Kategoriler
Soru / Cevap

Su Neden Buharlaşır?

Sizden gelen soru:

Su neden buharlaşır?

Cevap:

Buharlaşma Neden Olur?

Sıvı gaz ilişkisi bir titreşimdir. Bir parçacığın ısınması demek onun kinetik enerjisinin fazlalığından kaynaklanan titreşimidir. Isınmış bir şeye dokunduğumuzda onun sıcak olduğunu algılamamız aslında o şeyi oluşturan moleküllerin hepsinin şiddetli bir şekilde titreşimleriyle sağlanır. O yüzden yüksek sıcaklıklarda titreşimin aşırı olması onun faz değiştirmesine yol açar. Yani su yüzeyindeki damlacıklardaki titreşimlerin fazla olması suyun faz değiştirmesine yani buharlaşmasına neden olmaktadır.

Sponsorlu Bağlantılar

Tanecikler hangi sıcaklıkta olursa olsun çarpıştıkları zaman birinden diğerine enerji verir. Yüksek enerjiye sahip olan tanecik diğer taneciklerinin kendisine uyguladığı çekim kuvvetini yenerek sıvıdan uzaklaşarak buharlaşır.

erime, kaynama, su

Buharlaşma Olayı

Su her sıcaklıkta buharlaşabildiği için havada her zaman su buharı bulunur. Bir sıvının gaz haline geçmesi olayına verilen ad. Buharlaşma her sıcaklıkta olur ve buharlaşan sıvı, yüzeyinden moleküller kaybetmek suretiyle, yavaş yavaş buhar haline geçer. Sıvı molekülleri, buharlaşma olayı sırasında devamlı ve düzensiz bir termik hareket halindedirler. Birbirlerine ve bulundukları kabın çeperlerine çarparlar. Buharlaşma su yüzeyinden meydana gelir. Suyun su buharı haline gelmesine buharlaşma, su buharının tekrar su haline gelmesine de yoğunlaşma denir.Atmosferde bulunan su buharı ani yoğunlaşmalar yaşarsa yağmur yağar, yoğunlaşma ortamı aniden ve aşırı soğursa su buharı direkt yoğunlaşma olmadan katı hale geçer. Sıvı bir maddenin ısı olarak gaz haline geçmesi olayına buharlaşma denir. Buharlaşma olayı sıvı yüzeyinde olur. Isı alan sıvı moleküllerinden bazıları sıvı yüzeyinde gaz haline geçer.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT