Kategoriler
Soru / Cevap

Sivilceler Neden Oluşur?

Sizden gelen soru:

* Sivilceler neden oluşur? *

Cevap:

Sivilce Nedir?

Çok sık karşılaştığımız cilt hastalıklarından birisi olan sivilce (akne vulgaris), genelde ergenilk çağında başlar ve tedavi edilmediği takdirde kalıcı izler bırakabilir. Derinin yağ oranı bakımından yüksek olan yerlerinde çıkar ve deride kırmızı sivilce, kist, siyah nokta şeklinde kendini gösterir.

Sponsorlu Bağlantılar

Çoğunlukla ergenlik çağında, 12-18 yaş arasında ortaya çıksa da, hem kadında hem erkekte, her yaşta görülebilien bir hastalıktır. Toplumda görülme sıklığı yüzde 80′ in üzerindedir.

Ergenlikte cilt altındaki yağ miktarı artar ve yağ bezleri bozulur. Sonuçta ciltte iltihaplı, kızarmış şişlikler oluşmaktadır. Yüz, göğüs, sırt, boyun, omuz bölgesinde görülür. Özellikle yüz bölgesindeki sivilceler, tedavi edilmediği takdirde iz şeklinde kalır ya da hayat boyunca devam edebilir. Bu da fiziksel görüntünün bozulmasına yol açar ve kişinin psikolojisini etkiler.

Sivilcenin çok farklı tipleri vardır. Bazen siyah ya da beyaz noktalar şeklinde görünür. Bu genelde hafif şiddetlidir. Bazen de ağrıya neden olan büyük ve sert kistler şeklindedir. İltihaplı sivilceler de vardır. Bunlara püstül denir.

sivilce

Sivilce Nasıl Oluşur?

Yağ bezlerinin çok büyük bir kısmı kıl köklerinin içindedir. Bu bezlerin, cilde açılan kanalları vardır. Bu kanallar tıkanırsa sivilceler meydana gelir. Yağ bezlerinden sebum denilen bir madde salgılanır. Yağ yapısında bir madde olan sebum cildi korur. Sebum kıl kökünden dışarıya çıkamadığı zaman birikir ve sivilce oluşumuna neden olur. Burada biriken bu madde ölü hücrelerin atılmasını engeller ve tıkanıklığa yol açar. Böylece bakterilerin üremesi için uygun ortam oluşur.

Bu bakterilerin çoğalmasıyla kızarıklık, şişlik ve ağrı oluşur. İltihap meydana gelir. Bu durumun uzun sürmesi sonucu sivilce patlar ve içeriği dışarı akar.

Sivilce Oluşturan Faktörler

Akne oluşumunda sadece tek bir faktör etkili değildir. Bir kaç faktörün bir araya gelmesiyle akne oluşur. Derimizde bizimle birlikte yaşayan p.acnes adlı bakteri çoğalmaya başlarsa, akne de artmaya başlar. Anne ve babada sivilce olması, çocukta da görülme ihtimalini arttırır. Ayrıca hormonların da sivilice oluşumu üzerinde etkisi vardır. Bunların başında böbrek üstü bezlerinden salgılanan androjen grubu hormonlar gelir. Androjen hormonları ya artmıştır ya da deri, bu hormonlara karşı hassas hale gelmiştir.

Güneş ışığı, sivilcenin iyileşmesini kolaylaştırır. Ancak uzun süre güneşte kalmak ciltte oluşabilecek lekeri arttırır. Ayrıca terlemek, sivilcelerin artmasına neden olur.
Sivilceleri kapatmak için, çeşitli kozmetik ürünlerini kullanmak, hastalığın daha da kötüleşmesine yol açar ve sivilce artar. Çünkü deri gözenekleri makyajla tıkanır ve cilt bozulur.

Stres ve endişe de akneyi arttırır. Stresli bir dönem genelde öğrenciler için sınav dönemleridir. Bu dönemde sivilceler artar. Ayrıca bu dönemde sivilce ile oynama eğilimi artar. Adet döneminde, hormon miktarı değiştiğinden, akneler çoğalabilir. Ayrıca var olan bir sivilceyi sıkmak, durumu daha da kötüleştirir. Hem cilde zarar verilir hem de sivilcelerin artmasına neden olunur. Sıkıldıktan sonra deride iz kalabilir. Ayrıca iyileşme gecikir.

Sivilceler Nedenleri

Konya Akademi Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Kadriye Çimen, sivilce sadece bir ergenlik dönemi sorunu değil. Ama ergenlikte daha fazla görüldüğü de bir gerçek.Her gün defalarca kez yüzümüzü yıkayarak sivilceleri engelleyebilir miyiz? Yoksa temizliğin de bir sınırı mı olmalı? Kendimizi bir türlü alamadığımız sivilce sıkma operasyonları ne kadar sağlıklı? Stresle ya dabesinlerle sivilcenin bir ilişkisi var mı?

Sivilce neden çıkar?

Uzmanı Dr. Kadriye Çimen, Sivilceli kişilerin cildinde yağ salınımı çok fazla artmıştır. Bunun sonucunda, bir süre sonra yağ kanalında tıkanma başlar. O bölgenin derisinde bulunan, dışarıdan almadığımız mikroplar, yağ kanalı etrafında üremeye başlar. Bu mikroplar bir süre sonra o yağları parçalar ve iltihaplı sivilceler oluşur.

Bazı insanlarda daha çok sivilce çıkar?

Çimen,Sivilcenin genetik olup olmadığı henüz kanıtlanmış değildir. Ancak sivilce fazla görülenailelerin çocuklarında da sivilce çıkma olasılığı daha yüksektir.

Sivilcenin gıdayla ilgili olmadığına dair çalışmalar var. Ancak son zamanlarda yapılan çalışmalar, sivilcenin özellikle şu anda medeniyetin getirdiği gıdaları tüketen toplumlarda daha sık görüldüğünü, şekerin ve fast food ürünlerinin hiç girmediği, yani bitkisel beslenen ilkelkabilelerde hiç ortaya çıkmadığını gösteriyor.
Şunu söylemek gerekiyor ki, sivilceyi gıdalar yapmıyor, ama kötü gıdalar artırıyor.
Sivilcelerini asla sıkmamalıdırlar.

Sivilce pislikten oluşan bir hastalık değildir. Ama sivilce hastalarının ciltlerinde yağlanma söz konusudur. Çimen Bunu gidermek için hastalar yüzlerini çok fazla yıkarlar. Ancak bu yanlıştır. Günde en fazla iki kez yıkamalıdırlar.

Sivilceli ciltlere özel üretilmiş sabunlar, cildi temizleyen jellerden faydalanabilirler. Tonikkullanımı cildi rahatlatabilir ama şart değildir.

Cilt için kullanılan ürünler çok önemlidir. Nemlendiricilerin “yağsız” olması ve “sivilce yapmaz” ibareli olması gerekir.

Makyaj yaparken fondöten, pudra kullanmamak gerekir. Sosyal nedenlerle kullanılmasıgerekiyorsa da “sivilce yapmaz” ve “yağ içermez” ibareli ürünler tercih edilmelidir.

Temizlik tedavide çok önemlidir, ancak tek başına yeterli değildir. Yanı sıra ilaçlar da kullanmakgerekir.

Stres nedeniyle sivilce olur mu?

Çimen, sivilce stresle artan bir hastalıktır. Çünkü stres esnasında vücudumuzda birtakımhormonlar salgılanır. Bu hormonlar genellikle yağ kanallarında yağ üretimini artırır. Yağ üretimi arttığında da sivilce artışı görülür

Sivilcenin sıkılmaması gerekir. Çünkü sıkarken sivilcenin dibe doğru itilerek, sivilcenin patlamasına ve o iltihabın çevre dokuya yayılmasına neden olunabilir. Böylece uzun vadede biriz meydana gelebilir. Sivilceleri dermatologların temizlemesi mümkündür.

Yüzdeki Sivilceler Neden Oluşur?

ivilceler çoğunlukla ergenlik döneminden kalma kötü hatıralar olarak bilinseler de ergenlik sonrasında da hem yüzde hem de vücudun diğer bölgelerinde meydana gelmeye devam edebiliyorlar. Bu tip sivilcelerin pek çoğu doğal koşullar nedeniyle değil kadınların yanlış alışkanlık ve uygulamalarından kaynaklanıyor. Siz de yüzdeki sivilceler neden oluşursorusunun cevabını merak ediyorsanız dikkat etmeniz gereken bazı maddeleri bir araya getirmeye çalıştık.

Yüzdeki sivilcelerin en büyük sebeplerinden bir tanesi özellikle kirli havlu ve yastık kullanımıdır. Bütün bir gece yüzünüzdeki kirler ve bakteriler uyuduğunuz yastığa geçer ve diğer günlerde uyumaya devam ettikçe sürekli olarak yüzünüz bu etkenlere maruz kalır. Böylece cilt temizliğinize önem verseniz bile geceleri yastığınızdan dolayı sivilcelere davetiye çıkarırsınız.

Ayrıca yüzünüzü kurulamak istediğiniz havlu da yüzünüzdeki mikropların en sık barındıkları yerlerden bir tanesi ve cilt uzmanları tarafından her günde yenisi ile değiştirilmesi öneriliyor. Eğer aynı evde bir kaç kişi olarak havlularınızı kullanıyorsanız bu alışkanlığınıza da son vererek kendi cildiniz için ayrı bir havlu kullanmaya özen göstermelisiniz.

Saçlarınızın güzelliğini ve şeklini korumak için kullanacağınız her türlü şekillendirici malzeme gün içerisinde yüzünüze bulaşacaktır ve özellikle yaz mevsiminde terleme ile birlikte cildinizin gözeneklerinin tıkanmasının baş sorumlularından bir tanesi olacaktır. Ayrıca geceleri saçlarınızı yıkamamanız durumunda tüm yastığınız da bu kimyasal maddeler ile dolacak ve yüzünüzün sivilcelerle dolmasına neden olacaktır.

Kozmetik malzemeleri yüzünüze uygulamak için kullandığınız fırçalar ise ayrı bir tartışma konusu. Neredeyse alındıkları tarihten itibaren hiç bir zaman temizlenmeyen bu fırçaların tüm yüzeyleri zamanla zararlı bakteri ve deri artıkları ile dolar. Bakterilere karşı üretilmiş olan özel sıvılarla makyajmalzemelerinizi temizlemeniz cildinizin çok daha sağlıklı olmasını sağlayacaktır.

Sık sık yüzümüzün cildine temas eden ellerin veya çeşitli elektronik cihazların varlığı cilt sağlığı için varolan en büyük tehditler arasında yer alıyor. Ellerimizde her yere koyduğumuz ve taşıdığımız cep telefonlarının veya dış dünya ile sürekli bağlantı halinde olan ellerimizin yüzümüze değip durması tüm mikropları ve bakterileri cildimize davet etmektedir. Bu tip alışkanlıklardan kurtularak cildinizin çok daha temiz kalmasını sağlayabilir ve sivilceleri önleyebilirsiniz.

Porselen makyaj gibi cilt üzerinde büyük baskı gerçekleştiren makyaj tipleri de yüzde sivilce oluşumunu destekleyecektir.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT