Kategoriler
Soru / Cevap

Sera Etkisinin Yararları Nelerdir?

Sera Etkisinin Faydaları

Sera etkisi son zamanlarda fazlaca duyduğumuz bir kelimedir. Hep olumsuz koşulların gündeme gelmesi ile birlikte kullanılır. Aslında durumböyle değildir. Dünya üzerinde yaşamın olması için sıcaklığın belli aralıklarda olması gereklidir. Sera etkiside bunu sağlamaktadır. Ancak olumsuz çevre şartlarının artması insanın doğaya verdiği zarar bu durumu tersine çevirmiştir. Olumlu iken olumsuz durumlar ortaya çıkmıştır.

Sponsorlu Bağlantılar

Sera etkisi doğal bir süreç aslında. Sera etkisi dünyada yaşam olması için gereken sıcaklığı sağlıyor.Su buharı karbondioksit ve metan gazı dünyanın üzerinde doğal bir örtü oluşturuyor. Ancak fosil yakıtların kullanılması ve ormanların yok edilmesi bu örtüyü oluşturan gazlarınatmosferde normalin çok üzerine çıkmasına neden oldu.

Dünyanın yüzeyi güneş ışınları tarafından ısıtılıyor. Dünya bu ışınları tekrar atmosfere yansıtıyor. Dünyaya ulaşan güneşenerjisinin yaklaşık yüzde 70’i böylece tekrar uzaya gönderlmiş oluyor. Ancak bazı infrared ışınlarsera gazları tarafından tutuluyor. Bu da atmosferin ısınmasına neden oluyor.

Sera etkisi dünyanın yeterince sıcak olmasını sağlıyor. Ancak bazı bilim adamları insan tarafından fazla miktarda sera gazının atmosfere verilmesinin bu karmaşık dengeyi zedelediği ve küresel ısınmaya neden olduğu görüşünde.

Sera Etkisi ve Küresel Isınma

Dünya atmosferi çeşitli gazlardan oluşur. Ayrıca küçük miktarlarda bazı asal gazlar bulunmaktadır. Güneşten gelen ışınlar (ısı ışınları/kısa dalgalı ışınlar) atmosferi geçerek yeryüzünü ısıtır. Atmosferdeki gazlar yeryüzündeki ısının bir kısmını tutar ve yeryüzünün ısı kaybına engel olurlar. (CO2 havada en çok ısı tutma özelliği olan gazdır.)

Atmosferin ışığı geçirme ve ısıyı tutma özelliği vardır. Atmosferin ısıyı tutma yeteneği sayesinde suların sıcaklığı dengede kalır. Böylece nehirlerin ve okyanusların donması engellenmiş olur. Bu şekilde oluşan atmosferin ısıtma ve yalıtma etkisine sera etkisi denir. Dünya atmosferi cam seralara benzer bir özellik gösterir.

Son yıllarda atmosferdeki CO2 miktarı hava kirlenmesine bağlı olarak hızla artmaktadır. Metanozon ve kloroflorokarbon (CFC) gibi sera gazları çeşitli insan aktiviteleri ile atmosfere katılmaktadır. Bu gazların tamamının ısı tutma özelliği vardır.

CO2 ve ısıyı tutan diğer gazların miktarındaki artış atmosferin ısısının yükselmesine sebep olmaktadır. Bu da küresel ısınma olarak ifade edilir. Bu durumun buzulların erimesi ve okyanusların yükselmesi gibi ciddi sonuçlar doğuracak iklim değişmelerine yol açmasından endişe edilmektedir.

İnsanların çeşitli faaliyetlerinin küresel ısınmaya katkısı şöyledir:

  •  Enerji kullanımı %49
  •  Endüstrileşme %24
  •  Ormansızlaşma %14
  •  Tarım %13’tür.
Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT