Kategoriler
Soru / Cevap

Rafting Nedir? Ne Demektir? Türkiye’de Rafting

Rafting

Rafting ülkemizde son yıllarda oldukça fazla rağbet görmeye başlayan bir spordur. Bu sporun öncelikle bir takım sporu olduğunu belirtelim. Rafting sporu uygun bir akış hızına sahip nehir yada çayda kauçuk malzemeden yapılmış bir botla yapılır. Amaç önceden belirlenmiş yarış parkurunu tamamlamaktır. Ülkemiz bu spor için oldukça zengin imkanlara sahiptir. Bu spor basitmiş gibi görünebilir ama yapanlara bol adrenalin sunduğunu söyleyebiliriz.

Sponsorlu Bağlantılar

Rafting, outdoor etkinlikler arasında ilk sırayı almaya aday spor ve serüven arayışları arasında en kuvvetli aday olarak dikkat topluyor.

Dünyanın belli bölgelerinde yapılan bu spor için Türkiye’nin sunduğu olanaklar oldukça fazla.

Nehirlerin debileri ve beslenme rejimleri gözönüne alındığında yılın 12 ayına yayılan bir raft takviminin ortaya çıkmasından başlayıp farklı seviyelerde zorluğu olan etapların aynı parkurda, nehirde birarada bulunmasına varıncaya kadar uzayıp giden avantajlar, Türkiye’yi çarpıcı ve ziyarete değer bir raft ülkesi yapıyor.

Raft’ın Ruhu

Serüven meraklılarından deneyimli raftçılara, meraklılardan izleyenlere, fotoğraf çekenlerden ekspedisyon katılımcılarına kadar herkesi tatmin edecek parkurlarıyla Türkiye, raftçıların ileriye dönük programları arasında yeralmayı hakediyor.

Yaygın biçimiyle raft, su hacminin ve nehir eğiliminin yüksek olduğu yerlerde kauçuk malzemeden yapılan şişme botlarla nehir krosu olarak tanımlanıyor. İnsanoğlunun doğanın dayanılmaz gücüyle burun buruna geldiği bir etkinlik olarak dikkat çekiyor. Üstüne üstlük özel bir ilgi, beceri ve fizik kondüsyon gerektirmemesi de bu sporu daha da cazip kılıyor.

Rafting bir anlamda doğayla içiçe, gövde gösterisi yapmadan ve hepsinden de önemlisi akarsuyu yenmeye çalışmadan yapılacak bir etkinlik.

Nehre girilen mevsime göre neoprenden su tutan özel giysi, kask ve can yeleği ile yapılan rafting konusunda çok sayıda acenta hizmet verip, turlar düzenliyor.

Serüven ve Macera

Nehir altınızda olanca hızıyla akıp giderken, raftçının yapacağı tek iş burnu dik tutup, devrilmemeye ve kayalara bindirmemeye çabalamak olacaktır. Rafting tıpkı insan yaşamı gibi inişli çıkışlı, kah hızlı kah yavaş akan nehirde ayakta kalabilme sanatı olarak tarif edilebilir.

Vadiler, kanyonlar geçilirken sert dönüşlerle karşılaşılır… Aşılması zor etaplar gelir… İleriyi, sizi bekleyen tehlikeleri göremezsiniz… Girdaplarda devrilirsiniz… Zaman zaman korku, zaman zaman da cesaret egemen olur bedeninizde… Nasıl ki yaşamınızda “durun! ben burada iniyorum” diyemezseniz, akarsudayken de bunu yapamazsınız. Tıpkı yaşamın kendisi gibi akarsu da alır götürür kişiyi.

Usta olan, kendine doğru rehber seçen ve kurallara uyanlar da coşkulu akan sulardan rahatça çıkıp, dingin sulara kavuşur. Yaşadıkları, başardıklarıyla belleklerini süsler.

Güney’de Rafting

Türkiye’nin Akdeniz kıyılarından denize ulaşan nehirlerinin tamamı raft için son derece elverişli. Değişik zorluk dereceleri, konaklama olanakları, günübirlik ya da bir kaç günlük ekspedisyon olanakları sağlamaları, ulaşım kolaylıkları, Dalaman ve Antalya havaalanlarının hem tarifeli hem de charter seferlere açık olması bölgenin raftın yanısıra her tür turizm etkinlikleri için uygun profil çizmesini sağlıyor.

Raft için uygun olan akarsuların başında da Manavgat çayı, Göksu Deresi’nin 4 günlük ekspedisyonla aşılabilen Hadim-Silifke arasında kalan kesimi, Alanya il sınırları içinde kalan Dim Çayı ile Alara Çayı, Seyhan’ın Göksu ve Zamantı kolları yer alıyor.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT