Kategoriler
Soru / Cevap

Sindirim kaça ayrılır?

Sizden gelen soru:

Sindirim kaça ayrılır? *

Cevap:

Sindirim ikiye ayrılır

Sindirim ikiye ayrılır. İki türlü sindirim vardır. Bunlardan birisi mekanik sindirimdir, diğeri de kimyasal sindirimdir. Mekanik sindirim kısaca besinlerin en küçük moleküllerine ayrılması olayıdır. Kimyasal sindirim ise besinlerin en küçük yapı taşına kadar ayrılması olayıdır.

Sponsorlu Bağlantılar

1.Mekanik (fiziksel) sindirim

Besinleri sadece boyut olarak küçültüyorsak bu mekanik sindirime örnektir. Bu sindirim türüne fiziksel sindirim de denir. Fiziksel değişim konusundan da hatırlayabileceğimiz gibi maddenin özelliği değişmiyor, sadece şeklinde farklılıklar oluşuyorsa bu değişimlere fiziksel değişim diyorduk. İşte mekanik sindirim de aynı anlama gelmektedir. Örneğin büyük ekmek parçalarını dişlerimizde parçalayıp küçük parçalar haline getirmemiz mekanik sindirime örnektir.

Mekanik sindirim olayları:

  •  Ağızda dişler yardımıyla besinlerin parçalanması,
  •  Midede kasılma hareketleriyle besinlerin bulamaç haline getirilmesi,
  •  İnce bağırsakta safra salgısı sayesinde büyük yağ moleküllerinin küçük yağ taneciklerine dönüştürülmesi.

sindirim, besin, sağlık

2.Kimyasal sindirim

Besin parçaları kendilerini oluşturan yapı taşlarına parçalanıyorsa kimyasal sindirim gerçekleşmiştir. Örneğin ekmekte karbonhidrat türü besinler çok bulunur. Karbonhidratlar ise Nişasta, glikoz, laktoz, maltoz gibi yapı taşlarından meydana gelir. Sindirim sonucunda glikoz gibi bir yapı tası elde edildiyse gerçekleşen sindirimin kimyasal olduğu söylenebilir.

Dışarıdan alınan büyük parçalı besinlerin, ağız, mide ve az da olsa ince bağırsaklarda fiziksel olarak daha küçük parçalara ayrılmasına mekanik sindirim adı verilir. Alınan büyük moleküllü besinlerin enzimler yardımıyla, daha küçük moleküllere parçalanması olayına ise kimyasal sindirim adı verilmektedir. Yediğimiz besin maddelerinde bulunan, su, madensel tuzlar, vitaminler, glikoz, fruktoz, galaktoz, amino asitler, alkol gibi küçük maddeler sindirime uğramaz. Yağlar, disakkarit, polysakkarit gibi karbonhidratlar, proteinler ve nukleik asitler (DNA=deoksiribo nükleik asit ve RNA=ribo nükleik asit) kimyasal sindirim ile hücre zarından geçebilecek küçük moleküllere parçalanırlar. Kimyasal sindirim, ağız, mide ve ince bağırsaklarda meydana gelir.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT