Kategoriler
Soru / Cevap

Ovaların etkileri nelerdir? Ovaların olumlu ve olumsuz etkileri nelerdir?

Sizden gelen soru:

Ovaların etkileri? *

Cevap:

Tarıma ve yerleşime elverişli alanlar ovalar düz alanlar olduğu için insanlar için de bir geçim alanı olmuşlardır. Bu nedenle ovalar her geçen zamanda nüfusun arttığı bölgeler olmuştur. Ulaşım, sanayi ve ticarette daha çok ovalarda yoğunlaşmıştır.

Sponsorlu Bağlantılar

Ovaların Olumlu Etkileri 

  •  Tarımsal etkinlik sahalarıdır.
  •  Hayvancılığa Katkısı vardır.
  •  Ulaşıma elverişlidir.
  •  Yerleşmeye uygun alanlardır.
  •  Su kaynakları bakımından zengindirler. (Artezyen kuyu göl v.s.)
Adapazarı Ovası
Adapazarı Ovası

* Türkiye arazisinde küçük alanlar kaplayan ovalar ülke ekonomisi yönünden büyük öneme sahiptir. Çünkü Türkiye ekonomisi için çok önemli olan tarım, büyük ölçüde küçük ovalarda yapılmaktadır. Tarımsal ürünlerimizin çok büyük bir kısmı ovalardan sağlanır.

* Hayvancılığın bir kısmı da yine ovalarda yapılmaktadır.

* Ovalar, düz oldukları için ulaşım yönünden olumlu özelliklere sahiptir. Ayrıca çevrelerine göre alçakta bulunmaları da ulaşım için olumlu bir özelliktir. Bu nedenlerle ülkemizdeki önemli kara ve demiryolları ovalardan geçmektedir.

* Ovalar, yerleşme yönünden de uygun yerlerdir. Tarıma elverişli, düz, alçak ve uygun iklim koşullarına sahip bulunmaları yüzünden önemli yerleşim merkezleri, ovaların ortalarında ya da kenarında kurulmuştur. Bunun sonucu olarak da ülke nüfusunun büyük bir kısmı ovalarda toplanmıştır.

* Ovalar, yer altı ve yer üstü suları bakımından zengin yerlerdir. Çevredeki yüksek yerlerden gelen akarsular, ovaların ortalarında birleşir. Bu bakımdan ovalarda yer üstü suları yeterlidir.

* Ovalarda alüvyonlar fazla olduğu için yüzeydeki suların çoğu yer altına sızar. Bu bakımdan ovalar, yer altı suları yönünden de zengindir. YÜzeye çıkarılan bu suların önemli bir kısmı, ovalardaki tarım alanlarının sulanmasında kullanılır.

* İç Anadolu Bölgemizde nüfus genellikle dağların eteklerine toplanmıştir. Bu durumun nedeni dağ eteklerinde su kaynaklarının bulunmasıdir.

Ovaların Olumsuz Etkileri

1. Sanayi kuruluşlarıyla dolmaktadırlar.
2. Tuğla, Kiremit v.s. yapımı için toprak ihtiyacı ovalardan karşılanmakta buda toprak kaybına yol açmaktadır.
3. Taban suyu yüksek yerler bataklığa dönüşmektedir.
4. Sanayi atıklarınca kirletilmektedirler.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT