Kategoriler
Soru / Cevap

Solucanlar Nasıl Ürer?

Sizden gelen soru:

Solucanlar nasıl ürer? *

Cevap:

Solucanlar ve Üremesi

Solucan, bazı omurgasız hayvan türlerinin adıdır.

Üreme (eşeysiz) olmakla beraber birçok türde besin konukçu varlığı ve çevre şartlarının uygun olduğu zamanlarda üreme partenogenetik(döllemsiz) olarak dişinin dişi birey içeren yumurta bırakması şeklinde olur. Böylece kısa sürede populasyonları artar. Erkekler populasyon içinde çok düşük oranda bulunurlar ve çevre şartlarının iyileşmesiyle dayanıklı yumurtaların oluşmasını sağlarlar.

Sponsorlu Bağlantılar

solucan

Olumlu koşullar altında, solucanlar çok çabuk çoğalırlar. Cinsel olgunluğa yaklaşık sekiz hafta içinde erişirler ve haftada bir çiftleşirler (kompost solucanlarının 4-10 yıl ve üzerinde yaşadıkları bilinmektedir).

Optimum koşullarda sekiz solucan altı hafta içinde 128 solucan yavrulayabilir. Bir solucan yatağı erişebileceği azami nüfusuna ulaştığı zaman, solucanlar beslenmeyi bırakır, citellumları incelir ve çoğunlukla görünmez olur.

Solucanların kokon üretmeleri için ortam sıcaklığı 21.1 santigrat derece ve üzerinde olmalıdır. Aynı zamanda sıcaklık sürekli değişken olmamalı mümkün oldukça sabit olmalıdır. Kokonlar bir kez üretildikten sonra içerisindeki yavruların çıkabilmesi için bu ısı dengesinin korunması gerekmektedir.

Solucanların başlarının hemen gerisinde bulunan beyazımsı halka, ortalama olarak solucanlar 4 veya 6 haftalık iken oluşurlar. Bu halkalar hem erkek hem de dişilik organlarını birlikte barındırırlar.

Birbirlerine zıt yönlerde bu halkalarından birleşen solucan, birbilerinin vücutlarına sprem transferine başlarlar. Bu spremler keselerde toplanır. Daha sonra bu halkalar içinde yumurtalar oluşmaya başlar. Geri çekildiğinde sperm ve yumurtalar kokon içinde toplanmış olurlar.

Geri çekilme tamamlandıktan sonra kokonlar içinde döllenme başlar. Keseler bir pirinç tanesinden küçüktüler ve yeşilimsi bir renktedirler. Her bir kokon 4 ile 8 solucan içerir. Eğer koşullar kokonlardan çıkış için uygun değilse, örneğin kuraklık gibi, kokonlar uyku halinde yıllarca kalabilir ve koşullar yeniden düzeldiğinde yavrular kokonlardan çıkmaya başlarlar.
Bebek solucanlar 2-3 hafta içinde kokonlardan çıkarlar. Bebekler beyazımsıdır ve ancak yarım ile 1 inch (1 inch=2,54 santimetre) uzunluğundadırlar. Doğar doğmaz kendi başlarınadırlar ve yaklaşık 6 hafta sonra kendi bebeklerini doğurabilirler.

Solucan Türleri

Dünyada yaklaşık 2000 tür solucan çeşiti bulunmaktadır. Türkiye’de 3,5 m’lik dev solucanlar olduğu gibi, minik bir fener gibi parıldayan 35 cm uzağa kadar keskin alkali püskürterek kendisini koruyabilen solucanlar mevcuttur, fakat en çok karşılaşılan ve bilinen 10 cm’lik adi solucan türü en garip olanlarıdır.

Solucanların Sınıflandırılması

  • Acanthocephala (Başı dikenli solucanlar)
  • Annelida (Halkalı solucanlar)
  • Chaetognatha (Kıllıçeneliler)
  • Gnathostomulida (Çeneli solucanlar)
  • Hemichordata (Yarı sırtipliler)
  • Nematoda (Yuvarlak solucanlar)
  • Nematomorpha (Kılımsısolucanlar)
  • Nemertea (Hortumlu solucanlar )
  • Onychophora (Kütük ayaklılar)
  • Phoronida (Atnalı ağızlılar)
  • Platyhelminthes (Yassı solucanlar )
  • Priapulida (Yırtıcı deniz solucanları )
  • Sipuncula (Fıstığımsı solucanlar)
Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT