Kategoriler
Soru / Cevap

Sosyoloji Bölümü Mü Daha İyi Sosyal Hizmetler Bölümü Mü?

Sizden gelen soru:

Sosyoloji Bölümü mü daha iyi Sosyal Hizmetler bölümü mü? *

Cevap:

Sosyoloji Bölümü mü daha iyi yoksa Sosyal Hizmetler Bölümü mü daha iyi karar verebilmek için iki mesleğinde getirilerine ve götürülerine göz atmak gerekir. İki mesleğinde iş imkanları neler ve gelecekteki mesleğin durumu ne gibi sorularında cevapları bilinmesi gerekir. Şimdi size bu iki meslek hakkında bilmeniz gerekenleri vereceğiz ve hangisinin daha iyi olduğuna siz karar vereceksiniz.

Sponsorlu Bağlantılar

üniversite

Sosyoloji Bölümü

İnsan toplulukları ve toplumsal kurumların kökeni, gelişmesi, işlevi ve birbirleriyle ilişkileri, bu ilişkileri belirleyen ilke ve kurallar ile toplumsal sorunlar ve çözüm yolları konularında araştırmalar yapan, bu alanlarda çalışacak elemanlar yetiştiren bir bölümdür.

Çalışma Alanları:

Ülkemizde sosyologlar üniversitelerde öğretim üyesi olarak ve DPT, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, Tarım, Orman ve Köy İşleri Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, TRT ve kamu iktisadi kuruluşlarında, araştırma şirketlerinde, çeşitli yayın kuruluşlarında uzman, danışman ve araştırmacı olarak çalışmaktadırlar. Sosyologlar, tarihsel belgeleri inceleyerek, gözlem ve görüşme gibi yöntemleri kullanarak; insan topluluklarının kökenini, gelişmesini, yaşayış tarzını ve sosyal ilişkilerini araştırırlar. Eğitimciler, yasa koyucular ve planlama uzmanları için toplum yapısı hakkında, çevreye, sosyal geleneklere, aile, din, eğitim gibi sosyal kurumlar ve diğer sosyal olaylara ilişkin bilimsel bilgiler toplar ve bunları yorumlarlar. Toplumsal sorunları saptarlar ve bilimsel sonuçlar çerçevesinde çözüm önerilerinde bulunurlar.

Sosyologlar bazı kamu kuruluşları ile özel sektör kuruluşlarının ilgili birimlerinde, araştırma şirketlerinde ve yayın kuruluşlarında çalışabilmektedirler. Ancak alanlarıyla ilgili görevlendirilen eleman sayısı çok fazla olmadığı için iş bulma olanakları sınırlıdır. Felsefe ve psikoloji alanında da yeterli eğitimi gördükleri ve öğretmenlik sertifikası aldıkları takdirde  orta dereceli okullarda  Felsefe Grubu Öğretmeni olarak da görev yapabilirler. Ancak bu branşta öğretmen gereksinimi fazla olmadığı için, öğretmen olarak çalışma olanakları da sınırlıdır.

Mesleğin Gelecek 10 Yıldaki Durumu:

Türkiye gibi hızlı bir toplumsal değişme ve gelişme sürecinde bulunan ülkelerde, toplum planlaması ve yapılan hizmetlerin sonuçlarının izlenmesi için sosyologların çalışmalarına gereksinme vardır ve bu giderek daha iyi anlaşılmaktadır. Ancak bu alanda çalışma yapmak, kişinin alanında uzmanlaşmasına ve bireysel başarıya bağlı olacaktır.

Mesleğin gerektirdiği özellikler:

Sosyal bilimlere ve matematiğe ilgi duyması
Araştırma ve inceleme yapmaktan hoşlanması ve iyi bir gözlemci olması
Araştırma verilerini yorumlayabilmesi için soyut ve analitik düşünme yeteneğine sahip olması
Düşüncelerini söz ve yazı ile aktarabilmesi yeteneğine sahip olması
Toplumsal olaylara meraklı olması, olaylar arasında bağlantı kurabilmesi
İnsanlarla iyi iletişim kurabilmesi gerekir.

Sosyal Hizmetler Bölümü

Ekonomik, sosyal ve kültürel yönden sıkıntı içinde bulunan kişi, grup ve toplulukların sorunlarını tanımaları, çözümlemelerinde sahip oldukları olanakları kullanmaları, çevredeki olanakları araştırmaları ve yararlanmaları için yardım etme yöntemleri konularında eğitim ve araştırma yapan bir bölümdür.

Çalışma Alanları:

Mezunlar, görev aldıkları kurumlarda yönetici, planlayıcı, araştırıcı ve uygulayıcı olarak çalışırlar. Sosyal Çalışmacı “Sosyal Hizmet Uzmanı” unvanı ile, korunmaya muhtaç çocuklar, yaşlılar, sakatlar,  suçlular,  yoksullar, hastalar, işsizler gibi grupların sorunlarının çözümü, bu sorunların toplumsal olarak engellenmesi ve çözülmesi için, kurumlar aracılığıyla ve toplum kaynaklarından yararlanarak çalışmalar yapar. Sosyal ve ekonomik yoksulluk içinde bulunan yaşlıların huzurevlerine yerleştirilmeleri ve bakımlarının sağlanması; kimsesiz çocukların koruyucu ailelere veya yetiştirme yurtlarına yönlendirilmeleri; yoksulluk içinde olup temel ihtiyaçlarını karşılayamayan kişi veya aileler ile gelişmede geri kalmış kırsal alanlarda ve gecekondu bölgelerindeki insanların ihtiyaçlarının saptanması ve giderilmesi için gerekli girişimlerde bulunulması ve bu hizmetlerin uygulanması için kaynak sağlanması konularında çalışırlar.

Mezunlar; Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu’nda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda, SSK’da, İş ve İşçi Bulma Kurumu’nda, DPT’de, sosyal hizmet il müdürlüklerinde, rehberlik ve araştırma merkezlerinde, çocuk bakım yurtlarında, kreş ve gündüz bakımevlerinde, yetiştirme yurtlarında, hastanelerde, rehabilitasyon merkezlerinde, ruh sağlığı kurumlarında, huzurevi ve dinlenme yurtlarında, cezaevleri ve çocuk ıslahevlerinde, körler ve sağırlar okullarında, emniyet müdürlüklerinin çocuk bürolarında, nüfus planlaması ile ilgili kuruluşlarda çalışabilirler. Ayrıca mezunların özel kreş ve gündüz bakımevi, huzurevi açma hakları da vardır.

Mesleğin Gelecek 10 Yıldaki Durumu:

Dünyada yaşanan ekonomik ve sosyal sorunların her geçen gün artması, bu alanda çalışacak uzmanlara olan ihtiyacı da artıracaktır.

Mesleğin gerektirdiği özellikler:

Kişisel ve toplumsal sorunlara ilgi duyması
Düşüncelerini başkalarına açıkça anlatabilmesi ve ikna kabiliyetinin yüksek olması
Başkalarının duygularını anlayabilmesi
İnsanların refahına ilgi duyması ve insanlara yardım etmekten hoşlanması
Liderlik özelliklerine sahip olması gerekir.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT