı zamanda pek çok cilt hastalığını da önler.

3) Bir cilt hastalığından mustaripsiniz.
Mantar, egzama, seboreik dermatit ya da sedef gibi cilt hastalıkları saç derisinde kurumaya ve kaşıntıya neden olabilir. Sonuç belli: Omuzlarınıza, giysilerinize dökülen o küçük, kar tanesi benzeri sevimsiz pullanmalar. Eğer kepek probleminize kaşıntı ya da kızarıklık, hatta ağrı gibi şikâyetler eşlik ediyorsa bir cilt hastalığınız olabilir. Benzer biçimde eğer saç derinizdeki kepek öbekleri kaş, şakak, alın gibi bölgelerde de bulunuyorsa cilt hastalığından mustarip olmanız yine kuvvetle muhtemel. Bu durumda zaman geçirmeden bir cildiye uzmanına görünmeniz gerekir.

4) Beslenme düzeniniz dengesiz.
“Herhangi bir besinin kepek yapması gibi bir durum olmasa da baharatlı, nişastalı, sıcak gıdalar yağ salgısını artırarak kepek oluşumuna katkıda bulunabilir,” diyor Dr. Güneş. Eğer kepek probleminizin hatalı bir beslenme düzeninden kaynaklandığını düşünüyorsanız, öğünlerinizin yeterli miktarda B vitamini ve çinko içermesine dikkat edin. Kepek oluşumuna geçit sağlayacak karbonhidrat ve yağ asitlerine karşı bu maddeler bire birdir.

5) Saçınıza doğru bakımı uygulamıyorsunuz.
Doğru bakımı uygulayabilmeniz için, saçınızın tüm özelliklerini dikkate almanız gerekir. Yanlış seçilmiş şampuan ya da saç kremi yağ bezlerine zarar vererek kepeğe yol açabilir. Kepek sorununuz için, çinko pritiyon ya da selenyum disülfür içeren şampuanlar kullanın. Duş esnasında saç derinize masaj yaparsanız kan dolaşımınız hızlanır ve şampuandaki maddeler saç derinize daha iyi nüfuz eder.

6) Saç derinizi fazla kurutuyorsunuz.
Saçınızı çok sık yıkamanız veya gereğinden fazla şampuan kullanmanız da saç derinizi kurutarak pullanmaya ve dolayısıyla kepek oluşumuna yol açabilir. Benzer biçimde yeterli durulama yapmamanın sonucu kafa derisinde kalan şampuan kalıntıları, jöle, saç spreyi gibi maddelerin aşırı kullanımı, çok yüksek ısıda saç kurutmak, kuru hava, şapka ya da bandana gibi malzemelerin sürekli kullanımıyla saç derisinin hava almasının engellenmesi de kepek sorununun nedeni olabilir.

7) Stresli bir yaşam sürdürüyorsunuz.
Uzmanlar, stresin kepek oluşumunu arttırdığı konusunda ortak bir görüş birliği içindeler. “Kepek her zaman dıştan kaynaklanan nedenlerle ortaya çıkmaz,” diyor Medikal Estetik Uzmanı Seran Göçer ve ekliyor: “Stres gerçekten de cilt kuruluğu, cilt yağlanması, kepeklenmeye yol açabilir.” Bu yüzden saçlarınıza, giysilerinize, omuzlarınıza bulaşan o beyaz pulcukları istemiyorsanız, yaşam biçiminizi gözden geçirin ya da gününüzün bir bölümünü rahatlama pratiklerine ayırmayı deneyin.

Unutmayın; kepeğe eşlik eden bir başka sorunu olmadığı sürece kepek oluşumu bir hastalık değildir ve kepek karşıtı şampuanlar kullanılarak kolaylıkla tedavi edilebilir. Saçınızı sık sık kepek karşıtı şampuanlarla yıkayabilir ve banyodan çıktıktan sonra kullanacağınız saç tonikleriyle şampuanın etkisini arttırabilirsiniz.

Kepekten Kurtulmak İçin Öneriler

Kepek oluşumu kolaylıkla kontrol altına alınabilir; ancak tedavisi sabır ve devamlılık gerektirir.

Başınızı günlük şampuanlarla her gün düzenli yıkamanız, yağlanmayı azaltarak hafif şiddetli kepeğin kolaylıkla yok olmasını sağlar.

Daha şiddetli ve inatçı kepeklerin tedavisinde tıbbi şampuanlar kullanmanız gerekebilir.

Kepek şampuanları içeriklerine göre değişik özellikler gösterirler:

Antibakteriyel ve antifungal özellikli “zinc pyrithione” içeren şampuanlar, kepek ve egzema oluşumuna yol açan mantarların çoğalmasını önler.

Katran içeren şampuanlar baş derinizdeki hücrelerin büyüme döngüsünü yavaşlatarak kepek, seboreik dermatit ve sedef gibi hastalıklara bağlı kepeklenmeyi azaltır.

Salisilik asit içeren şampuanlar, baş derinizdeki kepek ve kabukları soyarak ortadan kaldırır, ancak saç derinizin kurumasına da yol açabilir. Şampuan sonrasında kullanacağınız nemlendirici saç kremleri ile dengeyi sağlayabilirsiniz.

“Selenium sulfide” şampuanları, hücre ölümünü yavaşlatırken aynı zamanda mantar üremesini de azaltırlar. Saç renginizi soldurabileceği için yıkadıktan sonra saçınızı çok iyi durulamayı unutmayın.

Diğer şampuanlar etkili olmadığı zaman, geniş spektrumlu antifungal olan ketokanazol şampuanları kullanabilirsiniz.

Antibakteriyel, antifungal ve antiseptik özelliklere sahip “tea tree oil” içeren şampuanlar da son yıllarda kepek tedavisinde alternatif tedavide kullanılmakta ve iyi sonuçlar alınmaktadır.

Şampuanları baş derinize masaj yaparak uygular ve en az beş dakika bekletirseniz etki etmelerini kolaylaştırabilirsiniz. Ancak, saç diplerinizi tırnaklarınızla tahriş etmemeye özen göstermelisiniz.

Birkaç hafta düzenli olarak yıkamanıza rağmen başınızda hâlâ kepek varsa ve baş deriniz kızarıp kaşınıyorsa dermatoloğunuza danışma zamanı gelmiştir. Doktorunuz size en uygun şampuan ve steroidli losyonları önerecektir.

Başınızı düzenli olarak şampuanlamanın yanı sıra; stresinizi kontrol altına alarak, saçınızı yağlandıran sprey, jöle, köpük gibi şekillendiricilerden uzak durarak ve saçlarınızı arındırarak, diyetinizde çinko ve B vitaminlerine yer vererek, çok sıkı saç bandı ve şapka kullanmaktan kaçınarak kepek oluşumunu azaltabilirsiniz.

Bir miktar güneş ışığının kepek tedavisine katkı sağladığı da bir gerçektir. Günün uygun saatlerinde, baş derinizi yakmadan birkaç dakika süre ile güneşlenmeyi ihmal etmeyin.

Kepek şampuanlarını düzenli ve dönüşümlü olarak kullanarak; sabırla uygulayacağınız bakım ile kepek sorununuzu yok edebileceğinizden ve tekrarlamasını önleyebileceğinizden emin olabilirsiniz.

Kepekten İçin Doğal Yöntemler

Kepeğe karşı etkin bir silah: Isırganotu 

Başta kanser olmak üzere, kansızlık, böbrek taşı, romatizma, varis gibi birçok hastalığın tedavisinde kullanılan ısırganotu, sorunlu saçların da ilacı. Isırganotu, sağlığımız üzerindeki yararlarının yanı sıra; ergenlik sivilcelerini yok ediyor, saçları canlandırıyor dökülmesini önlüyor, sıkılaştırıyor ve kepeği gideriyor.

1- Yarım litre taze kaynatılmış su içine, 5 poşet ısırganotu çayını ilave edin. Kabın ağzını kapatın ve 5-10 dakika demlendirip, soğutun. Elde ettiğiniz bu infüzyonu saçlarınızı yıkayıp duruladıktan sonra durulama suyu olarak kullanın. Saç diplerine yapacağınız masaj, zaman içinde saç kaybını önler, saçları güçlendirir ve kepek oluşumuna engel olur. Ayrıca bu infüzyonu tonik olarak kullandığınızda cildiniz de sıkılaşır.

2- 100 gram dulavrat otu kökü, 100 gram ısırganotu kökü ve 60 gram simsir ağacı yaprağını iki litre sirke içine bırakın. Bitkileri sekiz gün sıcak bir yerde dinlendirdikten sonra süzün. Elde edeceğiniz sıvıyla kafa derisine masaj yapın. Düzenli olarak yapacağınız masaj sayesinde saçlarınız kısa zamanda eski gücüne kavuşacak.

3- Kepeğe karşı 2 bardak dolusu kaynar derecedeki suya 1 tatlı kaşığı dolusu ince kıyılmış hindiba çiçeği(sarı saçlara), veya bir tatlı kaşığı dolusu ince kıyılmış ısırganotu yaprağı(kumraldan esmere kadar) ekleyin ve soğuyana kadar demlenmeye bırakın. Sonra süzün ve saçlarınızı durulanırken, kafa derisine de hafif masaj yapın.

4- Kafa derisi kaşıntısına karşı ¼ litre elma sirkesi kaynama derecesine kadar ısıtın (ama kaynatmayın) ve içine 1 avuç dolusu ısırganotu yaprağı ekleyin. 15 dakika demlendikten sonra süzün, saçlarınızı bu suyla durulayın ve kafa derisine masaj yapılır.

Sponsorlu Bağlantılar

“Kepekten Nasıl Kurtulabiliriz?” için bir yanıt

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT