Kategoriler
Soru / Cevap

Mesleklerin Ortaya Çıkma Nedenleri?

Meslek

Meslek tanımsal olarak yapılması hem zorunlu hemde ihtiyaçları karşılamak için yapılan işleri tanımlar. Meslekler genellikle ihtiyaçları karşılayabilmek amacıyla ortaya çıkmıştır. Şimdi mesleğin genel tanımı ve meslek oluşumları ile ilgili bilgiler için yazının devamına buyrun.

Sponsorlu Bağlantılar

Eski Meslekler ve Özellikleri 

Meslekler Nasıl Ortaya Çıktı?

Meslekler insanların ve toplumların ihtiyaçlarına göre ortaya çıkmıştır.Konuyu biraz daha açarsak, toplumda bireylerin veya bütün toplumun karşılanması gereken ihtiyaçları yeni mesleklerin varlığına neden olmuştur.

Bunu basit bir örnekler açıklamak gerekirse; insanların ilk çağlarda günümüzdeki gibi tam teşekküllü kıyafet giymezdiler.Ancak zaman geçtikçe insanların giyim kuşamları da değişti.Böylece elbise ihtiyacı doğdu.Buda terzilerin ortaya çıkmasına neden oldu.Birilerinin elbise dikmeleri gerekmekteydi.Buda modern hayata geçiş ile birlikte ihtiyacı artırdı ve fabrikalar ortaya çıktı.Konfeksiyon mesleği de bu ihtiyacın bir parçasıdır.

Başka bir örnekte polislik mesleğinin nasıl ortaya çıktığına bakalım.Toplumlarda düzeni sağlamak için ve insanların haklarını korumak için böyle bir mesleğe ihtiyaç duyulmuştur.Toplum içerisinde huzursuzluk çıkaran ve insanların haklarını gaspedenlerin cezalandırılması için onları yakalayacak polislere ihtiyaç duyulduğu için bu meslek de ortaya çıkmıştır.

Sponsorlu Bağlantılar

Hastalıkların tedavisi için doktorluk, eğitim ihtiyacını karşılamak için öğretmenlik, bilimde ilerlemek için bilim adamları, inşaat yapabilmek için inşaat mühendisliği, teknoloji cihazları yapabilmek için makine mühendisliği gibi meslekleri sayabiliriz.

Sonuç olarak mesleklerin ortaya çıkış nedeni olarak insanoğlunun ihtiyaçlarını sıralayabiliriz.İhtiyaçlar ortaya çıktıkça yeni meslekler de ortaya çıkmaktadır.

Mesleğin Tanımı

Meslek, insanın yaşamını sürdürebilmek için icra ettiği ve genellikle yoğun bir eğitim, çalışma, bilgi birikimi, seçilen mesleğe bağlı olarak yetenek geliştirmeyi gerektiren ve tüm bu sürecin sonunda kişilerin kazandığı ünvanın adıdır. Genellikle her meslek o mesleğin etik değerlerini, gelişimini, lisanslanmasını ve diğer insanlar nezdinde tanınmasını sağlayan profesyonel kuruluşlara sahiptir.

Yeryüzünde binlerce meslek bulunmaktadır. Bizde resmi olarak tanımı yapılmış 600 civarında meslek vardır. Mesleklere örnek olarak bilgisayar programcısı, yazılım mühendisi, tekstil teknikeri vs verilebilir. Her bir meslek için tanım, görev alanları, genel olarak kullandığı araç ve gereçler, mesleğin gerektirdiği özellikler, çalışma ortamı ve koşulları, çalışma alanı ve iş bulma olanakları, meslek eğitiminin verildiği yerler, meslek eğitimine giriş koşulları, eğitimin süresi ve içeriği, meslekte ilerleyebilme ve yeni meslekleri seçebilme olanakları, destekleyici meslek kuruluşları, mesleğin başarıyla yürütülebilmesi ve geleceği ile ilgili pekçok husus mutlaka araştırıp geliştirilmesi gerekli hususlardandır.

Sponsorlu Bağlantılar

Günümüzde Bazı Meslekler

Akademisyen Araba Tamirciliği
Aşçılık Astronomi ve Uzay Bilimleri
Avukat Bahçe Düzenleme Bankacılık Beslenme ve Diyetetik
Bilgisayar Mühendisliği Biyoloji Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Çevre Mühendisliği
Çocuk Bakıcılığı Coğrafya Diş Hekimliği Doktor
Eczacı Eğitim Ekonometri
Elektirik / Elektronik Mühendisliği

Emlakçılık
Endüstri Mühendisliği Felsefe Fizik

Fotoğrafçılık Gazetecilik Gemi Kaptanlığı Gemi Mühendisliği
Gıda Mühendisliği Grafik Dizayn Halkla İlişkiler ve Tanıtım Havacılık, Uçak Mühendisliği
Hemşire Hukuk İktisat İletişim-Teknoloji
İnşaat Mühendisliği İşletme İşletme Mühendisliği Jeodezi ve Fotogrametri Müh.
Jeofizik Mühendisliği Jeoloji Mühendisliği Kamu Yönetimi Kimya Mühendisliği
Maden Mühendisliği Makina Mühendisliği Memurluk Meteoroloji Mühendisliği
Mimarlık Mütercim-Tercümanlık Otel İşletmeciliği Polis
Psikoloji Radyo, Televizyon ve Sinema Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Şehir ve Bölge Planlama
Sekreterlik Sigorta Sosyal Hizmetler Sosyoloji
Tarih Tekstil Mühendisliği Tıp Uluslararası İlişkiler
Yayıncı Yazar Zabıta Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon
Veterinerlik Askerlik Arkeolog İlahiyatçı
Ziraat Mühendisliği Güzel Sanatlar Su Ürünleri Siyasal Bilgiler
Konservatuvar Orman Mühendisliği Muhasebe / E-Muhasebe
Sponsorlu Bağlantılar
Sponsorlu Bağlantılar

“Mesleklerin Ortaya Çıkma Nedenleri?” için 4 yanıt

guzeelll çok güzel ödevim için bunu kullandım..

vallaha süper olmş çok teşekkürler 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT
Exit mobile version